Петков в НС: България е суверенна държава и е направила своя избор като член на НАТО

https://svobodnoslovo.eu/politika/petkov-v-ns-balgariya-e-suverenna-darzhava-i-e-napravila-svoya-izbor-kato-chlen-na-nato/5660 SvobodnoSlovo.eu
Петков в НС: България е суверенна държава и е направила своя избор като член на НАТО

""България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО и като такъв избираме да работим в координация с нашите партньори и съюзници. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението. Както и стриктно да прилага приетите международноправни ангажименти."

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното си изслушване в НС заради исканото от Русия изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния.

Даниел Митов от ГЕРБ разкритикува Петков заради скромната му реч, в която не става ясно какви действия ще предприеме правителството. Той настоя за детайлен отговор на въпроса какъв процент от бюджета ще бъде отделен за отбрана, за позицията му по отношение на външния министър Стефан Янев. Митов настоя още за спешно свикване на КСНС."

Бившият външен министър Екатерина Захариева взе думата в нарушение на правилника и повтори тезата на колегата си. След нея така постъпи и Десислава Атанасова.

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че формацията му ще подкрепи правителството по отношение членството на страната в НАТО. Той благодари на премиера, че се е отзовал толкова бързо. „От името на ПГ на Демократична България искам да изразя нашето удовлетворение за бързата и навременна реакция на премиера. Че дойде в сърцевината на българската държава, за да изрази своята позиция по отношение на НАТО и ролята на България", каза Иванов.

Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че е недопустимо Вашингтон или Москва да определят какви войски да има в страната. В типичния за партията си стил той се обяви срещу американските бази. Ганев все пак заяви, че България в момента няма нужда от никакъв военен конфликт.

Предложението за извънредно изслушване на министър-председателя беше направено от председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която настоя за спешно заседание на председателския съвет, на което да присъстват премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и министърът на отбраната Стефан Янев.

По време на почивката председателят на НС Никола Минчев съобщи, че председателски съвет няма да има, но ще бъде уважено искането на ГЕРБ и Кирил Петков ще бъде в залата около 13:00 часа.

Премиерът днес трябваше да бъде изслушван по време на парламентарния контрол следобед, но заради външнополитическото напрежение ще бъде в НС по-рано.

Политическите коментари

По-рано днес председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов определи позицията на руския външен министър Сергей Лавров като "руска провокация" и "опит за връщане към политиката на така наречените ексклузивни сфери на влияние".

"Днес виждаме пореден елемент от руската стратегия да постави под съмнение избора на страните от Централна и Източна Европа, включително България, да се присъединят към НАТО - сами, суверенно, самостоятелно ние да изберем как да защитим своята национална сигурност, в какви съюзи да влезем. България е направила своя избор, той е ясен и еднозначен. Нашата национална сигурност се гарантира в съюз с НАТО. От името на Демократична България искам много ясно да заявя, че ние потвърждаваме този избор, ще развиваме членството си в НАТО и няма да се поддаваме на руските провокации. Това е опит за връщане към политиката на така наречените ексклузивни сфери на влияние, това е същността на позицията на Кремъл", каза още той.

Лидерът на "Възраждане " Костадин Костадинов пък защити Русия по темата с напрежението по границата на Украйна.

Напрежението идва от страна на НАТО, защото в последните повече от 20 дни забелязваме единствено и само заявки и изявления как едва ли не всеки момент руснаците ще нахлуят в Украйна. От другата страна забелязваме точно обратното - непрекъснато и всеки ден се обяснява, че това няма да стане", заяви той в кулоарите на НС.

Той коментира и изказването на Лавров:

”Като начало трябва да заявим, че не смятаме ситуацията за някакво допълнително напрежение и да призовем да няма крайни изказвания от двете страни и нашият глас да започне да се чува. В момента България няма глас. Ние се държим все едно сме територия, на която някой друг разиграва своите геополитически ходове.”

По-късно с коментар във фейсбук излезе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини президента Румен Радев, външният министър Теорода Генчовска, както и министърът на отбраната, които все още не са коментирали темата.

"Вече повече от 3 часа българският президент, министърът на отбраната и външният министър мълчат оглушително по скандалния призив на руското външно министерство НАТО да се изтегли от България. След като темата беше повдигната остро от опозицията в парламента в лицето на ГЕРБ, премиерът Петков отиде в Народното събрание и прочете няколко изречения. Подобно поведение на управляващите е скандално в момент, в който Москва се опитва да се меси във вътрешните работи на страната ни и да решава въпроси на българската национална сигурност. В знаков ден за България като днешния, ясно ще си проличи кой е държавник и може да защити българския национален интерес и суверенитет! Сега ще си проличи ясно кой какво защитава. Сега е времето и да видим кой ни е съюзник и кой не!"

offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.