МАФИЯТА ВЪВ ВРАЦА – ПРЕЗ „МАЛКИЯ ПАРИЖ“, „ШАПКОВАТА КЪЩА“ ДО ГЕРБ КМЕТА – БЕЗНАКАЗАНА КОРУПЦИЯ

https://svobodnoslovo.eu/politika/mafiyata-vav-vraca-prez-malkiya-parizh-shapkovata-kashta-do-gerb-kmeta-beznakazana-korupciya/118025 SvobodnoSlovo.eu
МАФИЯТА ВЪВ ВРАЦА – ПРЕЗ „МАЛКИЯ ПАРИЖ“, „ШАПКОВАТА КЪЩА“ ДО ГЕРБ КМЕТА – БЕЗНАКАЗАНА КОРУПЦИЯ

За „Малкия Париж“ и особеностите на лова и риболова в Северозапада

Имало едно време в Северозапада и в момента има една българска община. Тя се управлява от кмета Калин, избран с гласовете на част от живущите в нея врачани и милостинята на двама братя – големи бизнесмени от едно врачанско село. Има си този градоначалник и общински съвет, които на една честна дума работи за интересите на врачани.

Та срещнал кмета Калин на един завой други двама братя и те му доверили, че имат инвестиционни намерения. Обадили на кмета, че ако им продаде един парцел, който струва 300 000 лв. за 30 000 лв., те ще построят фабрика за вафли и ще назначат петдесетина работника.

Речено сторено. Съобщил кмета на председателя на общинския съвет за намерението на тези добри хора и той още на първото заседание разказал на общинските сенатори за разговора на кмета Калин на сакралния завой. Сенаторите като чули тази прекрасна новина за инвестицията, веднага гласували и одобрили продажбата на имота на 10 пъти под пазарната му цена. Какво толкова. Та нали отговорността по закон е персонална, а не колективна и се прибрали спокойно по къщята си.

Та провокирани от този ищях за работа в името на обществения интерес и от проведена анкета – проучване от Гражданско движение „Днес“, която ясно показва, че Врачани оценяват с тройка работата на кмета Калин Каменов, направихме допълнителни изследвания, които показаха, че врачани вероятно имат право.

По сигнал на граждани Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ през март тази година излиза с официален доклад за извършена проверка на Община Враца за установени нарушения на ЗОП и Закона за Счетоводството. Според данните са съставени и връчени 15 акта за установяване на административни нарушения. За други 5 установени нарушения не са съставени актове поради изтичане на 3 годишна давност.

Преди време сайтът  Буревестник прави разкрития на  нарушения в изпълнението на обществени поръчки в Община Враца управлявана от кмета Калин Каменов – който се ползва с доверието и благоволението на Премиера по това време  Бойко Борисов.  Проверките на АДФИ потвърждават данните на медията и на други сигнали подадени от загрижени граждани.

 АДФИ е извършила проверка за законосъобразността на изпълнението на следните обществени поръчки:

 – на 27.11.2018 година е открита процедура за доставка на нетна активна електрическа енергия от изпълнител – по тази обществена поръчка са открити злоупотреби за над 600 000 лв.

– на 02.05.2018 година е открита процедура за доставка на хранителни продукти и напитки за нуждите на ОП „Социални дейности”, детски и социални заведения на територията на Община Враца. Видно от направения сравнителен анализ размерът на публичните  финансови средства, които са платени за доставка на хранителни продукти без  проведена процедура и без да има законосъобразни, валидни и в срок сключени  договори по реда на ЗОП, е в размер на около 2 393 000,00 лева с ДДС, което се  явява злоупотреба на публични финансови средства в особено големи размери.

– с Решение № D73630 от 24-ноември-2020 година,  се открива обществена поръчка с предмет: доставка на материали за нуждите на Община Враца. Анализът показва, че ако вземем изходни данни от 2021 година разходваните  публични финансови средства без проведена процедура и без да има законосъобразни,  валидни и в срок сключени договори по реда на ЗОП, е в размер на близо 500 000,00  лева с ДДС.

– на 17.10.2018 година, е открита  обществена поръчка с предмет: периодична доставка на канцеларски материали и хартия за нуждите на Община Враца. След направен сравнителен анализ ощетяването на бюджета на Община  Враца възлиза в размер на над 60 000,00 лева с ДДС. Участник в конкурса е фирма на известния функционер на ГЕРБ Благоевград Георги Шапков, който чрез фирмата си престиж бизнес доставя канцеларски материали и на ЮЗУ Благоевград.

– поръчка през 2018  година е проведена обществена поръчка с предмет: предоставяне на електронни съобщителни услуги чрез обществени мобилни мрежи. Ако вземем  изходни данни от 2021 година разходваните средства без проведена процедура и без да  има законосъобразни, валидни и в срок сключени договори по реда на ЗОП, е в размер  над 100 000,00 лева с ДДС.

– доставка на изделия от пластмаса, хартия и алуминий за еднократна употреба

 – на 28.03.2018 година, е открита  обществена поръчка с предмет: „Обновяване и модернизиране на пешеходната зона  в централната част на град Враца. Плочите за настилката са заменени с друг вид. Фонтаните пък изобщо не са  изпълнени съгласно плана. В профила на купувача липсват документи за промяна в условията по  изпълнение на договора – анекси, допълнителни споразумения и др., както липсва и  обявление за изпълнен договор. 

Тук възникват   средните въпроси:

1. Как и кое е довело да промяната? 

2. Как се е извършила чисто правно?

3. Законосъобразно ли е извършена промяната? 

4. Ако да, защо липсват документи, които по силата на ЗОП възложителят  е длъжен да публикува в ПК, и защо не е отчетен договора с обявление за  изпълнен договор? 

5. Кой е предложил и кой е одобрил отпадналите дейности и кой е  предложил новите и как е определена стойността им, тъй като същите не са  договорирани с изпълнителя?

– на 08.11.2017 година, е открита  обществена поръчка с предмет: „Реконструкция, ремонт и внедряване на мерки за  енергийна ефективност на образователни институции, във връзка с реализацията  на проект по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година. При изпълнението на договора е установено двойно финансиране, както и  финансиране на дейности, които не са реално изпълнени, за което е образувано  досъдебно производство.

 От доклада на АДФИ, № ДИД3ВР-16/10.03.2023 за проверка на законосъобразността относно изпълнението на възложени обществени поръчки на стойност 7 638,748 лв. от Община Враца, са установени общо 21 нарушения.

 За установените нарушения на ЗОП и ЗСч са съставени и връчени общо 15 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). За два случая на неизпълнение на разпоредбите на ППЗОП не са съставени АУАН, поради обстоятелството, че са извършени от колективен орган (комисия), а съгласно чл. 24, ал. 1 от ЗАНН, административнонаказателната отговорност е лична. Според данните става дума за цели 21 (двадесет и едно) нарушения, доказани от АДФИ.

Нарушенията и злоупотребите  явно съпътстват управлението на градоначалника Калин Каменов, а гражданите на Враца могат сами да си отговорят на въпроса, защо Враца е сред най-бедните общини в страната.

Като продължение на тази теза и на факта, че злоупотребите на кмета Калин Каменов са на всеки метър, можем да споделим на врачани, че по улиците на техния град се движат тролейбуси, произведени от завод в гр. Минск, вместо във гр. Варшава, а някой в общината която е възложител на поръчката вероятно е взел рушвет от 1000 000 лв., без ДДС за да си затвори очите и да не види тази разлика. Според Народ.бг този, който е взел рушвета е кмета Калин Каменов.

Вярно е че, разстоянието между двете столици е само 500-600 км, но пък тролеите са закупени с пари по европейската програма „Околна среда”, а там има строги правила. Като се договори едно, се очаква, че точно то ще бъде изпълнено и няма хората във Враца да се чудят в какво точно се возят, пише „Уикенд“.

Рушвета е даден на Калин Каменов от скандалния бизнесмен Юлиян Димов собственик на дружеството “Авто Инженеринг Груп“.

Хубавото е че КЗК обаче отказва „Тролейбусен транспорт“ – Враца да сключи договор с фирмата на Димов.

 Юлиян Тодоров Димов е известен с това, че използва криминални методи, за да прикрие факта, че фирмата му дори няма право да участва в състезанието „обществена поръчка” поради изцяло неспазен договор с Министерството на отбраната за доставка на автобуси втора ръка. При това поръчител бил не e кой да е, а Министерството на отбраната.

След като спечели и не свършва нищо, контрактът на министерството на Красимир Каракачанов с „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ бил прекратен, а на дружеството са наложени неустойки в размер на близо 100 000 лева.

Вместо след издънката далавераджийската фирма да бъде вкарана в забранителен списък за участие в бъдещи поръчки съгласно чл. 57, ал. 4 от ЗОП, ЕООД-то на Юлиян Димов е допуснато до участие в поръчката за девет тролея, обявена от общ. Враца, респективно от кмета от ГЕРБ Калин Каменов на 13 декември 2019-а.

Погазването на закона обаче не спира дотук – освен че в разрез с разпоредбите „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ е допусната да участва, с престъпното съглашателство на чиновници от кметството и военното министерство, фирмата-нарушител е добутана дори до победител в обществената поръчка, чиято крайна цена съвсем не случайно е завишена с 1 млн. лева, която трябва да бъде разпределен между Юлиян Димов, кметството и военните във вид да корупция.

За да се подплати измамата, корумпирани писарушки от община Враца и МО правят всичко възможно очевадните закононарушения да бъдат заметени под килима, за да може точно тази фирма да спечели наддаването за тролеите.

Тук е мястото да питаме  кмета на Враца Калин Каменов: Градоначалникът, познава ли се лично и дали се е срещал по какъв повод с Юлиан Димов, собственик на „Авто Инженеринг Холдинг Груп”?

Важно е обществото и прокуратурата да научат и дали Калин Каменов е имал среща и с близката до Димов Албена Монова, управител на Фондация „Общество на познанието”, която вече е участвала в измами с обществени поръчки като подставено лице на управителя на „Авто Инженеринг Холдинг Груп”? Дали община Враца има връзки с въпросната фондация?

Интересно е и да научим дали, ако е имало официални или неофициални срещи във формата Калин Каменов – Юлиян Димов и/или Албена Монова, на тях обсъждани ли са обществени поръчки, които са от интерес на община Враца и „Авто Инженеринг Холдинг Груп”?

При разкриването на истината за грандиозната далавера би било полезно да осветлим и дали кметът Калин Каменов, предвид изнесените от медиите данни за вероятно извършени престъпления, е предприел или възнамерява да предприеме проверка за вероятни корупционни прояви на служители и ръководни кадри в община Враца и общинското дружество „Тролейбусен транспорт”?

Същевременно Министерството на отбраната също дължи отговори на много въпроси около измамата, в която се набърка дори името на военния министър Красимир Каракачанов.

В този смисъл е резонен въпросът към бившия  вицепремиер, дали са разпитвани служители и висши ръководни кадри на Министерство на отбраната от органите на реда по повод договора за обществена поръчка № УД 03-45/19.12.2018 г.?

Не на последно място трябва да се изчисти въпросът дали има данни за оказван натиск от висшестоящи ръководни кадри в МО върху конкретни служители с цел осуетяване на служебните им задължения при предприемане на действия, необходими за вписването на изпълнителя на договор за обществена поръчка № УД 03-45/19.12.2018 г. в списъка по чл. 57, ал. 4 от ЗОП.

Т.е., кое длъжностно лице  (или кои длъжностни лица) от военното ведомство пропускат да уведомят АОП, че фирмата на Юлиян Димов няма право да участва в обществени поръчки поради изцяло неизпълнена поръчка към МО?

Все въпроси, които биха хвърлили светлина върху това как се харчат парите на данъкоплатците под чадъра на общини и министерства и кой би посегнал на 1 млн. лева от нашите пари?!

Предстои да видим дали корумпирани служители от Министерството на отбраната ще продължат престъпното съдружие с кметството на Враца, за да се потули далаверата, или общината и хората на бившия министър, Красимир Каракачанов най-сетне ще последват закона и ще спрат ощетяващата данъкоплатците сделка.

Възмутени служители в община Враца споделят, че компрометираният кмет Калин Каменов упорито бяга от въпросите за срещите и корупционните уговорки, които е направил с Юлиан Димов в разрез с интересите на града.

Междувременно пък подкупените от измамника чиновници в Министерството на отбраната и в Агенцията за обществени поръчки продължават да си подават топката и да протакат вкарването на далавераджиите от „Авто Инженеринг” в забранителния списък за обществени поръчки, което е задължително да се случи заради прекратени по вина на Юлиан Димов сделки.

Според буквата на закона дружество, което има в досието си изцяло неизпълнена обществена поръчка (каквото е „Авто Инженеринг” с провалена доставка на автобуси втора ръка за Министерство на отбраната), се вкарва в забранителен списък и повече не може и да помирише участие в надпревара за спечелване на сделка с държавно финансиране.

Бизнесменът с престъпен нрав Юлиан Димов, забъркан в цяла серия манипулации на обществени поръчки, се оказа достатъчно нагъл, за да опита да измами дори близката до Бойко Борисов кметица на София Йорданка Фандъкова.

Със свое решение  264 от 16 април 2020 г., Комисията за защита на конкуренцията потвърди, че Юлиан Димов и фирмата му „Авто Инженеринг Хординг Груп” ЕООД опитали да измамят Столична община в обществена поръчка за 280 000 лв. за доставката на самосвал с кран.

Прочулият се в редица медийни публикации измамник обаче не успял да преметне чиновниците от Столична община.

Както е известно, в близкото минало фирмата на Димов стана нарицателно с редица скандално спечелени дела за обществени поръчки, решени именно от Върховния административен съд, в полза на „Авто Инженеринг” – без оглед на доказателства или правна логика. Много от делата на Димов приключват по скандален начин при зам.-председателя на ВАС Мариника Чернева – естествено след „случайно“ разпределение…

Според източници от ВАС нещата в съда, над който е само Господ, се уреждали, след като Юлиан Димов и партньорът му Христо Каракостов носили на няколко пъти торби с пари в кантората на столичното адвокатско дружество „Георгиева и партньори“ в ж.к. „Редута” в София, откъдето сумите стигали до правилния адресат, след което идвали и „правилните“ съдийски решения.

Очевидци твърдят също, че Юлиан Димов често е засичан да си пие кафето в столичен мол на бул. „Ал. Стамболийски” с Боян Магдалинчев, член на Висшия съдебен съвет и представляващ „правителството на Темида”, бивш зам-председател на ВАС. Магистратът станал известен с влиянието си върху редица съдии и повлияването в желаната посока върху изхода на определени дела.

Докато кметството във Враца и Министерството на отбраната се чудят как да замажат измамата, която, когато бъде разплетена, може да коства пребиваване за известен период трудоустрояване в жилище от заключен тип на виновниците, е отворена друга обществена поръчка, чийто предмет е: „Доставка на оборудване за създаване на трансгранична точка за подобряване на капацитета на администрацията за преодоляване на кризисни ситуации и бедствия във Враца” за над 4 милиона и половина лева.

Зададените в тази поръчка критерии за подбор поразително много приличат на критериите по посочената по-горе поръчка за тролейбуси. Интересното е, че всъщност „новата” поръчка не е никак нова, тъй е била пускана два пъти в миналото, но впоследствие няколкократно спирана и прекратявана поради обжалвания, а след това е повторно публикувана.

Интересното е, че „Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД е била сред участниците. Нещо повече, въпреки многократните спирания и прекратявания, скандалните критерии за подбор остават все така непроменени. Вероятно с мотив конкретен участник в процедурата да бъде отново предопределен за изпълнител.

Та да си завърша приказката с която започнах. Този кмет Калин бе активен член на ГЕРБ – Благоевград и близък до бившия собственик на Булгартабак и началника на кабинета му Петьо Еврото /виден врачанин/ и зам. министър на младежта и спорта в правителствата на Бойко Борисов. Георги Шапков,  по известен с Шапковата къща в Гоце Делчев и близките си отношения с Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Кирил Добрев. Той е един от хората, направили възможен избора на Калин Каменов за кмет на Враца. И както е видно Калин не пропуска да се отблагодари.

Тези двама бизнесмени от Врачанското село Тишевица/ наричано още Малкия Париж/, братята Папазки стигнали до Лондон, не без подкрепата на нашите и партньорските специални служби. Те овладяха хазартния бизнес в страната след отстраняването на Васил Божков. Плащат кампаниите на Калин Каменов, а и на ГЕРБ в страната.

Красимир Каракачанов, син на бившия Партиен секретар на Разград по времето на възродителния процес, Дончо Каракачанов. Вероятно Дончо и Бойко Борисов – „Буда“ се познават от тогава. Борисов по това време е бил пожарникар в същия район. Та вероятно по молба на Дончо, на Бойко Борисов се пада да изпълни детската мечта на Краси Каракачанов да стане Министър на Войната.

Чудя се как да завърша като гледам този заплетен кръг от лични интереси на хора със сериозни властови позиции.

Но ще кажа на врачани следното: Каквото и да правите, каквото и да решавате знайте, че той, Животът ни е даден да ни радва, а не да ни натъжава.

Нека да се радваме и да не забравяме, че този живот е за Смелите.

Мирослав Добрев

afera.bg

1 Коментара

Иванов

преди 6 месеца

Това НЕ Е само във Враца. Това е повсеместно. Отчайващо. Отвращаващо. Няма село, няма град - навсякъде корупция и яко крадене. Ама ЯКО. И, ако имаше отговорни държавническо мислене и честна политика, нямаше да сме на този хал.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.