Петков и Атанасов внасят законопроектите за службите, реформата им е да сложат свои хора за шефове

https://svobodnoslovo.eu/politika/petkov-i-atanasov-vnasyat-zakonoproektite-za-sluzhbite-reformata-im-e-da-slozhat-svoi-hora-za-shefove/117632 SvobodnoSlovo.eu
Петков и Атанасов внасят законопроектите за службите, реформата им е да сложат свои хора за шефове

От ПГ "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" внасят законопроектите за реформа в службите за сигурност. Това обявиха на брифинг Кирил Петков и Атанас Атанасов.

На този етап реформата почти изцяло се изчерпва със смяната на сегашните шефове на службите и промяната на модела, по-който се назначават, но изглежда обречена, след като ГЕРБ и ДПС обявиха, че няма да я подкрепят.

Пакетът от промени включва измененението на два закона - закона за НСО и закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Законопроектите са внесени с подписите на Кирил Петков, Атанас Атанасов и Божидар Божанов.

От внесения законопроект се вижда, че предвидената реформа се свива до елиминиране на президента Румен Радев от назначаването на голяма част от ръководителите им. Така измененията предвиждат шефовете на разузнаването и на ДАНС да се назначанават от парламента, а ръководителят на НСО от Министерски съвет. В момента и тримата се назначават с указ на държавния глава. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остро разкритикува законопроекта, като изтъкна, че "Продължаваме промяната" настоява така усилено на промените, за да нагласи свой (бивш) депутат за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той похвали сегашните ръководства на спецслужбите като цяло и заяви, че не смята, че има причина да бъдат сменяни: "Ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите. Това го знам от първо лице", твърди Борисов.

Според предложенията, представени от Кирил Петков и ген. Атана Атанасов шефовете на ДАНС, цивилното разузнаване и Държавна агенция “Техническо разузнаване“ ще се назначават от парламента по предложение на премиера, а не с указ на държавния глава, както е в момента.

В служба "Военна информация" се допускат две възможности.

Когато за шеф на военното разузнаване се предлага цивилен, каквато законова възможност съществува, той ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната.

Когато за шеф на службата се предлага военен, назначението ще става с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

Главният секретар на МВР и шефът на НСО също ще се назначават от Министерския съвет, а не с президентски указ. По-рано от ПП-ДБ имаха идея НСО да мине към военния министър, но сега се въздържат от нея.

Това се предлага в промени на Закона за НСО и в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Те предвиждат и избирането на нови шефове на службите на мястото на досегашните.

На брифинга Атанас Атанасов заяви, че законопроектите касаят промяна в начина, по който се управляват отделните звена, а този въпрос бил обсъждан неколкократно.

"На този етап този законопроект за сливане на службите не го внасяме, защото няма подкрепа, но не се отказваме от него - да има един разузнавателен орган", посочи Атанасов.

Кирил Петков заяви, че в края на миналата седмица е провел срещи в Австрия с представители на парламентарно представени партии, както и с техния външен министър. Темата е била Шенген.

"Това, което те заявиха, че най-големият въпрос, във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границите, информационна сигурност", обясни Петков.

По негови думи е получил уверението на премиера, че се прави всичко възможно да бъдат убедени Австрия и Нидерландия, че страната ни е готова за Шенген, но това е отговорност не само на правителството, но и на НС.

"Ето защо днес входираме законите за службите със сигурност", обяви Кирил Петков. Според него службите трябва да бъдат реформирани, а доверието към тях повишено.

"Едновременно с това знаем, че колегите от ГЕРБ в момента показват непълна готовност в този момент на подкрепят законите. Надявам се да променят това виждане, защото се надяваме Шенген да е толкова голям приоритет за тях, колкото и за нас. Един от големите приоритети, за да подкрепим това правителство заедно, беше влизането ни в Шенген. Надявам се да не се изчаква да дойде ротацията, за да можем да предвижим въпроса за Шенген", коментира Петков.
 

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов настоява за увеличаване на финансирането на оперативната дейност на службите.

По отношение на протестите на енергетиците и миньорите, Кирил Петков заяви, че най-добрият начин е да се седне на една маса.

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Glienicke Bridge.

преди 7 месеца

Тия ли, бе? Държавата се тресе, а тия си играят на служби. Единият знае само "има съмнение за..." и се балансира по вертикала, като си върти химикала в ръцете си, другия.....Тия двамата една сутрин, още в 8ч. изстреляха за отнемане на концесията, по заръка на посолствоТО, без анализ, без да ги е еня какво ще стане после. Единият трябва да се сгъне на 4 и да се сложи в чекмедже, а другия в Канада да утешава Трюдо. Долни национални предатели!

Коментирай

Предлагам,

преди 7 месеца

заедно с просто Киро в Канада да изпратим и татко му Петко, който най-вероятно е писал промените за "реформите".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.