Рашков ще почака за прокурор с топки

https://svobodnoslovo.eu/politika/rashkov-shte-pochaka-za-prokuror-s-topki/6592 SvobodnoSlovo.eu
Рашков ще почака за прокурор с топки

Надали има човек на Земята, който да се е заблуждавал, че от сигнала на Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев може да изскочи заек. Демек някой смел прокурор да потърси сметка на обвинител №1, задето подопечната му прокуратура погази закона и разгласи данни от специални разузнавателни средства.

Още щом съобщиха, че със задачата се заема специализираната прокуратурата, чийто административен ръководител преди време беше Гешев, стана ясно, че ще се направи всичко възможно и пак да „рупаме доматите с колците“.

„Специализираната прокуратура не е констатирала да има данни главният прокурор Иван Гешев да е извършил престъпление и е отказала да образува разследване срещу него по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков“, съобщи говорителят на специализираното обвинение Христо Кръстев.

Прокурори обичат да се шегуват, че да разследваш Гешев, е все едно да хвърлиш камък върху главата си и да вярваш, че той ще преодолее земното притегляне и няма да те халоса. Методите за респектиране на обвинителите са ясни – който не слуша, се командирова в най-далечната точка на страната, за да му се вгорчи живота. И да има време да размисли как ще я кара нататък. За послушните има същото поощрение, но на доста по-апетитни места – пращат ги я в спецпрокуратурата, я във ВКП. Част от обявените конкурси също се правят за конкретен човек и ако случайно за тях се появи някой недоразбрал конкурент, дружески го съветват да се оттегли.

От години НК-то и НПК-то се четат от държавните обвинители така, както изнася на началството. За конкретния случай във връзка със сигнала на Бойко Рашков, намираме какво пише в НК, чл. 145а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева.

(2) Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева.

Далеч по-здравословно ще е, поне засега, да забравите за този текст. В противен случай сте обречен като глупак да си блъскате главата в стената с риторичния въпрос: Защо за прокуратурата това не значи нищо? У нас „обективната истина“ обикновено е лъжа, защото продължава да се разследва на грешното място. Точно за това на Бойко Рашков ще му се наложи да почака още малко, докато се намери прокурор с топки.

Мириам Саркисян

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.