Под страх от гняв и наказателен вот Парламентът даде 250 милиона на миньорите от Марица изток! Спряха либерализацията на цената на тока за 12 месеца

https://svobodnoslovo.eu/politika/pod-strah-ot-gnyav-i-nakazatelen-vot-parlamentat-dade-250-miliona-na-minyorite-ot-marica-iztok-spryaha-liberalizaciyata-na-cenata-na-toka-za-12-meseca/132471 SvobodnoSlovo.eu
Под страх от гняв и наказателен вот Парламентът даде 250 милиона на миньорите от Марица изток! Спряха либерализацията на цената на тока за 12 месеца

Парламентът задължи Министерския съвет да осигури от държавния бюджет средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД в размер на 250 млн. лева годишно за срок от четири години с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушени терени на находище „Източно маришки въглищен басейн”. Решението беше прието със 168 гласа „за“, 2 „против“ и 38 „въздържал се“.

По време на дебата в пленарната зала присъстваха представители на протестиращите миньори и енергетици, което от „Продължаваме промяната-Демократична България“ определиха като „прецедент“ и „организиран фарс“.

Първоначално в проекторешението, внесено от ГЕРБ-СДС, се предлагаше на „Мини Марица Изток“ да бъдат осигурени по 200 млн. лева годишно за периода 2024-2029 г., т.е. за пет години. По предложение на Йордан Цонев от ДПС беше прието да бъдат отпуснати по 250 млн. лева годишно за четири години. Колегата му Хамид Хамид обясни, че четири по 250 млн. всъщност е пет по 200 млн. лева.

Отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия с три години предложи в пленарна зала лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Това обяви тя пред журналисти в парламента след среща с протестиращите миньори и енергетици. Нинова разясни, че в зала ще бъде направено редакционно предложение за три години отлагане на либерализацията, каквото било искането на протестиращите. После даде завой и предложи отлагане само с една година, което се и прие в зала. Явно народът има думата, само когато депутатите ще ходят избори.

По наше искане отпадна да се гласува Пътната карта за климатична неутралност, която допълнително слагаше кръст на въглищната индустрия. По наше искане днес ще се отложи либерализацията. Ние сме предложили да се отложи с една година. След разговорите с протестиращите ще внесем в зала тяхното предложение – ще направя предложение за корекция в текста и да се отложи с три години, заяви Нинова.

Източник: БТА, БНТ

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.