ПП напъват да са опозиция, ДБ настояват за мандата

https://svobodnoslovo.eu/politika/pp-napavat-da-sa-opoziciya-db-nastoyavat-za-mandata/138258 SvobodnoSlovo.eu
ПП напъват да са опозиция, ДБ настояват за мандата

Борисов заговори за предизборната си кампания

Съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков смятат, че ще спечелят ако останат в опозиция. Коалиционният им партньор Атанас Атанасов обаче се опасява, че това ще бъде последното му Народно събрание и настоява да вземат папката с проучвателния мандат, научи “Труд news” от депутати.

Според Асен Василев “в този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство, и съответно ще бъде невъзможно да се състави правителство”.

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като “плаващи пясъци - война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се “Величие”. Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство”, каза той по повод разцеплението в ДПС, станало причина мандатът да стигне до тях. Кирил Петков обаче обяви, че разговорите с ДБ за втория мандат продължават.

Въпреки разнопосочните мнения, ППДБ едва ли биха събрали подкрепа. Причината е, че дори да получат обещаната от ДПС на Доган, липсва достатъчна убеденост в другите парламентарни сили.

От БСП поставиха условие, че биха преговаряли, ако се говори за надпартиен, срочен кабинет по приоритети. Ако Николай Денков отиде да го вземе, разговорът с тях щял да приключи.

От ИТН увериха, че ще отидат на разговори с ППДБ, но поддържат и тезата, че ако третият отиде при тях, шансовете за неговата реализация са най-големи.

Едновременно президентът Румен Радев все още бави връчването на втората папка с проучвателен мандат, като се очаква да направи това едва след средата на следващата седмица.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заговори за предизборна кампания. С пост във фейсбук, осъждащ нападението срещу Доналд Тръмп, той заяви: “Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата.”

Теоретично имало мнозинство за правителство

ИТН се размечтаха за експертен кабинет

Тошко Йорданов подчерта, че ще търсят сближаване върху управленска програма.

ИТН пак се размечтаха за експертен кабинет. “Мнозинство за правителство, чисто теоретично, има, т. е. има достатъчно политически лица и партии, заявили, че е по-добре да има техническо, експертно, програмно, както щете го наречете, но не и политическо правителство, с конкретна програма и ясни цели”, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той подчерта, че ако получат третия мандат са готови да се опитат да съставят експертно правителство и да разговарят с всички парламентарни групи.

Според него ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи.

Йорданов подчерта, че биха търсили допирни точки с парламентарните партии по теми в обща програма.

trud.bg

5 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.