Радев: Мнозина в парламента и правителството защитават чужди интереси. Най-лесно беше да не провеждам среща със Зеленски

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-mnozina-v-parlamenta-i-pravitelstvoto-zashtitavat-chuzhdi-interesi-nay-lesno-beshe-da-ne-provezhdam-sreshta-sas-zelenski/113050 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Мнозина в парламента и правителството защитават чужди интереси. Най-лесно беше да не провеждам среща със Зеленски

Винаги съм защитавал българския интерес, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и правителството. Очевидно в много случаи небългарските. Кое задава тяхната политика? Това заяви президентът Румен Радев по повод критиките след срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски.

"Никога не съм отказвал да приема президент по негово настояване. Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен, преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки", заяви президентът Румен Радев по повод визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България. 

"В тази ситуация, разбира се, най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България. Особено за 300 000 българи в Украйна. Надявам се МС да спазва елементарните правила на протокола", добави Радев.

По думите му големият проблем на нашите управляващи е, че „нямат свое мнение и своя позиция”. „Те безпрекословно следват позицията на големите държави членки. И то е добре, защото поне големите държави членки проявяват някакъв разум”, смята държавният глава.

Радев попита как изведнъж, за един ден, Народното събрание е решило да развърже ръцете на Министерския съвет „да изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия”. „Колкото и да ви убеждават, че те ще бъдат запълнени много бързо - това не е вярно. Тези процеси отнемат години”, поясни той.

„На какво основание, за един ден, взеха решението за продаване на оборудването на АЕЦ „Белене“? Не е ли редно, когато се вземат такива решения – тук става въпрос за съдбата на този проект – да сложат на масата всички опции за развитието на ядрената ни енергетиката и тогава да взимат решение?“, попита той.

„Продължава една черна серия – български премиер да използва чужди медии, за да клевети страната, за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите за лични и партийни интереси. Жалко е, че хлъзгат акад. Николай Денков по този сценарий, но явно той няма нищо против да го хлъзгат“, каза още Радев.

По повод срещата на върха на НАТО във Вилнюс, той заяви: „ В НАТО, от срещата миналата година, както и в ЕС, никой не задължава никоя страна членка да участва в предоставянето на въоръжение. Срещата ще бъде важна за това какви гаранции и кога Украйна ще стане член на НАТО.

glasove.com

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.