Предсрочни избори най-рано след вота в САЩ

https://svobodnoslovo.eu/politika/predsrochni-izbori-nay-rano-sled-vota-v-sasht/127247 SvobodnoSlovo.eu
Предсрочни избори най-рано след вота в САЩ

На 6 март правителството трябва да е подало оставка

Ротация на кабинета може и да няма, допускат партиите, формиращи мнозинството

Христо Иванов допуска нови избори

Отлагането на ротацията на Николай Денков с Мария Габриел изглежда все по-възможно, коментираха депутати от управляващото мнозинство. Според тях обаче предсрочни парламентарни избори можели да се очакват след изборите в САЩ.

От ГЕРБ и ППДБ признаха, че разговорите около ротацията буксуват, а причината е нежеланието на Кирил Петков за отстъпки - и по отношение на искането Денков да е вицепремиер и външен министър и по въпроса за смяната на министри, които нищо не са свършили за осем месеца.

В ГЕРБ не са склонни на пореден компромис и не искат хем да носят политическа отговорност, хем друг да определя кой да влиза в правителството. Водещи фигури от партията на Бойко Борисов са категорични, че след като правителството ще е с техния мандат, то е редно ГЕРБ да решат кой да е министър.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков вчера заяви, че в сегашната ситуация на управлението не могат да се позволят експерименти. Той призна, че имат забележки и към доста от работата на министрите в изпълнителната власт. “ГЕРБ нямат да предложат с техния мандат, когато се гласува ротацията в Народното събрание, акад. Николай Денков да е министър на външните работи”, категоричен бе Биков. “Ако “Продължаваме Промяната” продължават да искат външно министерство без сериозни аргументи и да поставят червени линии, много вероятно е да се стигне до невъзможност за плавна ротация”, смята председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Той обясни, че ако не се постигне съгласие, има втори вариант и той е да продължи да управлява кабинет в настоящия си формат с премиер Денков, вицепремиер и външен министър Габриел, докато се постигне споразумение за ротиране или докато се върви в посока на избори.

“Ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите”, коментира и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Според предварителната уговорка, сегашният кабинет трябва да подаде оставка на 6 март. Дотогава остават 22 дни, през които едва ли управляващите ще стигнат до консенсус.

Президентът Румен Радев: Министрите са без значение, решенията се вземат от други хора

Президентът Румен Радев увери, че ще изпълни Конституцията и след консултациите с политическите сили ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила - ГЕРБ-СДС. Повод за изказването му бе журналистически въпрос за предстоящата ротация.

Запитан дали е приемливо Мария Габриел да съвместява функциите на премиер и министър на външните работи, Радев заяви, че не иска да се меси в работата на правителството.

“Това, което остава като впечатление у българските граждани от всички тези дрязги покрай този въпрос, е, че всъщност няма толкова голямо значение, мога да кажа, пешките на властовата дъска, в ролята на министри, защото виждаме, че решенията се вземат от други хора на друго място”.

trud.bg

5 Коментара

Чичо

преди 2 месеца

Що бе, има и друг вариант, кабинет без Денков! Като толкова държите на червените бразди, набедете някой друг за "академик"............и готово!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Но нека видим кой е този митичен дядо на Борисов убит с тояги от комунистите. Наричаме го митичен, защото такъв дядо Борисов няма. Според публикуваните спомени на В. Киров от село Хераково, който познава отлично семейството на Борисов, единият му дядо, баща на майка му Венета и леля му Павлина, на име Райчо Войнов, е починал от старост през 1970 г. а другият - този по линия на баща му - през 1965 г. Бащата на Райчо Войнов и дядо на Венета е Асен Войнов от село Хераково, и е прадядо, а не дядо на Борисов. Бил е кмет на Хераково към 1943г. и по спомени на очевидци познаващи семейството е убит от двама излезли в онези смутни времена веднага след 9-ти септември от затвора двама братя престъпници, като отмъщение, че е взел страната на други хора в между фамилна свада за ниви.. Понеже дядото имал навик да закача чуждите булки го хванали мъжете и го натупали добре.Това се знае в Банкя!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Лоши новини... Само 13 нови с коронавирус в неделя, няма починали болни ---- Нищо, има и такива тежки моменти, но вярвам, че един ден , скоро, Ковид ще възкръсне от пепелта и тия смешни бройки ще полетят в небесата отново!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

В служба Миграция: - Име? - Абу Далах Сарафи. - С*кс (пол) - Четири пъти в седмицата. - Не, не, не... Мъж или жена? - Мъж, жена, понякога и камила...

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Събрал мозъкът човешките органи на събрание: - Дами и господа, днешното събрание ще разглежда една единствена точка - поради прекомерно пушене и пиене белият и черният дроб са затруднени в изпълнението на служебните си задължения и искат да се пенсионират. Има ли други желаещи за пенсиониране? Някъде от задните редици се чул немощен гласец: - Аааз! - Кой сте Вие? Станете да Ви видим! - Аз ако можех да стана нямаше да искам да се пенсионирам...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.