Проф. Иво Христов: Нито позицията на България, нито тази на Румъния имат някакво значение

https://svobodnoslovo.eu/politika/prof-ivo-hristov-nito-poziciyata-na-balgariya-nito-tazi-na-rumaniya-imat-nyakakvo-znachenie/5599 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Иво Христов: Нито позицията на България, нито тази на Румъния имат някакво значение

Нито Борисов, нито Петков, никой български премиер, който и да е той, не е от значение. Той не може да вземе никакво решение по отношение на това какви чужди военни и въоръжение ще има у нас или не. Това е съдбата на буферите, заяви проф. Иво Христов.

Никой никога не ги е питал - става въпрос на буферите. На никоя от двете супер военни сили не й хрумва нещо просто ей така. Русия иска България да се разоръжи от чуждите сили до нивото на 1997 година, защото тогава САЩ разположи свои военни инсталации в Полша и Румъния.

Тези инсталации в тези две държави са повод за война. Едно време се говореше, че тези инсталации са срещу иранските ядрени ракети, но те всъщност се целят в Русия. Сега предполагам, че руснаците ще си сложат свои военни инсталации в Калининградска област, в Крим, Венецуела. Така че на идиотизма се отговаря с идиотизъм, посочи той.

Буферните зони, каквито сме и ние, имат три опции. Те са елементарни - или ще бъдат част от Източния блок, или ще бъдат част от Западния блок, или ще бъдат неутрални зони по средата. Няма други алтернативи. И всичко това е въпрос на функция на силата, нищо повече, коментира той пред bTV.

Хубавото на ситуацията сега е, че развръзката ще дойде скоро, допълни той.

Нито позицията на България, нито тази на Румъния имат някакво значение. Никой не ги пита, че да се съобпазяват с тях, с нас, посочи още професорът.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.