Пореден депутат с условна присъда за убийство

Рехабилитаторът все още е шеф на младежкото ДПС в Габрово

https://svobodnoslovo.eu/politika/poreden-deputat-s-uslovna-prisada-za-ubiystvo/119627 SvobodnoSlovo.eu
Пореден депутат с условна присъда за убийство

Рехабилитаторът все още е шеф на младежкото ДПС в Габрово

След като в продължение на 4 години депутатът от ДПС с два мандата от гърба си Юсеин Вайселов, размотава съда, най-после бе осъден заради катастрофата, при която уби млад човек.

Но пък за сметка на това присъдата, която е издал Окръжният съд в Габрово е символична – 1 година условно. Като причина за това решение от страна посочват, че магистратите са приели, че при катастрофата е имало „съпричиняване от страна на пострадалия“.

Вейселов погубва младежа от Плевен на 22 октомври 2019 г. БМВ-то на депутата, който по онова време е шеф на младежкото ДПС в Габрово, прави катастрофата на пътя между севлиевските села Кормянско и Петко Славейков. Жертвата пътува с велосипед, на който допълнително е поставен двигател и се движи в насрещното платно, когато е връхлетян от колата на Вейселов. Младежът загива от удара, а проверката на място за алкохол и наркотици показва, че депутатът е чист

 

Минават две години и чак през септември 2021 г. е внесен обвинителен акт срещу убиеца. Само няколко месеца по-късно, през декември 2021 г., делото е спряно, понеже Вейселов, който по професия е рехабилитатор и ерготерапевт в Севлиево, вече е станал депутат. Нищо че за него са гласували под 2000 души, успял е да се промуши в Народното събрание и има имунитет. След това още няколко пъти той успешно спира делото, като използва положението си на депутат. Накрая папките са върнати на прокуратурата за поправки на обвинението.

 

Най-скандалният момент обаче настъпва, когато адвокатите на Вейселов внасят в съда документи, според които той е тежко болен. Направена е и експертиза, в която се твърди, че ще му е нужна половин година, за да се вдигне на крака.

 

През февруари 2022 г. Окръжният съд в Габрово прекратява делото срещу „тежко болния”, който се нуждае от дълго лечение. С цялата си наглост Вейселов отсъства от това заседание. Докато магистратите решават да отложат процеса поради сериозното заболяване на подсъдимия, той самият присъства на две предизборни сбирки. Наглостта му стига дотам, че сам пуска снимки от тях във фейсбук. Оказва се, че докато съдът в Габрово разглежда неговия казус, той е във Велико Търново на лекция на евродепутата Илхан Кючюк. След нея бързо се връща в Габрово, за да не пропусне да се снима, че регистрира листата на ДПС за предстоящите избори на 2 април 2022 г.

 

Снимките предизвикват вълна от възмущение срещу Вейселов. Отварят се и очите на съда, който преценява, че той е „проявил недобросъвестно процесуално поведение”, понеже е пренебрегнал лекарските предписания и е „поставил личните си интереси над тези на правосъдието“. Така делото отново се връща за разглеждане през март 2022 г., а Вейселов изпадна от парламента. За два мандата като депутат той така и не се запомня нито с речи от трибуната, нито със законодателни инициативи.

 

 

Вейселов не е единственият условно осъден депутат, който при катастрофа е затрил човешки живот. Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев убива човек с Хюндая си през 2014 г., на излизане от село Копривлен. След 5 години съдебни отлагания той е осъден през 2019 г. Получава 2 години условно

 

Три години пък е условната присъда на Радослав Каратанчев, която му дават по времето, когато е депутат от Българския бизнес блок на покойния Жорж Ганчев.

През 1999 г. Мерцедесът на Каратанчев помита Лада, в която пътуват баба, дядо и 7-годишното им внуче край Долни Дъбник. И тримата загиват, но Каратанчев не влиза в затвора.

 

Бившият шеф на парламента Борислав Великов също се запомни с тежка катастрофа, от която се измъкна само с 1 година условна присъда. Неговото Ауди връхлетява върху Москвича на 42 годишен мъж, след като Великов се опитва да изпревари кола на хлъзгавия път между кварталите „Илиянци“ и „Требич“. При това той губи контрол. От удара с Аудито, Москвичът е смлян, а шофьорът му издъхва на място.

 

 

С 3 години условно завърши и делото срещу Красимир Катев за катастрофата от 2012 г. край Балчик. Тогава на място загиват двама 20-годишни мъже, а неговата тъща се отървава само с тежки травми. Делото се влачи по съдилищата и чак през 2020 г. бившият зам.-министър на финансите получи присъда, макар и условна.

 

Катастрофа направи и бившата депутатка Рена Стефанова от „Продължаваме промяната”, която сега се бори за кметското място в Русе. За разлика от други депутати и политици, попаднали в катастрофи, тя се опита да й придаде политически привкус.

 

На 13 декември 2021 г. Рена Стефанова удря жена, която пресича на пешеходна пътека. Версията на депутатката е, че само я е „закачила с бронята на автомобила си”.

 

Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче й поиска имунитета. Тя свърза това с усилията си той да бъде отстранен от поста. Дори попита: „Настина ли аз съм най-големият проблем на правосъдието в момента?”.

 

Да припомним, че на последните избори през април амбициозната Рена Стефанова беше водач на листата на ПП-ДБ в Русе, но не влезе, след като я измести с преференции Иван Балчев, втори в списъка. За разлика от нея обаче той е много популярен в дунавския град със своите инициативи. Балчев е конкурент на напористата дама и в кметската номинация, но тя го измести, а сега проучванията показват, че няма да стигне и до балотаж.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.