Мечти и реалност

https://svobodnoslovo.eu/politika/mechti-i-realnost/21619 SvobodnoSlovo.eu
Мечти и реалност

Не може да се отрече на управляващите от ГЕРБ, че притежават свойството да приемат мечтите си за реалност и непрекъснато дават примери за това. Направи го и вицепремиерът Томислав Дончев на среща с Националното сдружение на общините. Той каза, че след началото на ноември всички администрации ще са задължени да общуват помежду си само електронно. Как ще стане това, вероятно знаят само Дончев и колегите му от МС. Той неведнъж е давал обещания, че хартията ще изчезне от документооборота до края на година, без да уточнява коя е годината. По признанията и сметките на самите управляващи, за да заработи реално електронното управление, 20% от законодателството трябва да бъде променено. По думите на шефа на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков близо 60% от националното законодателство съдържа текстове, свързани с електронното управление. Още поне половината от останалите нормативни актове през следващите години трябва да бъдат изменени за тази цел. Някой да е забелязал, че тази тема е в дневния ред на парламента? Не е.

В доклад на правителството от края на 2017 г. се признава, че едва 20 общински администрации от общо 265 са започнали реално да цифровизират документите си, а 80 са заявили готовност да започнат да контактуват с гражданите, без да използват хартия. Оказва се още, че никой в държавата не знае колко точно пари се харчат за компютърни системи, нито каква част от този ресурс е предназначен за целите на електронното управление. У нас това управление вероятно е вторият сектор след здравеопазването, в който ефективността от вложените пари е най-ниска. За последните 15 години иначе са похарчени около 3 млрд. лв. за създаването на е-правителство. На едно от заседанията на МС през пролетта Дончев, в изблик на откровение, призна, че чиновниците у нас са непробиваема стена. Това е реалността, мечтите са съвсем друго нещо.

Евгени Гаврилов

Резултат с изображение за електронното управление

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.