Радев разговаря с Туск по телефона, настоява за солидарност в защита на граничните ни полицаи

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-razgovarya-s-tusk-po-telefona-nastoyava-za-solidarnost-v-zashtita-na-granichnite-ni-policai/25771 SvobodnoSlovo.eu
Радев разговаря с Туск по телефона, настоява за солидарност в защита на граничните ни полицаи

Държавният глава Румен Радев благодари в телефонен разговор на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за подкрепата му Кохезионната политика да бъде включена в Римската декларация, която ще бъде приета от държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз на 25 март т.г. Разговорът се проведе по инициатива на българския президент.

 В дискусията за бъдещето на обединена Европа на 10 март т.г., която се проведе в рамките на Съвета на ЕС, президентът Радев изрично настоя Кохезионната политика, която цели икономическото сближаване между държавите членки и способства за единството на Европейския съюз чрез преодоляване на контрастите, да бъде включена в текста на декларацията.

 В началото на месец април председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети България и ще се запознае със ситуацията в региона и с охраната на външните граници на ЕС. Доналд Туск изрази пред Румен Радев подкрепата си за изпратеното от българския държавен глава писмо, в което призовава да бъде приет общ оперативен план за действие на ЕС при рязко увеличаване на миграционния натиск, както и за допълнително финансово подпомагане за охраната на границите на България.

 Президентът Радев запозна Доналд Туск с подготовката на страната ни за провеждането на предсрочните парламентарни избори и с възникналото напрежение в двустранните отношения с Република Турция, поради намесата в изборния процес и вътрешните работи на страната ни.

 Обсъден беше и случаят с повдигнатите обвинения от страна на турски съд към български гранични полицаи по повод инцидент, възникнал при нарушение на външните граници на ЕС през 2008 г. Държавният глава изрази категоричната позиция на България в защита на граничните полицаи и очакването си за солидарност от страна на ЕС

Резултат с изображение за Румен Радев

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.