Никой не иска да е министър в кабинета „Главчев“

Най-важните ресори вече са МВР и електронното управление – те решават кой печели изборите

https://svobodnoslovo.eu/politika/nikoy-ne-iska-da-e-ministar-v-kabineta-glavchev/131051 SvobodnoSlovo.eu
Никой не иска да е министър в кабинета „Главчев“

Най-важните ресори вече са МВР и електронното управление – те решават кой печели изборите

Почти не се намира външен експерт без политически пристрастия, който да има желание да стане част от кабинета „Главчев“. Масово, новите министри, избрани от служебния премиер Димитър Главчев, ще са бивши кандидатури на ГЕРБ и дори настоящи министри в оставка. Такъв със сигурност засега е МВР шефът Калин Стоянов, който е удобен за ГЕРБ и ДПС, а освен това има и желание да остане на поста си и да ръководи провеждането на изборите.

 

МВР и Министерството на електронното управление в момента се гледат под лупа, тъй като от тях зависи провеждането, а и резултатите от изборите, мълви се с половин уста в парламента. Затова и дори министър Александър Йоловски, който се държи доста странно в последните месеци и според слуховете е отключил ментални проблеми, да си тръгне, фаворит за поста му остава Валентин Мундров. По съвместителство той е дясна ръка на шефа на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов, който също участва ударно в провеждането на вота. Този министър на този етап е най-удобен за статуквото и вероятно именно Мундров ще е изборът на Главчев. Филипов пък е от години на поста и никога не е одитирана работата му след провеждане на избори, издадоха депутати, запознати с готвената схема.

Те признаха още, че директорът на „Информационно обслужване“ е и много близък не само до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а и до президента Румен Радев.

Междувременно всички партии побягнаха от възможността техни кадри да станат министри като дявол от тамян и в един глас БСП, ДПС и „Има такъв народ“ креснаха, че и да ги поканят, няма да приемат офертата на Главчев. Той пък в събота най-късно трябва да занесе папка с имена на кадри при президента Румен Радев, а тепърва държавният глава да организира “ консултациите с политическите сили. Засега се говори, че има няколко сигурни министри, които ще са част от правителството на шефа на Сметната палата. Четирима се обсъждат за министър на туризма, като единият е издателят Мартин Захариев, след като гилдията сама си го поиска, а Зарица Динкова – настоящ министър, също била на дневен ред. В здравеопазването се шушука, че постът ще заеме д-р Благомир Здравков – управител на детската болница в София. Слухът, че бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров щял да оглави спортното ведомство пък е неверен, сочи проверка.

 

За министър на земеделието е възможно както Стоянов, така и настоящият в оставка Кирил Вътев да запази поста си, но се мълви, че изборът да падне върху настоящия директор на Фонд „Земеделие“ Георги Тахов, който пък се води и за човек на президента.

 

Министърът на екологията Юлиян Попов е възможно също да запази поста си, ала военният шеф Тодор Тагарев най-мразеният от ГЕРБ управник, се връща на работа в БАН. Главчев ще трябва да избере и министър на финансите, тъй като отказа категорично да работи с Асен Василев. Слух върна на поста му отритнатият и приет отново от ГЕРБ Владислав Горанов, но това не е вярно, разясниха депутати.

 

Те не изключват креслото да отиде в дама – финансистката Маринела Петрова, а за военен шеф да се номинира ген. Атанас Запрянов. Петрова е важна фигура в областта си и е ръководила екипа, подготвял кандидатурата на страната ни за Еврозоната.

 

Няма яснота и дали Мария Габриел ще е номинацията на Главчев за външен министър и в служебното правителство. Указът за избори на президента Румен Радев трябва да е издаден най-късно до 8 април, ако  страната ни иска да отиде на избори 2 в 1.

В противен случай ще се похарчат 200 милиона лева – всеки вот  ще струва около 100 млн. лв. поотделно от държавния бюджет, а гласоподавателите ще трябва да отидат два пъти до урните.

Източник: Уикенд

 

4 Коментара

Да ти сера в устата мисирка тъпа

преди 3 седмици

"Никой не иска да е министър в кабинета „Главчев“" ---- ---- ---- Тъпачко, кой ти плати за тая тъпата статия? Под "НИКОЙ" явно визираш т.н. "експерти" на ПП-ДБ, които никой нормален в България не иска да ги види в бъдещ кабинет. Изобщо не съм от феновете на ГЕРБ, но право на Главчев е сам да си състави кабинет с хора, на които той има доверие. И преди всичко това е служебен кабинет, който е временен максимум за 4 месеца. Егати тъпата пропаганда!

Коментирай

Посетител

преди 3 седмици

Това защо е публикувано чак вечерта, при положение че имената на кандидат-служебните министри са известни от предобед?! И е невярно на всичко отгоре...

Коментирай

Кикирики

преди 3 седмици

В правителството на Глафчеф-само главанаци!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.