Референдумът на ИТН за президентска република удари на камък. Не събраха достатъчно подписи

https://svobodnoslovo.eu/politika/referendumat-na-itn-za-prezidentska-republika-udari-na-kamak-ne-sabraha-dostatachno-podpisi/55045 SvobodnoSlovo.eu
Референдумът на ИТН за президентска република удари на камък. Не събраха достатъчно подписи

Референдумът на "Има такъв народ" за президентска република отива в забрава. Партията на Слави Трифонов не успя да събере нужните подписи, съобщи самият той във Facebook.

145 193 граждани се подписаха под идеята на ИТН да бъде свикано Велико Народно събрание, което да промени държавното устройство на страната ни. Те обаче не са достатъчни.

"Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа. Неслучайно казвам "сега", защото ние не просто събирахме подписи, ние отворихме темата, за това какво трябва да бъде политическото устройство на България. Защото сегашното устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива", написа Трифонов в личния си профил.

Намеренията за референдум ИТН обяви в началото на месец януари. Събирането на подписи започна в края на същия месец. Идеята за това обаче бе издигната от Слави Трифонов още през август миналата година, когато страната ни се отправи на поредните предсрочни избори, а социолозите предвиждаха изпадането на ИТН от парламента. На изборите през октомври 2022 г. ИТН остана под чертата. Референдумът за президентска република бе една от основните линии в предизборната кампания.

frognews.bg

3 Коментара

Тъпанчев

преди 1 година

Този си играе ролята на антисистемен и мислещ за благото на народа, а от самолет се вижда кои са господарите му. Те не са нито от България, нито мислят за България. Винаги една президентска република е последно манипулируема и контрол крие ма отвън, защото зависи само от думата на един човек. Тогава демокрацията е само за мнозинството, ако има въобще такава.

Коментирай

Иванов

преди 1 година

Всякакъв коментар е излишен. Комикът Зеленски скапа Украина, шоуменът Трифонов се заблуждава, че може да раздава мъдрости. Каква президентска република с такива типове като Плевналиев, или Петър Стоянов. Той самият Радев доказва, че президентското управление у нас е най-късия път към ада.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

Господин Иванов, както винаги – точен, ясен и безкомпромисен. Подкрепям.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.