Меглена Плугчиева: Николай Ненчев влиза по втория начин като посланик в Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/meglena-plugchieva-nikolay-nenchev-vliza-po-vtoriya-nachin-kato-poslanik-v-ukrayna/138828 SvobodnoSlovo.eu
Меглена Плугчиева: Николай Ненчев влиза по втория начин като посланик в Украйна

"В момента това, което се случва с назначаването на Николай Ненчев за временен посланик в Украйна е, че се урежда и налага един човек на цената на погазване и пожертване принципите на външната политика."

Това заяви пред БНТ бившият съветник на служебния премиер Димитър Главчев, бивш дипломат и бивш вицепремиер Меглена Плугчиева за назначаването на бившия министър на отбраната Николай Ненчев за временен посланик на България в Украйна.

Плугчиева обясни, че за да бъде изпратено едно лице в чужбина трябва да е или дипломат от Външно министерство, или от политическата квота с указ на президента Румен Радев. "Господин Ненчев няма дипломатически ранг и де факто по втория начин ще влезе в посолството и ще се прави опит да му бъде даден временно изпълняващ длъжността посланик в Украйна", коментира Плугчиева.

Тя изтъкна, че България не стои добре във външнополитически план с изпращането на посланик в Украйна. "Не можем ли да се обединим около кандидатура за посланик, която да получи указ на президента? С това казваме на Украйна, че Ненчев е по-ниският вариант за длъжността и влиза по втория начин в посолството", подчерта Плугчиева.

Според нея президентът е прав в критиките си спрямо назначението на Ненчев.

Меглена Плугчиева добави още, че при един служебен кабинет не е нормално и няма да е успешно съчетаването на поста на служебния премиер с този на външния министър.

https://epicenter.bg/

1 Коментара

Варна

1 month before

На кой му пука ,че на пропадналата Усрайна изпращаме пропаднал бивш политик?Защо да си пращаме дипломатите в страна която ни изпрати сексолог за посланник

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.