Позиция на МВнР по поредна провокация към отношенията между РСМ и България

https://svobodnoslovo.eu/politika/poziciya-na-mvnr-po-poredna-provokaciya-kam-otnosheniyata-mezhdu-rsm-i-balgariya/113654 SvobodnoSlovo.eu
Позиция на МВнР по поредна провокация към отношенията между РСМ и България

Във връзка с публикациите в Северна Македония срещу „Мал Битолски Монмартър“ и призивите на официални лица за подаване на оплаквания срещу организаторите на този проект за развитие на добросъседски отношения, Министерството на външните работи на Република България заявява следното:

Министерството на външните работи изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен.

Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България

Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем.

Призивът за подаване на жалби срещу посещение на група деца в България, за което има експлицитното съгласие на техните родители, е опит за формиране на отрицателно обществено мнение и нагласи и представлява натиск върху тези местни граждани и организации, които подкрепят приятелството между двете държави.

Особено обезпокоително е, че това се случва в настоящия изключително отговорен момент, в който правителството в Скопие декларира, че се стреми да създаде положителен климат за приемане на конституционните промени. Изграждането на добросъседски отношения с България предполага коренно различен, европейски подход.

Призоваваме нашите приятели в Скопие да насочат усилията си за гарантиране на европейското бъдеще на Северна Македония. Всяка провокация, която цели да послужи за оправдание на определени политически решения в предстоящия ключов период, излага на риск това бъдеще. Разчитаме на институциите в Северна Македония ясно и публично да осъдят тази и други подобни провокации.

Евроком 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.