Сбогом! Кметовете на ГЕРБ Иван Портних, Живко Тодоров и Калин Каменов са на бюрото на Лаура Кьовеши

https://svobodnoslovo.eu/politika/sbogom-kmetovete-na-gerb-ivan-portnih-zhivko-todorov-i-kalin-kamenov-sa-na-byuroto-na-laura-kyoveshi/5857 SvobodnoSlovo.eu
Сбогом! Кметовете на ГЕРБ Иван Портних, Живко Тодоров и Калин Каменов са на бюрото на Лаура Кьовеши

През последните месеци летаргичната иначе антикорупционна комисия (КПКОНПИ) на Сотир Цацаров е доста активна в три общини на ГЕРБ – Варна с кмет Иван Портних, Стара Загора с Живко Тодоров и Враца на Калин Каменов, където разследва далавери поръчки за електробуси за стотици милиони с европейско финансиране.

Вчера, 10 януари, прокуратурата изпрати резултатите от проверките към Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, тъй като поръчките се финансират с евросредства.

Причината, доколкото става ясно от съобщението на КПКОНПИ, е, че и в трите града хора на високи постове (най-вероятно кметове или зам.-кметове) са помагали за избора на дадена фирма, като някои от тях са получили и имоти или пари в замяна.

Така вече открито изглежда, че комисията на Цацаров тръгва срещу кметства, ръководени от ГЕРБ.

Друго, което се твърди, е, че фирмата, спечелила позиции в два от градовете – „Авто инженеринг“, е внесла беларуски тролейбуси, които не отговарят на изискванията.

От „Авто инженеринг“ коментираха пред „Капитал“, че са отговорили на всички изисквания и условия в процедурите, както и че не са искани, нито пък дружеството е предложило и предоставяло имотни облаги на лица, заемащи висши публични длъжности, или на каквито и да е други лица.

Във Варна се стига до съда

Поръчката, разследвана във Варна, е обявена от транспортното дружество „Градски транспорт“ и е за два вида автобуси.

За доставката на такива от типа „съчленени“ са кандидатствали общо седем фирми, шест от които са отстранени по различни причини (не покриват изисквания, имат пропуски в техническото предложение и др.).

Според КПКОНПИ е установено оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.

На финала е класиран консорциум „Джи Ди Ей“, който се състои от българската „Авто инженеринг холдинг груп“ и китайската „Сямън голдън драгън бус ко“. Собственик и управител на „Авто инженеринг груп“ към настоящия момент е Юлиан Димов.

От документите, които фирмата е подала, става ясно, че е предложила да внася електробуси, производство на китайската Shaman Golden Dragon Bus, затова участва с нея в обединението.

Според съобщението на антикорупционната комисия са установени „неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта“.

Според доклада на комисията ръководител на проекта е инж. Младен Иванов, управител на общинското „Паркинги и синя зона“, а нейни членове са инж. Бисер Борисов, който е и зам.-директор на същото общинско предприятие, Марина Драганова, главен експерт „Обществени поръчки“, юрисконсулт Кирила Кирилова и Юлиан Георгиев.

Транспортното дружество на Варна обаче не е сключило договор с избраните изпълнители, защото участници в процедурата са обжалвали пред КЗК решението за класиране. „Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите като неоснователни.

Това решение на КЗК бе обжалвано пред Върховния административен съд, който в края на 2021 година потвърди становището на КЗК за избора на консорциума за изпълнител на обществената поръчка“, коментираха от пресцентъра на община Варна за „Капитал“, като поясниха, че общината оказва пълно съдействие на служителите на КПКОНПИ.

„Като участник в обществените поръчки сме подали оферти, които са класирани на първо място и въз основа на тях сме определени за изпълнител. В случая следва да се отбележи, че поръчките са обжалвани и потвърдени изцяло както от КЗК, така и от ВАС, като не са открити каквито и да е нарушения“, коментира за „Капитал“ собственикът на „Авто инженеринг“ Юлиан Димов, осветлен първо от Narod.bg в поредица публикации.

По същата поръчка на транспортното дружество на Варна има и още една позиция – за доставката на електробуси тип „соло“. Тя е спечелена от консорциум между фирмите „Еко бранд“ и регистрираната в Израел „Чайна моторс“.

Собственик на „Еко бранд“ е Ина Маринова Радославова, която на изборите този април е била кандидат-депутат на ВМРО. Управител на фирмата пък е Георги Иванов Александров, който преди е държал дял във „В.Пауър“, регистрирана в „Манастирски ливади-запад“. В съвета на директорите ѝ участват Джонатан Ман, Манфред, Ман-Цун Лоон от САЩ и трима от Китай – Сонг Уанг, Пенг Жанг, Зуаний Луо.

Тролейбуси с беларуски привкус във Враца

нормативните изисквания за транспортни средства в Европейския съюз. Спечелилата фирма не е съгласна с това.

От там обясняват, че тролейбусите са произведени от консорциум между две търговски дружества – от Беларус и от Полша. „Доставените тролейбуси са специално проектирани и разработени от полския член на консорциума, предвидени за асемблиране в сътрудничество с беларуския партньор.

„Тези обстоятелствата създават объркване и различна интерпретация от страна на контролните органи, каквото не би следвало да съществува – „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД е предложило и доставило марка и модел тролейбуси, с технически спецификации и функционалности, отговарящи на изискванията на обществената поръчка“, казват от фирмата за „Капитал“.

В офертата си до общинското дружество „Авто инженеринг“ казва, че фирмата работи с „Енергис Лтд“, която се е подписала в качеството ни на производител на тролейбуси и е-автобуси с марка Metropolis, със седалище и адрес на управление „Багно Стр., 00- 112 Варшава“.

От оскъдната информация, която може да се намери в интернет за нея, става ясно, че е регистрирана в Полша, има офис във Варшава и е основана на 19 юни 2019 г.

Според „Авто инженеринг“ тролейбусите отговарят изцяло на нормативните изисквания за транспортни средства на ЕС, което се доказва с предоставения с доставката Сертификат за типово одобрение, издаден от Министерството на промишлеността, търговията и туризма на Испания на база проведени изпитания и тестове и технически доклад, изготвен от техническа служба ИДИАДА, Полша.

„Сертификатът за типово одобрение е документ, чрез който официално се удостоверява, че видът превозно средство, неговите системи, компоненти и отделни технически възли са одобрени и превозното средство може да бъде регистрирано, продавано и пускано в действие на територията на държавите – членки на Европейския съюз“, обясняват от там.

От документите по процедурата се вижда, че до финала в търга са стигнали два участника – спечелилата „Авто инженеринг“ и „Екселор холдинг груп“.

Конкурентът на „Авто инженеринг“ е изпратил писмо до оценяващата комисия, че „Авто инженеринг“ не бива да продължава напред в надпреварата, защото не е изпълнила обществена поръчка към Министерството на отбраната за доставка на 12 броя използвани автобуса с марка VDL, модел BOVA Futura, с производител VDL Bus and Coach.

От „Авто инженеринг“ обаче оспорват това, а комисията приема аргументите за основателни и казва, че фирмата не фигурира в списъка на Агенцията за стопански обекти с нарушения, като се позовава и на решение на КЗК в нейна полза. После преценява, че „Екселор“ не отговаря на техническите изисквания, и я отстранява.

В другата врачанска поръчка – за 13 електробуса, се състезават „Екселор“, „Българска автомобилна индустрия“, „Еуропсън аутомотив консорциум“, консорциум „Чериът моторс хайгър“ и „Авто инженеринг“, като са били отстранени всички участници без „Авто инженеринг“. Тя е посочила, че ще доставя китайски автобуси с марка Pivot.

Български или испански в Стара Загора?

КПКОНПИ разследва и две поръчки на „Тролейбусни и автобусни превози Стара Загора“. Едната е от 2015 г. и е за доставката на 55 нови дизелови автобуса от висок екологичен клас, спечелени от чешката „Сор Либхави“ и от полската „Соларис бус енд коуч“.

Другата е за 33 нови електробуси и е спечелена от „Ел бус трак енд коуч България“ с управители Ирена Есаян и Юлия Мирчева. Преди във фирмата дял са имали Павлин Бошнаков и Ирена Георгиева, майка на певицата Гери-Никол (които участват в консорциума, спечелил поръчката за електробуси в Бургас), но и двамата прехвърлят участието си на Ирена Есаян.

Според документите към договора, подадени от Есаян, електробусите, които фирмата се ангажира да достави, са испански, с марка Irizar, а зарядните станции са българско производство.

В съобщението на КПКОНПИ обаче се казва, че и електробусите са българско производство. Комисията казва още, че са установени данни за нарушения на закона от лице, което заема публична длъжност, което е оказало въздействие при избора на изпълнител и в замяна е получило имотна облага (подобно на установеното и във Враца).

Справка в Имотния регистър обаче показва, че кметовете на двата града не са декларирали имоти през последните две години, от когато е пусната поръчката.

От наличните данни и отговорите на институциите и замесените участници трудно може да се каже какви точно са нарушенията и има ли въобще такива. Отговори вероятно ще получим от Европейската прокуратура.

Narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.