„Продължаваме промяната“ са големият губещ от избори 2 в 1

https://svobodnoslovo.eu/politika/prodalzhavame-promyanata-sa-golemiyat-gubesht-ot-izbori-2-v-1/127004 SvobodnoSlovo.eu
„Продължаваме промяната“ са големият губещ от избори 2 в 1

„Продължаваме промяната“ ще са големият губещ от избори 2 в 1 – парламентарни и европейски на 9 юни, ако такива има.
Това знаят всички опитни политици, с които лидерите на „Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев в момента се пазарят за постове след ротацията. Всички – от Бойко Борисов до Христо Иванов!

Промяната“ е в максимално неизгодни позиции, ако останалите политически сили, които подкрепят управлението, изведнъж решат да хвърлят кърпата и да отидат на нови избори.

Съвместното управление с ГЕРБ ще се натовари като криви дърва на гърба на „Промяната“. Прави впечатление, че съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в последно време мълчи. Дори в миговете, когато за пред медиите, е застанал редом до Кирил Петков. Така в публичното пространство като бранители на кабинета и неговите достижения – от „въздушно-капковия Шенген“ и висящата под въпрос еврозона до декларациите за твърда подкрепа за Украйна (които според социологическите проучвания електоратът в мнозинството си не харесва), се изявяват кадри на ПП. Утре в една евентуална кампания те ще трябва да обясняват защо промените в конституцията бяха направени така, че да се наложи да бъдат поправяни със закон веднага. Къде е съдебната реформа, след като едно убийство (на Мартин Божанов – Нотариуса), може да покаже, че всичко си е по старому.

По тези въпроси ДБ и сега блестят с мълчанието си, явно в желанието си да съхранят своите гласоподаватели, като не им навират много – много в очите съюза с ГЕРБ. ПП, напротив, колкото повече бранят правителството, в което са с ГЕРБ, толкова повече губят почва под краката си. Все пак възникнаха като алтернатива на ГЕРБ. Къде отиде тази алтернатива?! Нали „промяната“ в ПП означаваше раздяла с практиките на ГЕРБ? Как точно е настъпила тази раздяла, когато управляваш с „разделяния“?!

Една кампания за парламентарни избори ще постави много въпроси, отговори на които се чакат от управляващите. Те могат да се обобщят така – защо нищо в държавата не върви, а цените си растат? (Прекрасна илюстрация на това как нищо в държавата не върви е строителството на пътя Мездра – Ботевград – старото трасе е затворено, новото не е построено и хората се питат по какъв начин да стигнат от Враца до София. Някой ще каже – с влак. Да, но в БДЖ все така недостигат вагони и на гарата често отказват да продават и билети за правостоящи.)

Не на последно място включването на парламентарния вот към европейския мобилизира електората на всички партии, които имат такъв. „Промяната“ не е сред тях. Тя даже структури в страната си няма. Прословутите им "облачни структури" като нищо ще им донесат облачен резултат, т.е. виртуален, а на практика нищо.

И какво имаме? ГЕРБ-ерите, жадуващи реванш, ще се строят пред урните. Все пак на предишните парламентарни избори ГЕРБ бе първа политическа сила, всички социологически проучвания отчитат стабилизирането им на първата позиция, така че е нормално да искат да се върнат на бял кон, без „придружители“ на „Дондуков“ 1.

ДПС традиционно винаги са готови за избори.

БСП ще получи възможност да покаже, че е алтернатива. Все пак няма решение на кабинета, което Корнелия Нинова не е разгромила публично от парламентарната трибуна.

Същото важи и за „Възраждане“. Едни предсрочни парламентарни избори ще дадат възможност на тези две партии да се затвърдят като алтернатива, парирайки опасността евентуална партия на президента Румен Радев да им открадне тази възможност.

За разгръщането на нова партия просто няма време, дори да възникне такава, тя ще бъде поредният „Български възход“ - ще присветне и ще изгори, без да остави значима следа в политиката. Такова положение прекрасно устройва твърдите политически играчи на терена – от ГЕРБ, през ДБ, до БСП и „Възраждане“.

Президентът Радев също печели – ако има предсрочни избори, той ще назначи шести поред служебен кабинет. В който да промотира кадри, които после, когато напусне президентския пост, да използва за бъдеща партия.

Инатът на „Промяната“, демонстриран в коалиционните разговори в последно време, може да послужи на ДБ като оправдание да искат явяване с отделни листи на вота. Никола Минчев обяви, че той ще води общата листа на ПП – ДБ на евроизборите, но, ако има такава. От ДБ не са казали, че въпросът за общото явяване е решен.

А както казваше едно време Вера Маринова, коментирайки шампионати по фигурно пързаляне или художествена гимнастика – една грешка обикновено води след себе си други грешки.

И след като ПП направи грешката да се отиде на предсрочни парламентарни избори, като нищо ще загуби и новопридобития пост на председател на Столичния общински съвет. Той все едно е спазарен само до лятото.

Разбира се, до такъв сценарии няма да се стигне, ако ГЕРБ постигне без бой (какъвто несъмнено са едни избори) това, към което се стреми – съставяне на правителство с първия мандат (на ГЕРБ – СДС) и със състав на Министерския съвет, доминиран от хора на Борисов.

За „Промяната“ остава да решат какво искат – да запазят депутатските си кресла до 2027 г. (не е малко) или да ги загубят веднага. Заедно с кадрите, които са успели да уредят тук – там.

Защото не е ясно дали ПП въобще ще влезе в парламента при едни нови избори, времето до юни е достатъчно днешната им подкрепа от 8% да се стопи напълно.

Автор:

Красина Кръстева

https://epicenter.bg/

3 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.