Румен Радев от Рожен: Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ!

https://svobodnoslovo.eu/politika/rumen-radev-ot-rozhen-neka-balgarskoto-zname-prodalzhi-da-ni-obedinyava-i-da-ni-vodi-po-patya-kam-blagodenstvieto-na-nashiya-narod/113256 SvobodnoSlovo.eu
Румен Радев от Рожен: Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ!

Може да бъде изображение с 1 човек и тълпа

Скъпи съотечественици,

Радвам се да видя толкова много хора, стекли се от всички краища на Родината на това съкровено за всеки българин място - Роженските поляни, огласяни от незапомнени времена от кабагайдите и волната родопска песен. Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където поколения българи имаха една мечта – да живеят заедно в свободна, обединена и просперираща България.

Днес, водени от завета на нашите деди и дълга към идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. Но най-вече, да го издигнем вътре в сърцата си.

Днес ние казваме „не“ на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето безчестие с опитите си да охулят и сломят тази инициатива. Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество.

Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, но никога не допуснаха то да попадне в плен. Отдаваме почит към паметта на предците, които извоюваха правото българският флаг да се вее свободно.

Отдаваме признателност към поколенията, строили България, към всички невероятни сънародници, които забиха българския флаг на най-високите световни върхове в спорта, науката и изкуството.

Заедно със знамето, ще издигнем високо и нашия завет към бъдните поколения – да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи.

И както тук, на Рожен, преди век нашите предци намериха сили да заличат граничната бразда, нека днес положим усилия да преборим и надмогнем границите вътре в себе си, които ни разделят.

Българският флаг на Рожен ще ни напомня, че ако слеем пътеките на нашите лични съдби, ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех. И няма значение какви са нашите каузи – те ще бъдат силни, ако ни водят към обединение пред Отечеството, пред нашата вяра, пред нашата родова памет и национални символи. 

Защото ние знаем от историята ни, че само буден, обединен и повярвал в своите собствени сили народ може да устоява на историческите ветрове и да гради с достойнство собствените си съдбини. 

Тази година ще отбележим 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се преклоним пред предците ни, които ни дадоха вяра и сили и в почит и на които се издига пилонът с българския флаг на Рожен. Защото трябва да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна сила е несломима. Затова искам да изкажа своята дълбока благодарност към всички вас – инициатори, организатори, дарители, строители и всички, дошли на Роженските поляни тази вечер. 

Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ!

Да живее България!

Румен Радев

3 Коментара

Посетител

преди 4 месеца

Хубава реч, господин Президент! Прочувствена, вдъхваща респект и гордост... Остава да я видим на дело. Повече България, по-малко Вашингтон/Брюксел, толкова много ли искаме от Вас, господин Президент?!

Коментирай

Баба Злата

преди 4 месеца

Хубава реч, звучи като предизборна, бравос! Помпозна, колкото си искаш: "Днес ние показваме, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество". Да, бе! Ето един материал на Свободна Европа (с извинение, но се споменават факти и документи) за законността на това нечувано историческо нещо, начина, по който са събирани "даренията", споменава се и името Радево: https://www.svobodnaevropa.bg/a/32493639.html

Коментирай

Стрелец

преди 4 месеца

Беше удивително! Хиляди хора, издигането на знамето беше решено в традициите на българската история, речта на президента беше премерена и разумна, не е ясно от кои точно думи на някои им се привижда каквито и да било заявки за политически проекти. Добра организация, поздравления за всички ангажирани в събитието. Знамето се вее на Рожен, и всичката злост е напълно безпредметна.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.