Правителство или нови избори? Старт на първите консултации за кабинет при Румен Радев

https://svobodnoslovo.eu/politika/pravitelstvo-ili-novi-izbori-start-na-parvite-konsultacii-za-kabinet-pri-rumen-radev/136626 SvobodnoSlovo.eu
Правителство или нови избори? Старт на първите консултации за кабинет при Румен Радев

Ще се намери ли формулата за кабинет или отново отиваме на избори.

Отговорът на този въпрос може да дойде тази седмица, чието начало започва с консултации при президента Радев.

В понеделник държавният глава ще даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет.


Първата серия консултации ще започне в понеделник рано сутринта. И както е посочено в Конституцията, първият разговор за съставянето на кабинет ще бъде от 9.00 часа с ГЕРБ-СДС .

Два часа след ГЕРБ, в 11.00 часа на „Дондуков” 2 ще дойде втората политическа сила - ДПС, а след това от 14.00 часа - ПП-ДБ.

Така ще приключат консултациите за деня, а кога ще са със следващите 4 политически сили още не е ясно.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ. По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на първата политическа сила обяви, че виждат следващия кабинет и като кабинет на споделената отговорност.

"Единственият шанс да има кабинет, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, който да е доминиран от ГЕРБ във важните министерства - Министерство на външните работи и на отбраната. И, ако може с отговорните политици, да влезем в диалог и да се намерят най-добри експерти единствено в първия мандат, е възможно да се състави правителство, категоричен е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му няма ли кабинет с мандата на партията, победила с над 10-11 %, "експериментът с втори, трети, пети мандат няма да се повтори".

На отправените от ГЕРБ покани за разговор се отзоваха само ДПС и ИТН.

А след това Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, но ИТН са готови да предложат експертно правителство и да говорят с всички партии, ако им бъде връчен третия мандат.

„На ГЕРБ предложението не беше за експертен кабинет. Когато Бойко Борисов се появи и каза, че премиерът, министърът на отбраната и външният - това вече не е експертен кабинет. Този влак замина. Ако искат да се качат на влака на експертния кабинет - с третия мандат с друг подход. Говоря за всички, да избягаме от това ГЕРБ. Няма смисъл да го съживяваме. Освен това ние бихме искали да разговаряме с всички партии, а не само с ГЕРБ и ДПС. В тази конфигурация ПП-ДБ, в частта ДБ има доста по-добра експертиза”, заяви Тошко Йорданов.

От партията на Слави Трифонов е поставяла "невъзможни условия" в замяна на гласовете на групата. Като такива бяха посочени: 

  • отлагане на приемането в еврозоната с две години;
  • приемане на нов закон за референдумите, който да свали прага за подписите, които са нужни за задължителното му свикване;
  • намаляване на цените на хранителните продукти;
  • смекчаване на българската позиция за войната в Украйна.

Представители на формацията добавиха, че при бъдещо правителство от "Има такъв народ" са настоявали да получат министерствата на финансите, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, или иначе казано - най-ресурсните ведомства. Заради тази "форма на изнудване" от партията на Борисов посочват, че не биха могли да си представят участие в експертен кабинет с мандата на "Има такъв народ" при провал на първия и втория мандат.


В своя позиция от „Възраждане” обявиха, че също искат третия мандат. Според лидера им, ако ИТН вземат мандата, те ще направят също кабинет с политическа оцветеност. „Възраждане” пък обещаха кабинет без ГЕРБ и ДПС.

След като минат консултациите, във всеки един момент президентът може да връчи първия мандат.

https://epicenter.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.