Петър Куленски: До 2 месеца правим стъпки за съдебна реформа. Ще реформираме ВСС

https://svobodnoslovo.eu/politika/petar-kulenski-do-2-meseca-pravim-stapki-za-sadebna-reforma-shte-reformirame-vss/5786 SvobodnoSlovo.eu
Петър Куленски: До 2 месеца правим стъпки за съдебна реформа. Ще реформираме ВСС

В рамките на 1-2 месеца ще видите конкретни законодателни стъпки, с които искаме да постигнем съдебна реформа. Задали сме си като цел да реформираме ВСС. Това заяви по НТВ депутатът от „Продължаваме промяната” Петър Куленски.

„Подготвяме конкретни законодателни промени. До края на месеца трябва в НС да влезе законопроект за КПКОНПИ. Подготвяме промени в Закона за съдебната власт и в наказателно процесуалния кодекс”. Пленумът на ВСС избира главния прокурор. Очакваме и решение на КС, който да каже дали е допустимо министърът на правосъдието да поиска отстраняването на главния прокурор.

Ако становището на КС е положително, ще бъде внесено такова искане", заяви Куленски. По думите му управляващите се надяват ВСС да бъде реформиран по такъв начин, че да има гаранции за неговата по-голяма обективност и ефективност.

"Декларацията с искането на оставката на Иван Гешев беше акт, с който управляващите снеха доверието си от него. Естествено съдебната реформа не бива да започва и свършва с оставката на Гешев. Трябва да направим такива законови промени, че да гарантираме ефективно работеща прокуратура", каза той.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.