Меркел на Бойко ни прати на задна скорост

https://svobodnoslovo.eu/politika/merkel-na-boyko-ni-prati-na-zadna-skorost/25876 SvobodnoSlovo.eu
Меркел на Бойко ни прати на задна скорост

Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания решиха на среща във Версай, че ЕС минава на две скорости, както още преди 2 седмици поиска шефът на ЕК Юнкер, а само 19’ оцени отвратителната му идея, развита миналата седмица в нещо като Бяла книга.

Новият лозунг на големите 4, които странно защо решават за 28 в Съюза, където уж всички са равноправни и всички заедно вземат решения при пълно единодушие, гласи: Единството не е еднаквост.

Според Ангела Меркел европейците трябва "да имат смелостта да приемат, че някои страни напредват по-бързо от други".

За да не остане съмнение, че именно близката приятелка на Бойко Борисов е автор на проекта Европа на 2 скорости, обрисуван с думи от нейния и на ГЕРБ съпартиец в ЕНП Жан Клод Юнкер, канцлерът н Германия още в понделеник вечер направо заплаши: „Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си”.

Как всъщност стоят нещата? За да влезе в ЕС България се лиши от 14 млрд.лв. доход във вид на продадена енергия от АЕЦ Козлодуй, всяка година внася по 1 млрд.лв. в общата каса на Съюза, където всеки дава процент от своя БВП – т.е. на практика приносът е изравен, независимо от големината на съответната икономика. Така общият ни принос, за да бъдем в ЕС е 25 млрд. лв. По първия за нас програмен период сме усвоили 7 924 566 857 евро или 15,5 млрд.лв. По новия програмен период сме взели само 1 млрд. Само за последните 3 години, когато при управлението на Борисов 2 усвояването на еврофондове е общо 7% сме назад с 2 млрд.лв. Така общата ни сметка е: дадени 25 млрд. срещу взети 16,5 млрд.лв. Разликата е 8,5 млрд.лв., които не се компенсират дори от влезлите покрай старта ни в ЕС през 2007 при кабинета на БСП и Станишев инвестиции.

С нашите пари се храни огромната администрация в Брюксел като само Юнкер взема над 30000 евро на месец от заплата и бонуси, ще се храни бъдещата евроармия и плодовете на всякакви други решения, които ще се вземат без нас, от Меркел, Юнкер и още един-двама лидери. Защото по проекта им за ЕС на 2 скорости нещата вече няма да се решават с единодушие, а с мнозинство. Така дори всички новоприсъединени – бившият соцблок от 6 държави, трите бивши съветски прибалтийски републики плюс „джуджетата” Малта и Кипър да имат особено мнение, то няма да бъде вземано предвид, понеже винаги ще бъдат в малцинство, дори в копанията да се включи Гърция.

„Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място", каза Меркел, която си отива след половин година от поста, редом с френския президент Франсоа Оланд, чието президенство завършва след малко повече от месец.

Единственият европейски лидер, който е противник на схемата на Меркел и го изразява публично е шефът на ПЕС Сергей Станишев, който изпреварващо и недвусмислено даде да се разбере това още през уикенда.

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.