Местни избори 2019: Борис Цветков, БСП: Втори голям проблем в София е презастрояването и зелените системи

https://svobodnoslovo.eu/politika/mestni-izbori-2019-boris-cvetkov-bsp-vtori-golyam-problem-v-sofiya-e-prezastroyavaneto-i-zelenite-sistemi/18488 SvobodnoSlovo.eu
Местни избори 2019: Борис Цветков, БСП: Втори голям проблем в София е презастрояването и зелените системи

София. Втори голям проблем в София е презастрояването и зелените системи. Това заяви Борис Цветков, кандидат за кмет на район „Искър“, в предаването „Темите“ по телевизия „Европа“.

"Още много преди социалистическия период на развитие на София е приет план, който гарантира компенсиране на това, че София е в нисък, мъгливо разположен град, иначе с свои придобивки още от древността. Поради тази ниска, равна, котловинна география се получава повече запрашеност, мъгливост. Тогава са предвидили три големи клина, с които да влиза чист въздух и да се прави естествена вентилация от Витоша на въздуха на София. Сега през последните 25-30 години с поредица бездарни, престъпни решения на висшите управляващи в София, имам предвид главните архитекти, беше опорочено чрез много голяма степен чрез частични корупционни изменения на плановете", каза той. "Нови хубави кооперации в нови хубави квартали, обаче в едни скъпи, на практика, гета. Няма улица, на която да могат да се разминат две коли. По тези улици няма никакво озеленяване, камоли велоалеи и тротоари. Няма никакви детски градини, паркчета, поликлиники, дори градски транспорт трудно може да влезе в такива квартали.

Не може човек, който е управлявал десет или петнайсет години града да каже „ама аз се разграничавам от собствения ми главен архитект и да прехвърлям на него цялата вина за свършеното и не свършеното“, допълни Цветков.

"В район "Искър" имаме два големи парка, за нашите размери големи. Това е паркът около езерото, който е емблематичен не само за нас, това е място, където се правят примерно богоявленския водосвет, една гражданска инициатива „хоро край езерото“. Тоест това е емблематично място, където обаче има частна собственост. Ревизия на тази реституция не е направена. Отредена е по плановете за озеленяване и госпожа Фандъкова и нейният екип вече десета година не могат да започнат и да завършат процедура по отчуждаване на тези трима-четирима частни собственика, които ако се докаже, справедливо и честно са си върнали земята. С хиляди хора, съкварталци, поискахме с подписка от госпожа Фандъкова да започне преговори за строителство.

Ние настояваме хората от Дружба, от район "Искър" да не са втора ръка, и сме поели ангажименти. Мая Манолова и аз беше в парка до езерото на такъв протест, ако бъдем избрани да отстоим този ангажимент - незабавно започване и завършване на отчуждаване на тези частни терени, които са отредени за озеленяване и второ преговори, които ще доведат до едно разбирателство със собственика с този терен до езерото и до 108 училище, който иска да построи пет етажна сграда, която ще разцепи на две парка", подчерта още кандидатът за кмет на район "Искър".

агенция "Фокус"

Местни избори 2019: Борис Цветков, БСП: Втори голям проблем в София е презастрояването и зелените системи

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.