Мир без Европа ще е мир за сметка на Европа

https://svobodnoslovo.eu/politika/mir-bez-evropa-shte-e-mir-za-smetka-na-evropa/116419 SvobodnoSlovo.eu
Мир без Европа ще е мир за сметка на Европа

Мир без Европа ще е мир за сметка на Европа.

Решенията за развоя на войната в Украйна се вземат извън ЕС, но рисковете и последствията от нея засягат пряко бъдещето на Съюза.

Изказване в пленарна зала на ЕП, Страсбург, 11.09.2023 г.:

Войната в Украйна доведе до нарастваща милитаризация на Европейския съюз. Това не е мечтаната европейска отбрана, а тъкмо обратното: подчиняването на европейския проект на евроатлантическите императиви; превръщането на Съюза в доставчик на оръжия, финансист и политически покровител на Украйна.

Тази роля носи големи рискове за европейския проект, защото решенията за развоя на войната се вземат извън ЕС, но рисковете и последствията от нея засягат пряко икономиката, екологията и дори самото бъдеще на Съюза.

Доставката на боеприпаси с обеднен уран, нарастващото напрежение в Черно море и огромният брой човешки жертви не ни приближават към мира, още по-малко към победа. След броени месеци предстоят избори за Европейски парламент. Икономическите щети от войната ще определят техния резултат.

Единственият начин Европа да защити своето геополитическо бъдеще е като формулира свой план за прекратяване на войната. 

Мир без Европа ще е мир за сметка на Европа

Иво Христов

3 Коментара

Крис

преди 7 месеца

А кой да го формулира този план за мир в ЕС, когато всички т. нар. лидери са "хвани единия, удари другия"? Къде са дипломатите, способни да си вършат работата? Дер Лайен, Бербок, Борел, пиратът Шолц, Макрон, който онзи ден продължително беше освиркван от цял стадион хора? Правителството на Еленски откровено се гаври с тях. Вчера външният им министър се изцепи на брифинга с Бербок, че бездруго накрая щели да им дадат ракетите "Таурус", защо само губели време. Плюс това след признанията на Оланд и Меркел, че Минските споразумения били само тактика за изчакване да се въоръжи украинската армия, Германия и Франция нямат никакъв шанс да бъдат посредници за мирно разрешение на конфликта. Да, перспективите пред ЕС са доста мрачни.

Коментирай

Червената шапчица

преди 7 месеца

"Отношенията между Русия и Китай достигнаха абсолютно безпрецедентно историческо ниво през последните години", заяви Путин, цитиран от РИА. "Заедно ще продължим тази работа и занапред", добави той.... "Както знаете, при осъществяването на отношенията ни с нашите съседи, включително със Северна Корея, за нас са важни интересите на нашите две страни, а не предупрежденията на Вашингтон", заяви Песков. "Ние ще се съсредоточим върху интересите на нашите две страни".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.