Парламентът пуска джендър идеологията в училище

https://svobodnoslovo.eu/politika/parlamentat-puska-dzhendar-ideologiyata-v-uchilishte/122198 SvobodnoSlovo.eu
Парламентът пуска джендър идеологията в училище

От партията на Слави Трифонов настояват за санкции при пропаганда за смяна на пола

ИТН: “Мамо, какво е травестит? Не знам, питай леля си Гошо” не е виц

Застрашават психическото състояние на децата

Парламентът проправи път на джендър идеологията в училище и в детските градини, като не прие промени в Закона за закрила на детето. В тях се предвиждаше на територията на всички предучилищни и училищни заведения да се забрани пропагандата за смяна на пола и въпроси за полова идентичност, “различна от биологичната”.

Поправките бяха предложени от ИТН и с новите текстове бе залегнало да има санкции за нарушения на разпоредбите в размер от 2000 до 4000 лева за физически лица и от 10 до 20 хил. лева за юридически лица.

Предложенията на ИТН намериха подкрепа само в депутатите от БСП и “Възраждане”, както и от десетина народни представители от ГЕРБ-СДС. ППДБ и ДПС гласуваха против.

От ИТН настояваха още да се забрани разпространението на материали по теми за половата идентичност на децата, различна от биологичната, както и медицинските услуги на деца, включващи хормонална или друг вид терапия при лица под 18 години. От партията на Слави Трифонов настояваха да има санкции за нарушения в размер от 2000 до 4000 лева за физически лица и от 10 до 20 хил. лева за юридически лица.

“Като се запънете срещу хората, ще си понесете политическите последствия и ще се смалите като бройка, влияние и авторитет”, обърна се към мнозинството на ГЕРБ, ППДБ и ДПС Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН. “Факт е, че тази битка ще я загубите по тази тема, факт е, че българите не желаят такова нещо, явно и голяма част от Западна Европа не го иска, предстоят евроизборите и съставът на следващия ЕП ще е много по-различен”, каза още Йорданов. И даде пример с анекдот: “Вицове от типа “Мамо, мамо, какво е травестит? Не знам, питай леля си Гошо” са съвсем реални”.

По време на двучасовия дебат в зала председателят на образователната комисия в НС Красимир Вълчев призова да се води цялостен разговор за възпитателната функция, а не да се поставя темата като че ли училищата са основното средище, в която се проповяда ранната смяна на пола. “Училищата са в неравна конкуренция с мощни информационни среди като интернет, медиите, социални мрежи. Училището най-често е обвинявано, че е основен източник на агресия, което не е така, защото там се случва агресията, но тя е провокирана от други фактори в средата”, каза по време на обсъждането Вълчев.

“Твърдо сме “за” в училище въобще да не влизат с пропагандни цели лица, които застрашават психическото състояние на децата”, заяви зам.-председателят на ПГ на БСП Иван Ченчев. И допълни: “Представете си, че едно дете на 13-годишна възраст реши да си смени пола. Ако след това обаче то си промени мнението, процесът вече е необратим. Затова искаме да защитим българските деца”.

А съпартиецът му и бивш социален министър Георги Гьоков бе категоричен:“Така наречената джендър идеология навлиза в нашето общество с бавни стъпки, но уверено, прикрито под благовидни претексти като борба с насилието, борба за равноправие, призиви за толерантност - и трябва да є се даде отпор”.

От БСП атакуваха отново и Истанбулската конвенция. “ЕП прие решение да се ратифицира Истанбулската конвенция от името на целия ЕС, включително и България като член. Вече не един или два пъти политици и общественици алармират за учебници за българските деца, в които има меко казано спорни текстове”, каза Георги Гьоков и припомни, че през 2018 г. Конституционният съд обяви, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията.

“Няма да допуснем мътене на умовете на децата ни с чужди на традициите и битността ни идеи и съмнителни ценности, ние, като законотворци, сме длъжни да осигурим здравословна среда, включително и психологическа, за да могат те да изградят своя характер и виждания за себе си и за ролята в обществото”, каза още в пленарна зала Гьоков.

Становища

МОН: Текстовете имат нужда от прецизиране

Промените, предложени от ИТН, бяха отхвърлени през септември от парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. По промените бяха са получени и доста становища, включително на здравното и образователното министерство.

Според първото е нецелесъобразно да има забрани за конкретни медицински дейности. “Намираме за притеснително, че в законопроекта като мярка се предвижда въвеждането на забрана на определени медицински дейности. Считаме за нецелесъобразно от медицинска гледна точка в законодателството да бъдат въвеждани забрани за извършване на конкретни медицински дейности по отношение на състояния, заболявания или нозологични единици или общо. Министерството на здравеопазването не може да подкрепи законопроекта в частта му относно въвеждане на забрана за извършване на медицински дейности”, пишат от МЗ.

А от МОН са посочили, че “по принцип” подкрепят идеите и мотивите, заложени в законопроекта, но текстовете “имат нужда от прецизиране и корекция”.

“Редно е да отбележим, че министърът на образованието и науката утвърждава програми и учебници. В същото време всички програми, кампании и материали, които се предлагат за представяне на вниманието на подрастващите в образователните институции от външни за образованието институции и организации, се одобряват от МОН”, отбелязват от просветното министерство.

Маргарита Махаева, “Възраждане”: Не извращавайте понятието „права на детето“

Решението на КС е ясно

Решението на Конституционния съд №6/2021 година е много ясно: съществуват само два пола - мъжки и женски, оттам нататък всички медицински стандарти трябва да бъдат съобразявани с това. Не знам на кого биха помогнали лекарите, ако извършат хирургична интервенция за смяна на пола на детето. Известно е, че у подрастващите бушуват хормонални бури, в тази възраст те все още не могат да се самоопределят, не могат да определят към какъв пол имат влечение и точно в тази критична възраст наш дълг е да ги опазим физически и психически здрави. Ако едно дете заяви, че се чувства пират и иска да бъде пират, трябва ли да му отрежем дясната ръка и да му сложим кука на нейното място? Трябва ли да му извадим едното око, защото то има права и се чувства пират? Моля никой да не изкривява и да не извращава понятието “права на детето”.

Най-върховното право на децата е да бъдат живи и здрави, а срещу това тяхно право стои нашето задължение да ги опазим такива.

От “Възраждане” винаги сме заявявали своята готовност за защита на правата на най-невинните членове на обществото - децата и за запазването на морала, както и защита по отношение на тяхното възпитание.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Проблемът е огромен, съзнанието на децата лесно се поддава на внушения и манипулации

Проблемът е огромен

Седем години “БСП за България” води битка срещу трети социален пол и въвеждане на Истанбулската конвенция в България. Тогава ги нямаше “Възраждане” и “Има такъв народ”, абсолютно сами бяхме срещу ГЕРБ, ДПС и една мощна международна вълна със силна политическа и финансова подкрепа. Въпреки натиска, на който партията е подложена, включително от европейските социалисти и чрез вътрешнопартийно противопоставяне и желание за смяна на ръководството, седем години българските социалисти не са отстъпили от позицията: Долу ръцете от българските деца! Не пипайте децата! Ние сме за свободата на всеки след 18 години да определя какъв да бъде, с кого да живее и как да живее. Това е право на всяко човешко същество. Ние уважаваме различните и сме против агресията срещу тези хора. Но до 18 години, не пипайте децата.

Какъв е аргументът сега срещу законодателните текстове, които даже не навлизат в материята за домашно насилие и насилие над жени, а просто в няколко изречения казват: “Не пипайте децата”? От ГЕРБ казвате, че сме спекулирали с темата. Спекулация ли е, че книжката “Сексуално здраве за лесбийки и бисексуални жени” се разпространява в медицинските кабинети в средни училища и което момиче отиде при медицинската сестра в училище, я получава, за да се възпитава и обучава?

Темата за възпитанието на децата ни и какво поколение отглеждаме е много голяма. Тя обхваща не само въпроса за сексуалното възпитание, а изобщо темата за образованието и възпитанието в училищата, обхваща съдържанието на българските учебници, в които се изтри българската история и класици и се вкараха автори и текстове, които нямат нищо общо с българската идентичност и народопсихология. Проблемът е огромен. Не случайно тези сили, които искат да въведат Истанбулската конвенция, се ориентират към децата, чието съзнание все още не е изградено и лесно се поддава на внушения и манипулации. Те целят едно цяло поколение да израсне с това възпитание.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, пред “Труд news”: ГЕРБ и ДПС предадоха нормалните български семейства

- Господин Йорданов, защо не получихте подкрепа в пленарна зала за промените в Закона за за закрила на детето?
- Промените не получиха подкрепа, защото ГЕРБ и ДПС гласуваха с “въздържал се” или “против”. Това е най-чистият отговор. А защо те гласуваха въздържал се или против - единственото обяснение е, че си пазят финансовите интереси в сглобката с ППДБ, няма друго обяснение. Другото обяснение е зависимостта на Борисов от европейските му партньори, които му диктуват поведението. Всъщност, тези две парламентарни групи се изправиха срещу българските семейства, за ППДБ ни е ясно, за тях не искам да говоря, защото те са от другата страна на дъгата. Но тези две партии, които трябваше да пресекат гей пропагандата в българското училище, при положение, че имаме и решение на Конституционния съд в тази посока, на практика предадоха нормалните български семейства. Тези семейства, които не са на депутатски заплати, не участват в схеми с фирми, не участват в разпределяне на бюджета, а си гледат децата при всичките ужасни условия, които съществуват в България. Така че, българите да си дадат сметка какви хора са изпратили да решават вместо тях.

- Ще направите ли нов опит тези постановки да ги предложите като промени в закона за образованието, в Закона за здравето?
- Ще се опитаме, но както виждате, най-вероятно ще стане същото. Там някои хора ще гласуват против българите. И това не е някаква метафора. В България може би 90 процента от хората имат мнение по темата и то е, че гей пропагандата няма място в училище и не желаят децата им да бъдат облъчвани по темата още от детската градина. Но понеже в момента една от основните теми е бюджета, а за да има бюджет, трябва да има правителство, за да остане правителството, една от разменните монети е да позволят на ППДБ да си разиграват коня в тази посока. Само да ви припомня, че в Закона за защита от домашно насилие ППДБ се опитаха да пробутат интимна връзка на гей двойки. ППДБ се опитват да пробутват гей идеология, а ГЕРБ им съдействат със страшна сила.

Юлиян Петров, председател на синдикат “Образование”, пред “Труд news”: Предлагали сме многократно да заключим училищните дворове

Няма нужда да се правят някакви законодателни промени, но е необходимо опазването на самата училищна среда от НПО-тата, които много често са проводник на тези неща. На тях много трудно може да им се упражни някакъв вид контрол и те по техните си принципи и приоритети много често прехвърлят граници, за което ние сме абсолютно против - и като синдикат, и като общество. Необходимо е да бъдат защитени училищата, училищната среда, а защо да не станат затворени системи - училищните дворове да са затворени. Говоря за опазване на учениците от такива нелишени от комерсиални интереси организации, сдружения и т. н. Не мога да разбера как си проправят път. Със сигурност те не са лишени от финансови средства и успяват - по лобистки път да достигнат и да разпространяват такива листовки, за които става дума.

Самите учители са много добре настроени в това опазване на учениците. Нека в училище да се говори за равенство, за принципи, но от друга страна нека да има долни граници, под които не трябва да се минава. Напълно разбирам някои европейски страни, които за съжаление от наша гледна точка отдавна вече са ги прехвърлили тези граници. Смея да сравнявам, че България не е в някаква огромна опасност от това, но трябва да бъдем много предпазливи в опазването на децата и учениците от тези интервенции, но и от този начин на мислене, който не трябва да достига нито в училище, нито в обществото. Нужно е институциите да бъдат добрият партньори към директорите, към училищните управи. Защото много често, когато се дадат предложения - в София сме давали многократни предложения да заключим дворовете, да не могат най-различни да влязат вътре и да правя интервенции, само че със Столичната община на този етап нямаме консенсус. В други градове са го направили, а в чужбина категорично училището и училищният двор са затворени, за да не може да се проникне там. Носителите на този тип послания чрез тези листовки и пр., на ръба на регламента проникват в училищните институции.

trud.bg

7 Коментара

Маги

преди 5 месеца

Е това вече, е върхът на безобразията! Не мога да повярвам, че нашите депутати ще посегнат и на деца ни! Защо потъпкват Конституцията? Какво става в тая държава? Защо спим? Защо?

Коментирай

t_ab

преди 5 месеца

Нямат търпение да ни довършат като народ.

Коментирай

Мария луна

преди 5 месеца

Конституция с тези неграмотните ,евроатлантици,сор осоиди,не се пише!!Само чрез ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ще се промени конституцията ни!

Коментирай

Мария луна

преди 5 месеца

Конституция с тези неграмотните ,евроатлантици,сор осоиди,не се пише!!Само чрез ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ, ще се промени конституцията ни!

Коментирай

Като са толкова евронагъзени,

преди 5 месеца

защо никой от тези лайньоовци в парламента не поведе хорото и покаже джендърското,педерасткото или каквото е там уродливо изчадие,та да ни убеди?Нали трябва да ни покажат идеологията в която вярват?Щом искат да вярваме в това,значи Л.Б. е джендър и оправя А.В. и К.Про,а те са отявлени педеруги.Да ви сера на идеологията,изроди нещастни.Извратени сте,не сте нормални и затова искате другите да станат като вас,ама дудуци!Природата винаги се чисти от ненормалното,затова и вие ще си идете по реда,като улични кучета без история!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.