Проф. Минеков намекна за нов политически проект. "Ще свиря сбор, за да решим какво ще правим"

https://svobodnoslovo.eu/politika/prof-minekov-namekna-za-nov-politicheski-proekt-shte-svirya-sbor-za-da-reshim-kakvo-shte-pravim/121482 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Минеков намекна за нов политически проект. "Ще свиря сбор, за да решим какво ще правим"

„Ще обявя сбор, за да решим какво ще правим. Искам да се направи нещо, да има граждански контрол. Участващите в „сглобката“ се обречени на нищожество в следващото Народно събрание. Очертава се празнина. Тя трябва да е запълнена от нормални хора, а не от мутра, която продава евтино лекарства. Планирам среща. Дали ще е на площада, дали ще е в зала – искам да знам какво е настроението на недоволните". Това каза в „Тази сутрин“ бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков.
Той продължи още:

Трио се прави от трима. Това е безкрайно недостатъчно. Трябва да има обединение. С конституционната реформа какво реформираме? Ако утре за тях гласуват милион или два – заповядайте, правете реформа. Трябва да се появят харесвани и желани, които дават надежда. Не вярвам тази коалиция да оцелее. Най-много 2-3 месеца. Съдебна реформа означава мутрите, срещу които протестирахме, да влязат в затвора. Такава реформа няма да има. Ако има, ще бъде частична или твърде нежна. През 2020 г. не бяхме на площада, за да получим мутрите обратно в парламента. Ние искахме мутрите да са в затвора. Да бъдат лишени от всякаква власт и да им се потърси отговорност. Когато чуя, че няма алтернатива, аз се вбесявам. Щом така се твърди, аз ще направя такава алтернатива, категоричен е бившият министър на културата.

Култура за 2,50 лева

Разбрах, че започва стачка сред музикантите от Софийската филхармония. Имат право, защото там е абсолютна мизерия. Те получават заплати в размер на една пета от тези, които са в Народния театър. Музикантите са хора без детство. Те не са ритали топка като мен на улицата. Когато се достигне съвършенството и видят една мизерна заплата, почти половината от тях избират работа в чужбина. Ние сме най-големият износител на музиканти“, посочи бившият служебен министър на културата.
„Проблемът не е само с артистите. Проблемът е навсякъде. Миналата година Сценичните изкуства бяха подпомогнати с 33 млн. лева. до края на годината. Това няма да се случи повече. Музеите и галериите бяха подпомогнати тогава, но сега не знам как ще оцелеят. В Национален фонд „Култура“ имахме 32 млн. лева. Днес има 7 млн. лева. Не очаквайте да има чудеса. Средствата за фестивали са мизерни. За консервация и реставрация – трагедия. До ден днешен не са тръгнали в основната си част средствата за теренните проучвания, археология. Това е толкова забравено, че е чак обидно“, подчерта Минеков.

https://fakti.bg/

3 Коментара

Геновева многострадална

преди 1 седмица

Боже! Шефа на " Отровното Трио" ! Луда съм по него! Само той ще ме оправи!

Коментирай

Борис

преди 6 дни

И на тоя каменоделец "проектчето" ще е ялово като онова на Бибикян и окатина Хаджи там някакъв си! Заб:окатин-пишман адвокат.Диал.

Коментирай

Борис

преди 6 дни

И на тоя каменоделец "проектчето" ще е ялово като онова на Бибикян и окатина Хаджи там някакъв си! Заб:окатин-пишман адвокат.Диал.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.