Радев: Не съм и няма да приветствам СЕТА

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-ne-sam-i-nyama-da-privetstvam-seta/25849 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Не съм и няма да приветствам СЕТА

Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА, никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА, обяви президентът Румен Радев от Брюксел. Държавният глава бе категоричен, че ще сезира Конституционния съд за споразумението с Канада.

По думите му СЕТА налага промени в Конституцията и КС ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.

"Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира, посочи още президентът Румен Радев и коментира: "Не водя загубени вече битки, нека това да е ясно. Bъпpocът зa CETA нa нивo EC вeчe e peшeн, oщe c дaвaнeтo нa пpaвoмoщия нa бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo, тo нa cвoe зaceдaниe peшaвa дa пoдĸpeпи CETA, тyĸ в Бpюĸceл, ce пoдпиcвa CETA. Oĸтoмвpи минaлaтa гoдинa бългapcĸият пpeмиep e глacyвaл "зa" CETA в Eвpoпeйcĸия cъвeт. Toвa ca фaĸтитe. Haй-вaжнoтo - CETA e глacyвaнa в Eвpoпeйcĸия пapлaмeнт",

"Toвa, ĸoeтo бe изpaзeнo cнoщи, e дeĸлapaция. Tя нe e глacyвaнa зapaди нeoдoбpeниeтo нa Πoлшa зa нaзнaчaвaнeтo нa Дoнaлд Tycĸ ĸaтo пpeдceдaтeл нa Eвpoпeйcĸия cъвeт", пoяcни пpeзидeнтът пo пoвoд ĸoмeнтapитe, чe e пpивeтcтвaл тъpгoвcĸoтo cпopaзyмeниe c Kaнaда.

Президентът Румен Радев откри противоречия в подготвяната Римска декларация за бъдещото развитие на ЕС. Затова е внесъл поправки в текста, които включват гаранции за запазването политиката на сближаване, която предоставя финансови средства на по-бедните икономики за догонването на по-развитите.

"От една страна имаме думи и фрази като "консолидиран съюз", "социален съюз", "проспериращ съюз", а от друга страна имаме термини като "някои от нас", "различни скорости", "когато е възможно", "когато е необходимо". Няма как да има едно тяло на две скорости. От законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Това, което предложих, е да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на Съюза и задължително да бъдат вкарани текстовете, които предложих за продължаване на кохезионната политика", обясни Радев.

"Трябва категорична борба с корупцията, сериозни реформи и в правосъдната система, и в образование, и в здравеопазване, и в икономическата сфера. Ако ние това не го направим, няма кой да ни чака. Формално или неформално водещите държави ще вървят на своите скорости", каза още президентът.

Радев: Не съм и няма да приветствам СЕТА

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.