Надежда Йорданова: Случаите с Нико Тупарев и Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа

https://svobodnoslovo.eu/politika/nadezhda-yordanova-sluchaite-s-niko-tuparev-i-brendo-pokazvat-kolko-vazhno-e-da-bade-dovarshena-sadebnata-reforma/137135 SvobodnoSlovo.eu
Надежда Йорданова: Случаите с Нико Тупарев и Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа

"Случаите с Нико Тупарев и Евелин Банев-Брендо показват колко важно е да бъде довършена съдебната реформа, чийто старт дадохме с приемане на изменения в Конституцията, чрез приемане на новия закон за съдебната власт и последващата промяна във всички други закони."

Това мнение изрази пред БНР Надежда Йорданова, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ и бивш министър на правосъдието.

"Няма да подкрепим и няма да участваме в съставянето на правителство с първия и с втория мандат", категорична бе Йорданова.

"Аргументите ни за това са много ясни - ГЕРБ счупиха работеща управленска формула - да, трудна, скърцаща, но формула, която поддържаше мнозинство, което до началото на януари (2024 г.) с добри темпове провеждаше нужните реформи. По време на предизборната кампания ГЕРБ изгори и всички възможни полета на взаимодействие. Към настоящия момент нито има знак, нито каквито и да било условия за промяна на тази наша позиция. Затова категорично я потвърждавам", каза още тя.

Според нея ГЕРБ нямат ясна формула за управление:

"Каква е формулата за управление? Една подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво? Нека ГЕРБ не се оправдават и да предложат работеща формула, отговорността е тяхна в момента".

Бившият правосъден министър подчерта, че в момента не е време да се говори за третия мандат, на масата е първият.

Надежда Йорданова обяви, че ПП-ДБ в петък, 28-и юни, са внесли в парламента предложения за промяна в правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия (КПК):

"Нека да уточним, че темпото, по което ще бъде приет Правилникът за работа на НС и ще се формират комисиите, се държи от ГЕРБ. Председател на НС и председател на временната комисия са от ГЕРБ. ... Предстои да видим дали заявката им за антикорупционни усилия е поредната димка, или е реално желание. Очакваме ГЕРБ да изпълнят заявките си и ще настояваме това да се случи". 

Тя допълни, че ПП-ДБ нямат конкретна номинация за членове на Комисията за противодействие на корупцията (КПК):

"Нека първо да се приемат условията, изискванията и чак тогава да дойдат предложенията за личности. Подкрепа около кандидатурите, които ние считаме, че отговарят на критериите, ще търсим от всички парламентарни групи. Замисълът е на тези позиции да се избират политически неутрални хора, професионалисти, които да имат широка обществена подкрепа и да се ползват с доверие".

https://frognews.bg/

13 Коментара

Албена

2 days before

Ох, и този "плод-зеленчук" се изходи по въпроса.

Коментирай

Варна

2 days before

Ало, секретарката на на Христо ,да спре да се вживява като юрист!Колкото по-малко се намесва в държавните дела толкова по- малко щети ще понесем!

Коментирай

Червената шапчица

2 days before

Обикновен застарял охлюв от Кубрат, дал всичкото си мило, за да се превърне в женски индивид и да се изпълзи на стълбата на властта. Какво е характерното за женският охлюв? Желанието на охлюва да се чифтосва веднага се вижда в поведението му. Тя пълзи бавно, сякаш търси нещо, често спира наполовина и чака дълго време на едно място, леко повдигнала предната част на тялото си… Утре или вдруги ден, нечии обувки ще стъпят върху черупката на този женски охлюв и ще настане вечен мрак. Ще останат само спомените за шума на парите и пльокането от бързо вкарания *уй.

Коментирай

Червената шапчица

2 days before

Защо ли, всеки път когато видя снимката на тази семпла (във всяко отношение) особа, в съзнанието ми изплува аналогия с празна тенекия от сирене, по която едно ромче тряска с алуминиев черпак?!

Коментирай

Да ти сера в устата

2 days before

Случаят Брендо няма никаква корелация с т.н. съдебна реформа. А т.н. "съдебна реформа" е трик на Демократическата Партия на САЩ да съдят свои политически опоненти. Тази т.н. "съдебна реформа" ще създаде страх да пишете коментари, защото в САЩ за написан коментар в социалните мрежи могат да те подведат под съдебна отговорност за "език на омразата", "расизъм" и каквото се сетите. За т.н. "съдебна реформа" се натиска от Посолството и разните НПО-та към САЩ за умишлено затваряне устата на свободното слово, само да ви напомня, че участниците в митинга ОКОЛО Капитолия в САЩ са съдени за ВЪТРЕШЕН ТЕРОРИЗЪМ, имат излезли пръсъди и НЯМАТ ПРАВО ДА СЕ КАЧВАТ НА САМОЛЕТ ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ, а това за голяма държава като САЩ те ограничава. В "списък на терористите" БЯХА ВКАРАНИ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ШОФЬОРИ В КАНАДА И ВСЕКИ, КОЙТО ИМ БЕШЕ ПОМОГНАЛ С ПАРИЧНА ПОМОЩ, ДОРИ 20 ДОЛАРА.

Коментирай

Ха-ха-ха

2 days before

Това колко са кадърни ПП-ДБ в сферата на правото видяхме с промените на конституцията, които точно те направиха. Ако тази патка на снимката ми докаже, че знае таблицата за умножение, ще й даря един апартамент.

Коментирай

Али Баба

2 days before

Ако изкарат клишетата и опорките от главата на тая кака, не знам за какво изобщо ще си говорят...

Коментирай

Червената шапчица

1 day before

Атака на руските сили с планираща бомба по украинския град Харков отне живота на един човек, Кметът на града Игор Терехов написа в "Телеграм", че бомбата е поразила центъра на града и е причинила пожар. На площада е имало само 1 човек... ха ха ---- Нищо не могат - па да се учат от евреите - мачкат ония от Газа със стотици, с хиляди. Днес направиха голяма грешка - рипнаха на Хизбола в Палестина. Това е краят на Израел. ---- Британският вицепремиер Оливър Даудън предупреди днес за риска от руска намеса в кампанията за парламентарните избори във Великобритания на 4 юли, след като австралийска медия разкри координирана дейност от този род във "Фейсбук", съобщи Франс прес.

Коментирай

Червената шапчица

1 day before

Според позицията им мандатът предвижда гаранции за надграждане и разширяване на механизми за колективно вземане на решения и представителство; за запазване на идеологическите идентичности на формациите в коалицията, като условие за разширяване на тяхната обща подкрепа; за единна и съгласувана комуникационна политика; за подбор на кандидати за изборни позиции, основан на качествени критерии; за насърчаване на включването на граждански кандидати и използване на преференции при гаранции за етичност и за честен диалог с избирателите. --- Който познае какво е това и от къде съм го копирала, ще му дам 100 лв

Коментирай

Мирмидон

1 day before

Тази голяма бяла птица - сексретарката на Христо да преминава в друга партия, че нейната отиде в канала.

Коментирай

Ваня

1 day before

О, не,благодаря !Още хаос ще ни дойде в повече .

Коментирай

Бай Иван

1 day before

Пухчето много се е възпалила! Ристьо май е разстроен и не може да я уважи!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.