Мира Радева: ГЕРБ победиха със скрития си вот

https://svobodnoslovo.eu/politika/mira-radeva-gerb-pobediha-sas-skritiya-si-vot/54228 SvobodnoSlovo.eu
Мира Радева: ГЕРБ победиха със скрития си вот

Дали е важно да има редовно правителство и дали то трябва да е на всяка цена. Коя партия как се развива през последните 2 години… Пред ФАКТИ говори социологът Мира Радева.

- Г-жо Радева, изборите минаха. Битката за първото място бе оспорвана, но… Нещо изненадващо във вота видяхте ли…
- За мене изненада няма, въпреки че социологическите агенции даваха равенство на двете големи коалиции – ГЕРБ-СД и ПП-ДБ. Аз смятах и знаех предварително, че ГЕРБ имат скрит вот и те спечелиха благодарение на него. Той идва по две линии. Едната линия е, че за ДБ и ПП гласуват хора с по-висок образователен статус и точно такива хора по-често са склони да отговарят на въпроси на социологическите агенции. За разлика от тях хората с по-нисък образователен статус не откликват. А ГЕРБ проникна в средната класа и по-възрастните слоеве от населението, при които е характерно, че по-малко отговарят на анкетите. В този смисъл тази динамика между първи и втория, екзиполовете, които се публикуваха, не даваха ясна картина. Аз казах и на колегите, защото в деня на изборите гостувах в тв студио, че правят грешки. Единствено „Маркет линкс“ не я допуснаха тази грешка. Казах на колегите, че е грешка да се публикуват последните резултати. При тях има свръхпредставяне на образованите хора. Това от години съм го наблюдавала и винаги е така. Аз познавам и какъв е опитът във Франция, защото и там се случва подобно нещо. Все пак тук говорим за технологически проблем.

- Третото място на „Възраждане“ ли е голямата изненада…
- Това, че „Възраждане“ изпревариха ДПС, не е просто факт. Това показва различни неща, но най-вече, че „Възраждане“ от една малка партия през последните две години се превърна във фактор. На изборите през април 2021 година партията даже не влезе в парламента. Тогава записаха 2,4% и имаха 78 хиляди гласа. Сега, след вота на 2 април, те имат 357 000 гласа. Пет пъти са качили гласовете си. Тоест, при тях има една много силна динамика, която е много видна от края на 2021-а до 2023 година. Това, всъщност, е партията, която най-много печели от тези избори. В същото време виждаме „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ как реално са намали резултата си и то чувствително от това, което бяха като самостоятелно явяване. На изборите през ноември 2021-а имат 840 000 гласа - общо, а сега имат 620 000 гласа (заедно). Така че тези нови авторитети, тези протестни партии, които възникнаха след 2021 година, всъщност постепенно търпят фиаско.

- Връщането на „Има такъв народ“ в парламента…
- Според мен те по-скоро ще играят в полза на ГЕРБ, защото просто няма как да работят с ПП и ДБ. Особено с ПП имат много тежък конфликт.

- Хартиената бюлетина не помогна на БСП…
- За мен БСП са в доста тежка позиция, защото в рамките на две години те повече от два пъти намаляват подкрепата си. На вота през април 2021-а имат 480 000, а сега имат 225 000. Според мен БСП са буквално нетен донор на „Възраждане“. Не съм видяла точни изследвания колко хора са гласували с хартия, но мисля, че вотът е около 1/3, което не е малко. Но тук трябва да имаме предвид, че едни слоеве не са отишли да гласуват, спрямо други, които са отишли да гласуват и са избрали хартията. При всички случаи хартиената бюлетина не помогна на БСП.

- А при ГЕРБ какво се вижда…
- Интересна е динамиката и при тях, защо те все още не са преодолели големия спад на влияние, защото имаха избори с 1 милион гласа подкрепа, а сега са около 670 000. Но при всички случаи, спрямо ноември 2021 година, те имат непрекъснат ръст. Април 2021-а са 838 000, след това спадат на 642 000, след това спадат на под 600 000, а от октомври миналата година постепенно започват да се възстановяват и сега стигат 670 000 гласа. И това е на база ниска избирателна активност, на база твърди електорални ядра. Явно е, че големият печеливш в тази ситуация е „Възраждане“ и донякъде ГЕРБ.

- Кабинет ще има ли…
- Надявам се да има кабинет, защото това политическо безсилие, което се демонстрира през последните години, показва на хората, че така наречените политически лидери не са лидери. Лидерите са лидери, за да решават проблеми, а не да чупят пръсти и да казват няма как да стане. Общественото мнение е изтощено и хората искат да има политическо спокойствие и стабилност. Другото е, че има голяма криза в цялото политическо поле. БСП са в криза. В ПП вече възникнаха скандали и може да се стигне до разцепление. ДБ са по-единни, но и при тях не е много благоприятната картината. На всичкото отгоре проевропейски, прозападно настроените партии в център-дясно би трябвало, защоте е и някак по-смислено, да намерят решение за обединение на фона на растящата проруска партия „Възраждане“. Така че ми се струва, че по-скоро нещата вървят към някакво смирение. Това показване на рога две години ни доведе до тази ситуация - само икономически загуби и като цяло влошаващ се политически и обществен хоризонт.

https://fakti.bg/

5 Коментара

Зелена брада

преди 1 година

Медиите са полудели! Викат кьораво и сакато, вадят политически и статистически трупове за да анаЛизират "творчески" повтарящи се неща.

Коментирай

Рира Мадева

преди 1 година

Аз смятах и знаех предварително, че ГЕРБ имат купен вот и те спечелиха благодарение на него.

Коментирай

Фотограф

преди 1 година

Нямате ли някоя по-актуална снимка на Мирата, че тази е от преди 20 години.)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.