Радев: Тефтерчето на Левски тежи повече от тонове книги

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-teftercheto-na-levski-tezhi-poveche-ot-tonove-knigi/26011 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Тефтерчето на Левски тежи повече от тонове книги

Васил Левски е хоризонт, към който да гледаме. Всички ние, слаби и силни, обезверени и вярващи, всички българи. Той е нашето опование, обяви президентът Румен Радев с речта си по случай официалното честване на 144 годишнината от смъртта на Апостола пред паметника му в София.

"Скъпи сънародници преди 144 години на това място увисва на бесилото Васил Левски. Приживе той казваше: Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само себе си. Дяконът загуби себе си, но народът спечели", започна Радев.

"Приживе малцина го последваха, но и малцина се опававаха на него и другарите му. По пътя неведнъж го предаваха. Днес всички го почитаме. Това е горчивата участ на много български праведници. Тя е урок да ги разпознаваме приживе, да ги чуваме, да ги следваме, да работим заедно. Както казваше той: Всички неразбории, зависти, укори, които произлизат повече от глупостта, са причините за разделяне на един народ. Имаме много мъченици, но Левски е повече от герой. Рядко в една личност има събрани заедно уми и действие, мъдрост и дързост. Затова и тонове книги тежат по-малко от тефтерчето му. Безсребреникът пожертвал себе си за народа", продължи в речта си президентът.

"Братство без братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност. Така ли е днес? Уви не, нито в България, нито в светът. Васил Левски е апостол от идеи, които надхвърлят тесните рамки, коити политиците вкарваха за своя изгода. Всяко време има своите робства. Робства, които умът допуска, а безверието храни. Примирението ги превръща във всекидневие . Истинската свобода е тази, които сами извоюваме и браним. Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него. Тези думи трябва да кънтят в ушите на всеки българин в мигове на униение. Те ни дават вяра и сили да вървим напред, поклод, дълбок поклон", завърши Румен Радев

Резултат с изображение за радев

standartnews.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.