"От кое да го пазим?" Превърна ли се ГЕРБ в заложник на лидера си Бойко Борисов

https://svobodnoslovo.eu/politika/ot-koe-da-go-pazim-prevarna-li-se-gerb-v-zalozhnik-na-lidera-si-boyko-borisov/4996 SvobodnoSlovo.eu
"От кое да го пазим?" Превърна ли се ГЕРБ в заложник на лидера си Бойко Борисов

"Барселонагейт", чекмеджета, подслушване на протестиращи - това са част от темите, по които цялата партия ГЕРБ се превръща в щит за лидера си. Дали депутатите се чувстват вече като заложници на Бойко Борисов?

Още когато лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов съобщи, че няма да ползва депутатското си място в настоящия парламент, редица анализатори прогнозираха, че групата на партията ще се превърне в негов адвокат. Причината е, че повечето критики на управляващите към бившето правителство са насочени конкретно към бившия премиер Борисов, заради това, което мнозина определят като еднолично управление - както на партия ГЕРБ, така и на държавата.

Още в началото на 47-ото Народно събрание депутатите от бившата управляваща партия ГЕРБ коментираха неофициално, че лидерът им не е пожелал да бъде в Народното събрание, заради опасението, че непрестанно "ще трябва да се обяснява”.

Всъщност, ако Борисов беше депутат, вероятно щеше да се случи точно това. Потвърждение за това е дискусията в пленарната зала от миналата седмица, посветена на скандала “Барселонагейт”, свързван с бившия министър-председател. Основните критики на новите управляващи бяха насочени към Борисов и прокуратурата. Защитата пое основно депутатът Тома Биков.

От изказването му се разбра, че партията обвързва своята готовност да бъде кооперативна опозиция с отказа на новите управляващи (ПП, ДБ, ИТН и БСП) от проблемни теми за Борисов. Пред Свободна Европа същата нагласа изрази и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

“Могат да разчитат на нас, включително и на гласовете ни в пленарна зала, но цената е да се откажат от медийните балони, които раздуват”, каза тя.

Най-новото изследване на “Алфа рисърч” показа, че личният рейтинг на Бойко Борисов има сериозен спад. Ръст няма и в партийния рейтинг на ГЕРБ. Това е изненадващо на фона на активното опозиционно поведение на партията и трудностите на новото правителство.

Според политолога от Софийския университет Страхил Делийски това е “аномалия” и тя има своето обяснение.

“ГЕРБ не знаят как да се държат в опозиция, защото те не успяха да прескочат нивото между клиентела и истинска партия”, коментира той.

“Много хора направиха кариера на гърба на Борисов. Сега е ред да му се отблагодарят и да се превърнат в негов жив щит”, каза още Делийски.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче не приема това определение. “От кое да пазим Борисов?”, пита тя. И допълва, че фактите опровергават всички тези на новите управляващи. Според нея “спихнали” са твърденията за връзка между бившия премиер и скандала за предполагаемо пране на пари в Барселона, “онази история с кюлчетата и пачките от спалнята”, както и обвиненията за връзки между главния прокурор Иван Гешев и Бойко Борисов.

Атанасова казва още, че е развенчан "митът, че Борисов и прокуратурата са подслушвали" незаконно протестиращите от лятото на 2020 г.

Как да дебатираме по каквото и да е?

Фактите от последните седмици обаче показват, че депутатите от ГЕРБ са все по-заети с личната защита на своя лидер.

Скандалът “Барселонагейт” получи нов тласък в последните дни, след като от Испания пристигна порция документи, изпратена до прокуратурата и ДАНС. „Барселонагейт“ или делото за т.нар. „къща в Барселона“ е името, с което се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Борисов.

Какво ще се случи все още не знаем, тъй като от държавното обвинение обявиха, че тепърва ще превеждат документите. От специализираната прокуратура не отговориха дори на въпрос дали в документите се съдържа снимка на бившия премиер Бойко Борисов, както заяви премиерът Кирил Петков. Обяснението на обвинителите беше, че се чака становище от “заклет преводач”.

След като в изявление Бойко Борисов обяви случая за “претоплен”, депутатите от партията му посветиха всичките си изказвания на “Барселонагейт” и повтаряха също каква "претоплена манджа" е скандалът.

Депутатът Тома Биков дори обвърза упорството на управляващата коалиция по темата с невъзможността ГЕРБ да сътрудничи за промени в конституцията.

Пред Свободна Европа това потвърди и Десислава Атанасова, която каза, че “ГЕРБ има проект на конституция” и партията е готова да дебатира с управляващите. “Как да дебатираме по каквото и да е, като ни казват, че сме мафия?”, попита тя.

Атанасова каза по-рано в парламента, че се е “спукал балонът, който се разду”, че през 2020 г. протестиращите за оставките на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били подслушвани незаконно. Изявлението ѝ дойде след като шефът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) оповести доклад. Според него за всички проследявания на протестиращи има основания и те са одобрявани от Спецсъда.

Наред с твърденията за унищожени документи, разкриващи незаконно подслушване, през миналата година вътрешният министър Бойко Рашков твърдеше точно това - че протестиращите са били подслушвани след съдебни разрешения. А основанието за съда е бил "мъртъв текст" от Наказателния кодекс, позволяващ образуване на дела за “въоръжено въстание” и “опит за преврат срещу властта”.

Отношенията между Борисов и Гешев

ГЕРБ отричат обвиненията, че има връзка между бившия премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Партията обаче отказа да излъчи свои членове в комисията, която трябва да изработи проект за конституционни промени. Предварително известна е нагласата на управляващите, че текстовете ще опитат да ограничат правомощията на главния прокурор.

От партията на Борисов казваха неведнъж, че са склонни да дебатират идеите. На практика обаче те, заедно с ДПС и “Възраждане”, саботираха комисията, която оглави Христо Иванов (ДБ). Поводът, който ползваха хората на Борисов в парламента, е, че не получиха председателско или съпредседателско място на комисията.

Всички тези факти политологът Страхил Делийски тълкува като “дейности, които се въртят около личността на Борисов”. По думите му ГЕРБ не се държат като опозиционна партия, защото това е понятие от политическия свят.

“За съществуването си тази формация не стана изразител на интересите на група хора, които да представлява в институционалния свят. Тя представлява само интересите на Бойко Борисов”, казва Делийски.

Така той си обяснява активността на ГЕРБ по теми, които пряко или косвено са свързани с образа на бившия премиер.

Председателката на ГЕРБ в парламента пък твърди, че всичко, което прави партията, е в интерес на избирателите ѝ и "не пази Борисов, защото няма от какво”.

“Наричайки нас мафия, новите управляващи наричат мафия нашите избиратели. Затова ние настояваме партиите от правителството да се определят - мафия ли сме или се нуждаят от нас в парламента”, казва Атанасова. Която наред с това декларира, че "ГЕРБ може да бъде доста ефективна опозиция".

Засега публиката не оценява толкова високо ефективността на опозиционната дейност на ГЕРБ. Изследването на "Алфа рисърч" от средата на февруари показа, че партията има около 18% електорална подкрепа, което е спад с около четири пункта. Самият Борисов също се ползва с одобрение на около 18% от хората. Според изследването той е вторият по рейтинг сред партийните лидери, но всъщност председателят на ГЕРБ е изпреварен сериозно и от президента Румен Радев, и от премиера Кирил Петков.

Оттук изскача и следващият въпрос: Дали ГЕРБ ще са в кондиция за избори, ако не изчистят образа на лидера си?

Отговор даде индиректно преди дни заместник-председателят на партията Даниел Митов. В интервю за Свободна Европа той каза, че на този етап партията му не иска оставката на правителството и не смята за необходимо да се ходи на избори.

Полина Паунова

Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа.  Тя е автор на седмичния подкаст „Превод в ефир“ и рубриката „Говори Полина“.

https://www.svobodnaevropa.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.