Радомир Чолаков: Ако Радев настоява - Рая Назарян трябва да приеме да е премиер

https://svobodnoslovo.eu/politika/radomir-cholakov-ako-radev-nastoyava-raya-nazaryan-tryabva-da-prieme-da-e-premier/140025 SvobodnoSlovo.eu
Радомир Чолаков: Ако Радев настоява - Рая Назарян трябва да приеме да е премиер

Не виждам как някой може да бъде заставен да стане министър-председател, ако не иска.

Това заяви в ефира на БТВ бившият народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш председател на Комисията по конституционни въпроси Радомир Чолаков.

"Ако президентът настоява Рая Назарян да стане служебен министър-председател, тя ще трябва да приеме в един даден момент", подчерта Чолаков.

По думите му не трябва да се правят прибързни реформи, трябва да се направи широка дискусия затова как искаме да живеем изобщо. Много бързо променихме Конституцията, защото ПП-ДБ решиха, че това е историческият прозорец за промени в основния закон, коментира Чолаков.

Според него, след като мина пушилката около конституционните промени, всички ще разберат, че промените са били прибързани - някои въпроси се решиха, но това, което каза Конституционният съд е, че държавното устройство няма да се пипа, освен ако няма Велико Народно събрание, което е добро, допълни той.

Пиша книга за шестата конституционна поправка - за това което ние свършихме, каза още той.

"Не бива да се правят прибързани реформи. Трябва да се прави широка дискусия с обществото. Колегите от ПП-ДБ решиха, че трябва да се направи възможно най-бързо. Ако не беше натоварена толкова с идеология, ако имаше повече дебат - щеше да стане по-добре. Добре, че КС отмени част от промените. Беше създаден един климат, в който политическите сили решиха набързо да се променя", посочи Чолаков.

"Разделянето на ВСС беше прибързано решение, имаше и други противоконституционни решения. Главният прокурор вече не е неприкосновен, това бе едно от добрите решения, имаше и други. Колегите от ПП-ДБ трябва да са доволни с ограниченията на правата на президента. В ГЕРБ никога не сме го искали", разкри още бившият народен представител.

"10 години се приказваше, че ГЕРБ пречи на Конституционните реформи, затова ги подкрепихме - това е отговорност. Но ПП-ДБ така и не признаха, че някои от промените са лоши. На всички им мина идеята, че трябва да се свика ВНС. И до ден днешен не мога да си обясня защо трябваше да се започва с тази Конституция. Тази сглобка можеше да свърши много повече полезни неща. Загубихме историческо време", добави той.

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Аква

1 month before

Ало, Чолаков, не ми се прави на вода ненапита. Точно ГЕРБ са строителите и одобрителите на тия конституционни простотии. За да се нахрани егото на омразния Борисов. Да се удари президентската власт и да се осигурят бъдещи политически служебни кабинети в полза на герб и пеевски. Нищо няма да ви помогне. Ние сме отвратени от вас. И ще ви покажем вратата за излизане. С всеки избор ви приближаваме към изхода.

Коментирай

Шмайзер

1 month before

Впишете и шмайзера ми в конституцията. На него се крепи правото.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.