Премиерът Денков: Никой в парламента не ми е началник. Ако 2015 г. се повтори и съдебната реформа не успее, ще си тръгна

https://svobodnoslovo.eu/politika/premierat-denkov-nikoy-v-parlamenta-ne-mi-e-nachalnik-ako-2015-g-se-povtori-i-sadebnata-reforma-ne-uspee-shte-si-tragna/120850 SvobodnoSlovo.eu
Премиерът Денков: Никой в парламента не ми е началник. Ако 2015 г. се повтори и съдебната реформа не успее, ще си тръгна

"Това, което наблюдавам през последните дни, е преходът от предизборни пламенни речи към следизборна психотерапия. . Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред БНР. "Ако всичко тръгне накриво - както стана през 2015 г. с предишния опит за правосъдна реформа, ще си тръгна", посочи той, но подчерта, че никой в парламента не му е началник.

В последните дни Бойко Борисов отправя остри критики към партньорите си в управлението на страната, като и вчера на Националното съвещание на ГЕРБ във Велико Търновопрозвучаха нападки - на тема корупция и за Бюджет 2024.

Денков очаква същият тип театрална сценка за Бюджет 2024 като в предишните години. Той е сигурен, че депутатите ще приемат добър бюджет за следващата година.

"Една от неизвестните е дали финансирането по ПВУ ще се случи в края на 2023 г. или в началото на 2024 г.", посочи премиерът в интервю за БНР.

"Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, а оттам нататък приходи и разходи трябва да се обсъждат експертно. Приказките на едро да няма дефицит не помагат особено защото е в пълно противоречие с исканията "дайте да дадем на кметовете", каза Денков.

Той е виждал как протичат обсъжданията на бюджета - сблъскват се интереси, но накрая резултатът е добър.

"Ясно е, че за загубата на някои ключови градове за ГЕРБ е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване на резултатите и опит да се отиде на следващ етап - бюджет, конституционни промени. ГЕРБ ще влезе в работен режим, от който всички имаме нужда", каза още премиерът. 

Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи е с 50% по-голям от сегашния. Твърденията, че няма средства за общините са неверни, коментира премиерът. Няма да правим чешмички, няма да правим стадиони там, където няма отбор, заяде се леко Денков с партията на Бойко Борисов. Резултатът от постната пица в бюджета по време на управлението на ГЕРБ е този, че България е на опашката на ЕС по отношение на минимална заплата и ниски доходи.

"Никой в парламента не ми е началник. Ако искат да сменят правителството, това е тяхно право", категоричен бе министър-председателят. 

"Имам висок праг на целенасоченост. Искам да развием България с неща, които сме изостанали - правосъдната реформа, енергетика", посочи той.

Премиерът очерта и три варианта, в които кабинетът ще падне, а той "ще си тръгне":

"Ако всичко тръгне накриво - както стана през 2015 г. с предишния опит за правосъдна реформа, ще си тръгна". 

"Ако ГЕРБ тръгне накриво, ако не можем да направим промените в Конституцията, ще си тръгна". Това важи и ако "Народното събрание не приеме бюджет, който правителството да изпълни", посочи той.

"Ако ГЕРБ кажат, че не искат това правителство, ще си тръгна", каза още той. 

"Нашата управленска програма беше допълнена от ГЕРБ. Тя е обща програма с Мария Габриел до края на следващата година. Заедно подбрахме министрите с хората от ГЕРБ. Някои от основните елементи на едно коалиционно споразумение са налице, те са приети и от двете страни", припомни Денков. Според него липсва "механизъм, с който да се вземат важните решения". Очевидно за ГЕРБ е по-лесно "да държат тази позиция на вътрешна опозиция", изтъкна премиерът и определи това като вредно за самия ГЕРБ.

Като каза, че има "доза шизофрения" в отношението на ГЕРБ към правителството, Николай Денков заяви:

"Има няколко имена, които бяха предложени от тях. Приели сме ги като общи министри. Да се правиш, че нямаш отношение към този кабинет първо не е вярно и второ е вредно."

Премиерът посъветва ГЕРБ "да забравим тези дребни сметки". След 5 месеца да искаш изпълнена 18-месечна програма е некоректно, допълни той.

Изненадите идват от инициативи в Народното събрание, които не са съгласувани с правителството, каза още Денков. По предстоящия вот на недоверие, свързан с националната сигурност и отбрана, премиерът обясни, че с бързи темпове се наваксват закъснения от много години в отбранителната политика и "в основната си част този вот на недоверие няма никаква основа".

"Нямам проблем със службите по принцип. Работя добре с някои от тях", декларира Николай Денков и добави, че има "много ясна причина" защо иска смяна на шефа на ДАНС, чийто заместник си е "позволил да предизвика цялата криза около първия тур на изборите", "отделно са политическите изказвания на г-н Тончев".

"С какво е толкова ценен г-н Тончев на президента? Цялата теза, че мога да овладея службите с тази смяна, е абсолютно невярна. Новият ръководител на ДАНС трябва да бъде съгласуван с президента. Не може аз да отговарям за тази служба и да няма доверие към ръководителя. Очаквам президентът да подпише това искане".

ЦИК наруши Изборния кодекс. ВАС след това трябваше да санира ситуацията, гласи равносметката на Денков след местните избори.

"Не е моя работа, при положение, че ЦИК се избира от Народното събрание, аз да искам ЦИК да бъде сменена. ЦИК наруши закона, доведе до това да имаме над 500 000 невалидни бюлетини. Те носят отговорност за това".

На въпрос време ли е за персонални промени в кабинета, конкретно в Министерството на електронното управление, министър-председателят подчерта, че не иска "да разбутва този екип, защото работата върви много активно". "МЕУ за този период от 5 месеца успя да напредне чисто професионално по задачи, които бяха изостанали от много години", каза премиерът, като даде примери електронните бележки за учениците, електронните рецепти и електронните фишове.

https://frognews.bg/

10 Коментара

neli.koleva66

8 months before

Академикът май не знае, или се прави, че не знае, че сме парламентарна република?! ;) Не вярвам на това правителство, посочено и избрано от чужди сили. Каквото и да говорят, всичко се свежда до власт, пари и интереси, които в повечето случаи са небългарски.

Коментирай

Али Баба

8 months before

От сега му казвам - съдебната реформа няма да успее! Въобще да не си прави илюзии, че със смяната на главния прокурор ще направи някаква реформа! Нито ГЕРБ, нито ПП ДБ ще "кажат , че не искат това правителство". Обаче, при положение, че е премиер...на България, а не на 5-6% от софиянци, това изобщо не трябва да е повод да стои на този пост! Народът не го иска! Поводи да си даде оставка - много! Ама ще си затваря очите е ще продължава да каканижe глупости!

Коментирай

Ники

8 months before

А този дебил е срам за всички българи независимо от политическите им убеждения. То бива неграмотност , но да са те направили Министър Председател и да нямаш представа от разделение на властите, от това как функционират структурите на държавата, как си взаимодействат помежду си, в какво отношение според конституцията са те една спрямо друга означава, че не си за мястото , което заемаш. Въпросът за съдебната реформа се решава в Народното събрание/ в нашия случай позорище/ и този индивид няма отношение към законодателния процес. Този не осъзнава, че неговата роля е единствено да координира отделните министерства при реализация на евентуалното бъдещо решение на Народното събрание касаещо промени в съдебната система. " Боже ,колко мъка има по този свят, Боже?!"

Коментирай

Бате Винету

8 months before

Прав е другаря Денков никой в парламента не му е началник. Неговите началници са в посолството. Те не я ли приключиха правосъдната реформа със смяната на Гешев?

Коментирай

milka_59

8 months before

Малоумника Денков май неразбира ,че не е кралска особа малко смирение у този дебил ще му дойде добре.

Коментирай

Доктор

8 months before

Отвратително нищожество.

Коментирай

Люба

8 months before

И все "плаши" - Ако..............., ще си тръгна. Ама защо само лъже, отдавна трябваше да изчезне заедно с цялото "кралско войнство". Крадлива и лъжлива пасмина. Да отиват в посолството и да им лижат задниците денонощно, те и без това друго не могат да правят. Безродници. Господ да ги накаже, харам да са им парите!!!

Коментирай

Чичо

8 months before

Повелителят на мехурчетата е невероянен глупак! Президентът нямал право да откаже искът му за смяна на заместника на ДАНС!? Превишавал правата си!? Ами като няма право, защо го питаш бе, тъпанар? Като си толкова загрижен за енергетиката - къде са реакторите за Белене? В България има фирма произвеждаща машини за пехотата, ти чия икономика подпомагаш като поръчваш за 2.5 млрд машини от краварите!? И това същество още се прави на премиер!

Коментирай

Ефел

8 months before

Gовното Денков дава ясен знак и силен сигнал,че прави каквото трябва. Евентуално е необходимо да му се случи каквото заслужава.

Коментирай

Балък

8 months before

Драги ми Мехурко, събирай си чантичката и дим да те няма !

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.