Парламентът забрани на Асен Василев да харчи държавни пари, ще го проверяват за корупция

https://svobodnoslovo.eu/politika/parlamentat-zabrani-na-asen-vasilev-da-harchi-darzhavni-pari-shte-go-proveryavat-za-korupciya/130895 SvobodnoSlovo.eu
Парламентът забрани на Асен Василев да харчи държавни пари, ще го проверяват за корупция

Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг,  до назначаване на служебно правителство.

Това решение бе гласувано от депутатите половин час след полунощ по предложение на Теменужка Петкова и Йордан Цонев.

Малко по-рано те внесоха проекторешение, което бе гласувано светкавично въпреки съпротивата на ПП-ДБ, чиито депутати напуснаха пленарна зала преди вота. Решението е мотивирано от тревогата, че в последните дни правителството раздавало необосновани суми. 

Проекторешението бе озаглавено драматично "за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България".

С него освен незабавно преустановяване на разходите по консолидираната фискална програма, бе записано, че финансовият министър се задължава до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи от 4 до 10 април включително. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“.

Според решението ограничението е в сила до назначаването на служебното правителство. Освен това министърът ще трябва да предостави и пълен отчет за това какви разходи се предвиждат да бъдат направени в периода от 4 до 10 април, както и за разполагаемата ликвидност, а също така да задели неснижаем остатък от Единната сметка в размер, достатъчен да осигури обезпечаването на пенсиите за месец април.

В становището си от името на вносител Теменужка Петкова обясни, че в последните дни на правителството в оставка се извършвали разходи на публични средства, които надхвърляли обичайните за този период. Тя обясни, че решението се предлага, за да се гарантира публичност и прозрачност.

Никола Минчев от ПП-ДБ заяви, че този проект на решение по процедурни, организационни и технически въпроси не се разпределя на ресорни комисии.

"Това е решение, което задължително трябва да мине през постоянна комисия", заяви Минчев.

Малко след полунощ на 4 април Народното събрание одобри създаването на анкетна комисия, която да провери за корупция в митниците и "евентуална роля" на министъра на финансите в оставка Асен Василев в нея.

Формулировката беше на "Има такъв народ" и единствено "Продължаваме промяната - Демократична България", чийто представител в изпълнителната власт е Василев, не я подкрепи. Групата заяви, че подкрепя идеята за анкетна комисия, но не и формулировката, включваща името на финансовия министър. В края на краищата името на Асен Василев остана в наименованието на комисията.

За председател на комисията останалите политически сили определиха Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

А членове са Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Венеция Ангова и Константин Бачийски от "Продължаваме промяната - Демократична България", Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Климент Шопов и Димо Дренчев от "Възраждане", Румен Гечев и Кристиан Вигенин от "БСП за България", както и Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков определи като "идиотия и пълна глупост" идеята, формулирана в деня на акция в агенция "Митници".


Йордан Цонев заяви, че днес Народното събрание се е потрудило много и затова предложи утре работата му да започне от 10:00 часа, за да могат колегите да си починат. Предложението на Цонев бе гласувано с 87 гласа "за", 36 – "против" и двама въздържали се.

След гласуването на решението, малко след 00:30 часа заседанието на парламента бе прекратено.

То продължи повече от 15 часа.

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Настапир,Криптомир,Педерасомир Педофил АНАЛниев - син на нора аналниева комунистката.

преди 4 седмици

Трабва да се провери с колко сантиметра се е разширил свинктера на ася васкова педерасткова от Хасково и да се запорира цялото му имущество след като бъде въдворен в сливенския затвор.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.