По терлици

https://svobodnoslovo.eu/politika/po-terlici/25106 SvobodnoSlovo.eu
По терлици

След няколко опита на властта все в лицето на Бойкоборисови правителства да ограничи тавана на плащанията в брой, сега премиерският любимец Владислав Горанов ни е приготвил нова брадва. Финансовият министър вече подготви промени, внесени от МС, които предвиждат поетапно намаляване на допустимия праг на кешовите плащания. И така - за по-малко от две години той трябва да падне до 1000 лв. Дето се вика, човек пералня или хладилник няма да може да си купи, без да направи плащането по банков път и без да спонсорира и банката. Статистиката е безпощадна - българинът е най-беден в ЕС, с най-ниска минимална заплата. И ако законът бъде приет, той ще трябва от малките си доходи да отделя задължително едно парче и за банките. Да не говорим колко ще бъдат затруднени живеещите в малките населени места, където банковите клонове не са развити както в големите градове. И едно уж улеснение ще се превърне в ходене по-мъките, за което ще си плащаме допълнително.

Един от аргументите за предложената промяна е европейската практика. И ако предложението успее да мине през НС, теслата ще падне от август, а прагът на плащанията в брой ще се намали от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. Още през м.г. Министерството на финансите предлагаше таванът да бъде смъкнат на 5 хил. лв., но не успя да прокара идеята в парламента. Сега властта се опитва да форсира нещата, при това, оказва се, без проектът да е минал на обществено обсъждане. И без да е направена оценка какво ще е въздействието от приемането му.

Колкото до аргумента за хармонизиране с европейската практика, оказва се, че в ЕС няма единна скала за ограничаване на плащанията в брой. Например в Италия, където преди години е имало таван от 1000 евро, горчивият опит е накарал италианците да го вдигнат на 3000 евро. Има редица европейски държави, където не съществува ограничение за кешовите плащания, сред които е дори Германия. По думите на депутата от "БСП за България" Георги Търновалийски, подобна практика няма в нито една европейска страна. Той дори обвини през миналата седмица, на заседание на бюджетната комисия в НС, финансовото министерство, че умишлено предлага толкова нисък праг, за да могат търговските банки да събират повече от такси за превод и обслужване. Срещу промените възразиха и от бизнеса.

Вкараната по терлици промяна (и заради хитрата "технология" това да стане чрез Данъчноосигурителния процесуален кодекс) разбуни духовете в бюджетната парламентарна комисия. Нейната шефка Менда Стоянова бе принудена да поиска от Горанов да си свърши работата и да направи детайлна оценка как ще ни повлияе "реформата". Ще е интересно да разберем (ако оценката бъде направена коректно) как ще повлияе ограничението на банките, на бизнеса и на обикновените граждани. Иначе, ако финансовият министър е забравил, можем да му припомним, че плащанията по банков път и сега са разрешени.

Мая Йовановска

Резултат с изображение за Владислав Горанов

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.