Рецесията се задава с бързи крачки. Докато изпразненият ни от всякакъв смисъл партийно-политически модел се е фокусирал от две години как да не състави правителство, а държавата е на автопилот

https://svobodnoslovo.eu/politika/recesiyata-se-zadava-s-barzi-krachki-dokato-izprazneniyat-ni-ot-vsyakakav-smisal-partiyno-politicheski-model-se-e-fokusiral-ot-dve-godini-kak-da-ne-sastavi-pravitelstvo-a-darzhavata-e-na-a/616 SvobodnoSlovo.eu
Рецесията се задава с бързи крачки. Докато изпразненият ни от всякакъв смисъл партийно-политически модел се е фокусирал от две години как да не състави правителство, а държавата е на автопилот

Рецесията се задава с бързи крачки. Докато изпразненият ни от всякакъв смисъл партийно-политически модел се е фокусирал от две години как да не състави правителство, а държавата е на автопилот. Последните данни на Министерство на финансите показват, че въпреки рекордната инфлацията /която помпа бюджетните приходи от ДДС/, налице е ръст на приходите от ДДС само при вноса на стоки. Т. е. бюджетът се крепи главно на онези предприятия, които работят за износ /внасят суровини и материали и ги преработват, за да изнасят/. Потвърждение на това е огромният ръст на износа ни, но той от своя страна се отразява само на корпоративния данък, защото при износ за ЕС ДДС се плаща в страната на получателя.

В същото време ръстът на ДДС-приходите от вътрешно потребление вече клони към нула /1,9% по данни на МФ/. При 20% инфлация това означава, че хората са свили потреблението на стоки от първа необходимост също с поне 20%. И по-лошото: продължават да стягат коланите все повече. Потенциалът за ръст на цените при стоките за вътрешно потребление е тотално изчерпан и вероятно те ще се задържат на това ниво през следващите месеци. Не е изключено да видим дори намаляване на някои цени. Ако някои търговци и производители са решили, че могат да вдигат още цените, защото наближават празници и хората ще се юрнат да пазаруват, ще останат тежко разочаровани. Доста е вероятно техните магазини /физически и в интернет/ да се превърнат само в изложбени зали.

На този фон се очертават сериозни икономически проблеми пред България. Замразяването на инфлацията и цените е положително за крайните потребители, но е признак за рецесия, в която вероятно ще навлезем през първото тримесечие на 2023 г. Това означава отрицателен ръст на икономиката, респ. на брутния вътрешен продукт, както и увеличаване на безработицата, т. е. на социалните плащания. А парите за тези социални плащания няма да има откъде да се вземат, освен чрез финансиране на дефицит чрез външен дълг. Навлизането в дългова спирала е за предпочитане пред рецесията, но пък служебното правителство направи всичко възможно да провали последните няколко търга на държавни ценни книжа. И понеже правителството на Румен Радев каза, че няма да готви нов бюджет на държавата, а редовно правителство явно няма да има, сегашният бюджет на България ще продължи да се прилага и през следващата година. Което означава, че увеличение на заплати в бюджетната сфера и на пенсии няма да има през 2023 г.

На този фон единственият възможен ход на държавата е да се вдигне минималната работна заплата, защото тя е основа за изчисляване на плащанията за осигуровки и за здраве. Което обективно ще се изрази в намаляване на реалните доходи на хората, които работят в сферата на икономиката или пък са самоосигуряващи се лица, както и на печалбите на бизнеса. Пък и не е честно някак точно тези, които и без това най-много опъват каиша, да платят на други сметката, демек на пенсионерите и на работещите на държавна служба. Съвсем последен вариант, до който малоумните ни политици ще прибегнат, е еднократно облагане на свърхпечалбите на енергийните дружества, които постъпления да се използват за дотиране цените на ел. енергията и отоплението през зимния период. Аз пък да добавя: а ЗАЩО ДА НЕ СЕ ОБЛОЖАТ И СВРЪХПЕЧАЛБИТЕ И НА ОРЪЖЕЙНИЯ БИЗНЕС, който тази година натрупа поне два-три милиарда чиста корпоративна печалба от износ на оръжие и боеприпаси за Украйна. Но това генерално няма да реши проблемите на навлизащата ни в рецесия икономика, а от там и на огромните дефицити, които ще се отворят в държавния бюджет. Да, сега мнозина полуидиоти в управлението ще се оправдаят с Путин.

Вярно е, че ако не беше войната в Украйна едва ли Европа щеше да навлезе в тази енергийна криза, последвана от обща икономическа такава. Но пък от друга страна няма оправдание за това, че в напъните си да разпределят собствената си баница политиците жертват интересите на целия народ. Гладът е по-силен от тока.

Преди години прогнозирах, че докато не видим в централните новини как политици летят от прозорците на парламента и на Министерски съвет няма да се оправим. И май пак ще се окажа прав.

Адв. Емил Василев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.