РАЗНОСМЕТКА: Хората на Румен Радев размазаха кандидатите на ПП-ДБ и БСП

https://svobodnoslovo.eu/politika/raznosmetka-horata-na-rumen-radev-razmazaha-kandidatite-na-pp-db-i-bsp/120128 SvobodnoSlovo.eu
РАЗНОСМЕТКА: Хората на Румен Радев размазаха кандидатите на ПП-ДБ и БСП

Малкото хора на президента Румен Радев, които се явиха като кандидати за кметове в страната, спечелиха два пъти повече гласове от конкурентите си, издигнати от скърцащата коалация „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и БСП, показа проверка в резултатите на ЦИК. Това се случи без явната подкрепа на президента и близкото до него движение „Трети март“.

„Продължаваме промяната“ изгряха на политическата сцена в служебните кабинети на Радев през 2021 година и бяха сочени за негов проект. През 2022 година обаче влязоха в жестока война с държавния глава. Публичните нападки между президента и новите партийци продължават и до днес, пише „Филтър“.

Малко преди местния вот се провали планът на служебните министри от последния кабинет на Радев да кандидатстват за кметове. Иван Шишков за София, Иван Демерджиев за Пловдив и Росен Христов за Варна. Трима от областните управители при управлението на Радев обаче се впуснаха в надпреварата, използвайки инерцията от славата във властта.

Бившият областен управител на Смолян Стефан Сабрутев е един от хората на президента, които играят за кмет. В неделя той ще се яви на балотаж срещу досегашния кмет на града Николай Мелемов.

За Стефан Сабрутев гласуваха 3154 души. Зад него остава кандидатът на ПП-ДБ Михал Камбарев с 2701 гласа. Камбарев е депутат трети мандат, както повечето от кандидатите на ПП-ДБ за областните градове. Въпреки старта си от позицията в Народното събрание Камбарев губи от човека на президента Стефан Сабрутев. Любопитно е също, че Сабрутев побеждава и БСП, чийто кандидат беше през 2019 година.

Червеният Иван Френкев е едва шести с 872 гласа.

Същото е положението и в Сливен. Там бившият областен управител на служебното правителство Минчо Афузов спечели 5365, а кандидатът на ПП- ДБ Маринчо Христов е с 2,5 пъти по- нисък резултат – 2121 гласа. Христов е на шесто място, а Афузов е трети. Въпреки това той побеждава и кандидата на БСП – бившия кмет на града Кольо Милев, който спечели само 3015 гласа и остана четвърти.

Афузов също е бивш кадър на БСП, а цифрите показват, че ако червените бяха с един човек в надпреварата, щяха да стигнат балотаж в Сливен, на който сега ще се явят сегашният кмет Стефан Радев и изборът на „Пряка демокрация“ – любимецът на роми и мутри със скромни заложби Пламен Стоянов, бивш футболист.

Източник: narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.