Отиваме на избори! Преговорите за кабинет пропаднаха. Мария Габриел връща празен мандат!

https://svobodnoslovo.eu/politika/otivame-na-izbori-pregovorite-za-kabinet-propadnaha-mariya-gabriel-vrashta-prazen-mandat/129642 SvobodnoSlovo.eu
Отиваме на избори! Преговорите за кабинет пропаднаха. Мария Габриел връща празен мандат!

България отива на поредите си предсрочни парламентарни избори. Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за съставяне на правителство пропаднаха.

Мария Габриел връща утре в 12.00 часа празен мандат на президента Радев.

Новината беше съобщена по време на извънреден брифинг в централата на най-голямата партия с участието на Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Спорът между двете формации се води се води за това, че първата политическа партия с най-много депутати трябва да бъде равнопоставена в управлеието, обясни непреодолимите разногласия на Мария Габриел.

Ние оставаме твърди в представата си, че състав, реформи и приоритети вървят ръка за ръка, подчертя тя.

Габриел заяви, че в хода на обсъжданията от ГЕРБ са били предлагали различни варианти, но всички те са били отхвърляни от "Продължаваме промяната - Демократична България". Последната оферта, която коалицията не е одобрила, е да има само ротация на премиера и вицепремиера, но с възможност за последваща промяна на министерските постове и допълнителна работа върху споразумението.

"Няма вариант за още 7 дни преговори. Няма вариант да участвам с втория мандат. Утре папката ще се върне празна, освен ако нямаме яснота за нещата, които сме поставили. Няма вариант аз да участвам в нещо, свързано с втори мандат", изтъкна Мария Габриел.

Спорове за регулатори, съдебна реформа, хора с корупцията ние нямаме. Имаме различия фундаментални по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор, поясни Габриел.

„За нас спорът се води за това, че първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена в управлението. Поставихме рамка, предложихме приоритети, състав на правителство да е ясно кой носи отговорност за какво, каза още Габриел.

"Дори и днес, виждайки, че има различия, предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство, само с ротацията на премиера и вицепремиера. Това беше категорично отказано", разкри още вицепремиерът.

Ако няма промени в това, че съставът на правителството е също толкова важен, колкото и приоритетите, утре ще върна мандата, обяви категорично Мария Габриел.

Осем дни преговаряме за това, че искаме ГЕРБ-СДС да бъде равнопоставена в управлението. Няма как да се твърди, че ГЕРБ-СДС трябва да бъде гумен печат на реформите и не иска по никакъв начин ние да бъдем включени в управлението. Използвахме времето, в което да се говори за състава на Министерски съвет, и разбрахме, че колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Те не се страхуват да направят реформи, но те не са готови и да пуснат властта. Те искат да притежават цялата власт на всяка цена, изтъка Сачева. 

Ако до 12.00 часа ППДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери, ще ги изчакаме, ако не - връщаме мандата и да си търсят други партньори", каза Деница Сачева.

Припомням, че малко преди началото на преговорите ПП-ДБ дойдоха с искане за на поста на министър-председател и министър на външните работи, след това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Ясно заявих какво е неприемливо за мен в този меморандум. Последва дебат в НС, на което не присъстваха министри и дойде оставката на кабинета "Денков". След това от ГЕРБ-СДС поставихме нашето споразумение. Спорове с ПП-ДБ за регулатори, борба с корупцията и съдебна реформа от ГЕРБ нямаме. Имаме различия в това ГЕРБ да е поставен като равнопоставен партньор - като първа политическа партия с най-много гласове", изреди тя кратката история на разногласията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

"Ще подмина и фразата, че случващото се ще има своите отражения върху моята кариера, включително и извън България", добави Габриел, намеквайки, че е обидена от отношението на ПП-ДБ към ния в личен план.

Няма вариант, в който да изчакваме още 7 дни, в които да преговаряме. Основните ни позиции вече са ясни. За нас също регулаторите, съдебната реформа и борбата с корупцията са приоритети.

Няма вариант за 7 дни да има други преговори. Няма вариант аз да участвам в нещо, свързано с втори мандат. Ще върна утре папката, ако нямаме яснота до утре до 12:00 часа“, категорична бе Габриел и така постави няколкочасов ултиматум на ПП-ДБ.

Епицентър 

11 Коментара

neli.koleva66

преди 1 месец

Дим...Нищо не е това..., което видяхме на '''извънредните прескоференции''...Лъжа... и до нея друга...Кого лъжат тези''политици''? Искат всичко за себе си..., просто заблуда... Ще стоя на брега на реката и ще гледам...

Коментирай

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев - син на нора аналниева комунистката.

преди 1 месец

П.П.П.П.-педерастите и проститутките позорно плачат

Коментирай

Али Баба

преди 1 месец

Най- добре брифинг да даде Галя от посолството. Оти нищо не зависи от тях- ни от Баце, ни от танас, ристю или Кико.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Блъфиране в последните минути. Борисов не иска предсрочни избори. --- Глупав цирк. Спете спокойно, деца - ще се разберат, ще се прегърнат и ще продължат да крадат заедно...

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Тия няма да ги оставят тази нощ да спят!Ще ги ,,пукнат ,, от обаждания от ,, посолството,, ! Галя и на мен ми звънна преди малко. Питаше дали знам къде е Боко, че не и вдигал... Незнам защо, но оставам с впечатлението,че преди около месец, всички в ,, сглобката,, говориха по коренно различен начин!

Коментирай

United States

преди 1 месец

Споко,утре сутринта Галя от посолството,ще се обади..и всичко ще се нареди,от само себе си!

Коментирай

Боби

преди 1 месец

Галя от посолството ще дава указания от моя микрофон! Устно!

Коментирай

Боби

преди 1 месец

Галя от посолството ще дава указания от моя микрофон! Устно!

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Алберт Попов завърши на 17-то място в последния слалом за сезона в Световната купа по алпийски ски. На финалите в Заалбах, Австрия, българинът не успя да покаже най-доброто от себе си и да влезе в зоната на точките в последния си старт от кампанията, въпреки че направи страхотен втори манш. ---- ха ха ха, след първия манш беше 19-ти, във втория манш двама паднаха и Попов стана 17-ти… „въпреки че направи страхотен втори манш“ – все пак не падна... Браво на нашето момче…

Коментирай

Глас от народо

преди 1 месец

На избори ,на избори Бойчето пак запя. И Слави ще избираме ,пригласят журналя! Бензина пак ще гони , левовете пет и глас мъжествен президентски ще чуваме отвред. : Ураа ,да живей БМБ най-великият политик на Земята ,Марс и Халеевата комета!

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Германка почина, след инцидент с парапланер в австрийските планини. Въжетата на парапланера са се преплели с кабелите на гондолата. След това те са били прекъснати от изкачващата се кабина и жената е паднала на земята, според първоначалните данни от разследването. Германката е починала от нараняванията си. Била е с кофид 19. Минаха изборите в Русия и световните новини свършиха, занимават ни с битови инциденти!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.