Румяна Бъчварова е аут: Израел изрита пионката на Бойко заради издънка

Бившата МВР шефка не е взела участие в конференцията за Холокоста

https://svobodnoslovo.eu/politika/rumyana-bachvarova-e-aut-izrael-izrita-pionkata-na-boyko-zaradi-izdanka/111386 SvobodnoSlovo.eu
Румяна Бъчварова е аут: Израел изрита пионката на Бойко заради издънка

Бившата МВР шефка не е взела участие в конференцията за Холокоста

Близката до Бойко Борисов бивша министърка на МВР, Румяна Бъчварова, напуска поста на посланик в Израел, а на нейно място в Тел Авив ще бъде назначена Славена Гергова. Тази смяна ще бъде обявена чрез два указа на президента, които се очаква да бъдат обнародвани в Държавен вестник. Славена Гергова – директорката на Дирекция "Европейски въпроси" в Министерството на външните работи ще заеме мястото й.

Смяната на Бъчварова не е в резултат от нейната близост до настоящия председател на парламента, Росен Желязков. Анонсът бе още в началото на април с обосновката, че й изтича мандатът, започвал през 2019 година. През последната седмица израелските медии съобщаваха, че Бъчварова, която е била началник на кабинета на бившия премиер и лидер на ГЕРБ, Бойко Борисов, и след това вицепремиер и министър на вътрешните работи във второто му правителство, е била силно критикувана заради неучастие в конференция за Холокоста и България, организирана на високо ниво в Израел.

Миналата седмица Еврейската телеграфна агенция (ЕТА) публикува информация, че посланикът на България в Израел е бил критикуван за това, че не е участвал в конференцията за историята на Холокоста в България. Според организаторите това показва опитите на правителството да намали значимостта на тази история. Говорител на посолството коментира, че Румяна Бъчварова е получила покана да прати поздравление на участниците в конференцията "в последната минута" и е решила, че е по-добре разговорите и дискусиите да се водят на експертно историческо ниво, без политическо присъствие или участие в тях.

Източник: narod.bg

 

3 Коментара

neli.koleva66

преди 10 месеца

Не се притеснявам за Бъчварова - ще и намерят ново място. Нали са в коалиция със сицилианците, може да я изпратят посланик в Сицилия?! ;)

Коментирай

Иванова

преди 10 месеца

Голяма издънка. :)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.