Радев: Разпускането на НС е въпрос на дни. Работата на ЦИК е важна, за да има честни избори

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-razpuskaneto-na-ns-e-vapros-na-dni-rabotata-na-cik-e-vazhna-za-da-ima-chestni-izbori/7873 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Разпускането на НС е въпрос на дни. Работата на ЦИК е важна, за да има честни избори

"Разпускането на 46-ото Народно събрание е въпрос на дни"

Това обяви президентът Радев днес

За да имаме честни, прозрачни и достъпни избори, е от изключителна важност работата на ЦИК. Това каза президентът Румен Радев по време на изслушването на кандидат за нов член на ЦИК от квотата на „Има такъв народ“, предаде Агенция „Фокус“.

„За да има тя ефективна дейност, е важна публичността в нейната работа. Днешната процедура е важен елемент от продължаването на тази публичност. Във връзка с подадена оставка от члена на ЦИК Любомир Гаврилов издадох указ, с който го освободих“, допълни той.

Предложението на ИТН е Гергана Петрова Стоянова. Тя е от Бургас и завършила Английската езикова гимназия и Бургаския свободен университет със специалност "Право". От 1999 г. е член на Адвокатска колегия – Бургас и практикува професията от 22 години.

„Опитът ми в изборния процес е свързан с участието ми като член на РИК-Бургас при провеждането на последните избори за Народно събрание от 11 юли т.г. Въпреки че е само в последните избори, бих наблегнала на качествения аспект на опита ми в изборния процес, тъй като това бяха избори при обновени правила и предизвикателства, свързани с машинно гласуване на много места, обучение на много СИК, разясняване на гражданите. Бях ангажирана във всеки един аспект на дейността във връзка с провеждането на изборите. Проведоха се множество обучения на ЦИК“, представи се Стоянова.

Държавният глава подчерта още, че изборите са стожерът на демокрацията и от тях зависи да имаме демократични и легитимни институции.

Счетено бе, че Гергана Стоянова е подходяща за позицията и така тя е новият член на ЦИК от квотата на ИТН.

Румен Радев изказа удовлетворение от нейните образование, експертиза и опит.

"Вярвам, че ще допринесете за ефективната работа на ЦИК, допълни той. “Разпускането на 46-ото Народно събрание е въпрос на дни“, каза в заключение държавният глава.

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.