Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-se-yadosa-nikolay-nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik-otkazah-da-go-naznacha/138757 SvobodnoSlovo.eu
Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Пореден скандал избухна между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

Този път в окото на бурята е бившият военен министър Николай Ненчев, за когото вчера научихме, че правителството на Димитър Главчев е решило да го изпрати като „временно управляващ“ посолството ни в Украйна, за да заобиколи президента, който отказва да го назначи за посланик. 

Днес Радев реагира гневно и категорично.

"Съгласно Конституцията на Република България назначаването на посланици се извършва с президентски указ по предложение на Министерския съвет, напомня държавният глава Румен Радев.

"По време на правителството „Денков-Габриел“ настойчиво ми бе предлагано да назнача за български посланик в Украйна Николай Ненчев.

Категорично отказах, тъй като въпросният кандидат не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост.

Вместо да предложи кандидат за посланик на България в Украйна, Министерството на външните работи реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната. Това е необосновано понижаване на равнището на дипломатическо представителство и грубо заобикаляне на Конституцията и установения ред за определянето на ръководители на задграничните ни мисии.

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам Министерският съвет да ми предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза", заявява Румен Радев.

Вече имаме одобрен нов дипломатически български представител за Украйна, който също излиза от това министерство - бившият министър Николай Ненчев. Успех на мисията!", обяви вчера председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси, който в рамките на конференцията "75 години НАТО".

Решението е на правителството, за него не се изисква президентски указ. Процесът все още не е докрай формализиран, но се очаква Ненчев да встъпи в длъжност на 25 юли. Идеята е постоянен титуляр да има с ново редовно правителство.

На въпрос дали е имал покана да стане посланик в Украйна, Ненчев все призна: "Да, водил съм такива разговори”, пише “Актуално” .

Николай Ненчев е дългогодишен лидер на БЗНС, става такъв през 2011 г. и ръководи партията до 2022 г. 

Избран е за народен представител в 43-ото Народно събрание, но става министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов (2014 – 2017).

Последно Ненчев бе е сред организаторите на бдението в памет на руския опозиционен лидер Алексей Навални пред посолството на Москва в София.

https://epicenter.bg/

3 Коментара

Мони

1 month before

Радев вече си взе поука от недоразумението Александър Парашкевов, който за няма и година се издъни в Пакистан.

Коментирай

Прик

1 month before

Не се минава и един божи ден да не се сътвори нещо идиотско и българохулно спрямо населението дело. Това не се спира с приказки и молби, камо ли с призиви да се сетят,че има закони и Конституция!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.