Сглобката страдала от дефицит на обич

https://svobodnoslovo.eu/politika/sglobkata-stradala-ot-deficit-na-obich/128538 SvobodnoSlovo.eu
Сглобката страдала от дефицит на обич

Тошко Йорданов към лидерите на ППДБ от трибуната на парламента: Евтини куртизанки!

„Промяната“ иска още 9 месеца така

Сглобката страда от дефицит на обич, коментираха пред “Труд news” с доза шега конфронтацията между ГЕРБ и ППДБ от последните седмици политически наблюдатели. Те отбелязаха, че управлението е в криза след като ППДБ са изпаднали в паника от ясните условия на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за коалиционно управление и разпределени отговорности на партиите според парламентарното им представителство. “Хаосът във властта показва само, че всички приказки за някакво вмешателство на посолството на САЩ у нас са силно преувеличени”, коментираха още пред “Труд news” политически наблюдатели. Според тях, ако Посолството има намеса, в политическия живот щеше да царува ред.

“Н. Пр. посланик Мертен не се меси във вътрешната политика и това е видно от кашата, която забъркаха с идеята за сглобки и ротации от ППДБ”, заявиха още по този повод леко притеснени анализатори на обществени и политически процеси. И заключиха, че “ситуацията е малко като във филм за възрастни - Бойко иска, на Киро не му стиска”. Очевидно се потвърждава твърдението, че сглобката страда от дефицит на обич. Те обърнаха внимание и на твърде фриволния речник на председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който от трибуната на парламента сравни Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев с жрици на любовта: “Точно такива сте - Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев. Евтини куртизанки, които за пари продавате и тяло, и душа, за да пиете мазно турско кафе и да се наденете на... коалиционния скут!”. Тошко Йорданов припомни и прословутия запис от среднощното заседание на “Промяната”, в който от ПП говореха за бързо разпределяне на служби и заминаване на острови.

“Ако ще ходите на остров, си ходете още сега. Но, ако ще оставате и ще се ротирате, си вземете хидратиращи овлажнители, за да направите връткането по-удобно - независимо дали в нечии скут или на някакъв остров”.
Политолози припомниха пред “Труд news”, че още в края на юни 2023 г. от ГЕРБ предложиха коалиционно споразумение, но от ППДБ не искаха да се казва така, заради избирателите им, на които били обещали да не се коалират с ГЕРБ и с ДПС. Пак политически наблюдатели цитираха вчера интервю от лятото на Христо Иванов пред “Капитал”, в което лидерът на “Да, България” казва, че “и ДПС, и другите партии ще получат места в регулаторите” като “политическа цена за конституционните промени”.

“Сглобката сега трябва да си довърши вторите 9 месеца от тази работа. Ако видим, че ГЕРБ са готови да свършат тази работа, тогава, след 9 месеца можем да говорим за коалиционно споразумение”, каза вчера сутринта съпредседателят на ПП Кирил Петков и така на практика се отрече от думите си във вторник вечерта. Тогава, след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че повече в българската политика за сглобки не може да става дума, а трябва да се работи като в нормалните западни държави с коалиционно споразумение, Петков поиска “ГЕРБ да предложат споразумението максимално бързо”. “Ние искаме правителството да продължи, ние вярваме на Мария Габриел, тя трябва да е следващият премиер, но това трябва да се случи максимално скоро”, заяви Петков.

“Принципно споразумение, което да гарантира избора на независими състави на регулаторите и път за реформиране на съдебната система и прокуратурата, трябва да предшества разговора за министерския състав на правителството след ротацията и съставянето на евентуална коалиция", каза по повод на предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение и финансовият министър Асен Василев.

Председателят на ДПС Делян Пеевски също подчерта необходимостта от повече коалиционна култура и призова ГЕРБ и ППДБ да подпишат споразумение на съвместното си управление. “Управляващите да бъдат честни с хората, да подпишат коалиционно споразумение и програма за цял мандат. Няма как някой с много малко да иска всичко”, каза Пеевски по повод на опитите на ППДБ да продължат да бъдат във властта със “сглобка”, а не с коалиция.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:
Крайната дума за предстоящата ротация е на Кирил Петков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе работна среща с посланика на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк.

За мен Кирил Петков е реалният премиер, крайната дума по отношение на предстоящата ротация е на Кирил Петков, каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера имаше работна среща с посланика на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк. “Във фокуса на разговора ни бяха актуалните политически теми от българския и европейския дневен ред”, посочи Борисов след края на срещата си с Ирене Планк.

По-рано пред медиите лидерът на ГЕРб отново повтори, че ГЕРБ-СДС предлага коалиционно споразумение, с каквото работят редица правителства в Европа. “Това, което предлагаме, не е меморандум, а коалиционно споразумение, което не се пише на коляно”, посочи Борисов.

Денков не приема коалиционно споразумение, Сачева му каза: Няма да отстъпим!

Подписването на коалиционно споразумение и преговорите са крайно наложителни, тъй като е време политическото лицемерие да спре, заяви Деница Сачева.

Предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение радикално променя договорените приоритети на правителството, заяви премиерът Николай Денков, който бе категоричен, че не приема предложението. “Вместо да продължи с реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове”, коментира Денков в началото на правителственото заседание. Той повтори хрумването на Кирил Петков, че можело да се обсъжда коалиционно споразумение, но след още 9 месеца. “Едва след това сме готови да обсъдим как да продължим напред”, каза Денков.

“Искаме да има ясно коалиционно споразумение, за да е ясно около какво се обединяваме, какво ще се прави и какви са приоритетите на Промяната. Корупцията и съдебната реформа продължават да са теми на ГЕРБ. Няма да отстъпим от това да водим разговори и преговори за коалиционно споразумение, което да включва всички теми”, отговори на Денков зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева. “подписването и преговорите са крайно наложителни, тъй като е време политическото лицемерие да спре”, каза Сачева. “Ясно е, че работим заедно по конкретни теми и приоритети и не приемаме поведението на ППДБ в непрекъснато неглижиране, че ГЕРБ-СДС е първата политическа сила и имаща право да предлага и да изпълнява програмите и приоритетите, с които е избрана от своите гласоподаватели”, заяви още тя. “Кога ППДБ са искрени - тогава, когато пишат меморандум или тогава, когато търсят и намират плаващи мнозинства”, попита и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог:
Стратегията на сглобката може да изкара цял мандат

Стратегията на управляващата сглобка е да превърне европейските избори в парламентарни. Т. е. да използва тях като възможност да каже - виждате ли още едни избори има, независимо, че много хора казват, че няма да гласуват и са недоволни от управлението. В крайна сметка този вот може да се разглежда като тест за евентуално пренареждане и поява на нови алтернативи. И тъй като те потискат появата на нови алтернативи и остават единствените на терена, независимо колко хора ще излязат да гласуват на вота за ЕП, то винаги подредбата ще бъде относително същата, малка разлика ще има в полза на ГЕРБ. Това ще потвърди формално, че българският избирател предпочита и подкрепя същата формула, нещата съвсем спокойно ще бъдат разтегнати за цял един мандат.

Европейските избори ще бъдат използвани като смокинов лист, за да се легитимират присъствието на тези хора във властта.

Доц. д-р Борислав Цеков пред “Труд news”: 
Претенциите на ППДБ за глас на Америка в България са фалшиви и комични 

Ситуацията, която наблюдаваме между ГЕРБ и ППДБ е сблъсък между политическата нормалност, която се изразява от ГЕРБ и политическата девиация на ППДБ, която се стреми към узурпация на властта. Защото ГЕРБ иска политическият процес да се развива по правилата на демокрацията, а девиацията на ППДБ стига до там, че с една четвърт от депутатите нямат мяра в претенциите си, те искат с тази една четвърт представителство в парламента да господстват и да определят цялостно държавната политика. Това поражда конфликта. Девиацията в лицето на ППДБ противоречи на правилата на демокрацията, защото българските граждани не са давали такъв мандат на ППДБ и това е хроничен източник на политическа нестабилност.

Още повече, че ППДБ се явява един доста марионетен, фасаден политически проект на политико-икономически кръгове в България, които се опитват да се представят като едва ли не доверените лица на нашите западни партньори. Това е доста фалшива претенция. Мисля, че категорично се преекспонира, а в известна степен дори се злоупотребява от страна на български вътрешни фактори, с ролята на посолството на нашите американски партньори. Нормално е в едни съюзнически отношения да има очаквания от нашите американски партньори, че България ще провежда политика, съобразена с приоритетите на съюзническите отношения.

Но за тях няма никакво значение кои са политическите субекти, които българските граждани избират, за да се осъществява тази политика. Който си въобразява друго, просто не е в час. А претенциите на ППДБ, че едва ли не те са гласът на Америка в България са комични и дори влияят до известна степен негативно на общественото мнение, създавайки една лоша представа за Съединените щати. Аз се надявам, че нашите американски партньори ще си дадат сметка за това, особено при една потенциална промяна в Белия дом през есента.

Проф. Михаил Константинов пред “Труд news”:
ГЕРБ предлага решение като в цивилизования свят

Влизаме във военно-временен режим, това е което се случва. Решението не може да дойде от политическите партии в България. В момента западните ръководители са в паника от това, което се случва. Говорят глупости и правят глупости. И се налага да бъдат въдворявани. А щом се налага да въдворяват западните ръководители, ще въдворят нас още повече. И не може да говорим за никакви самоинициативи или предсрочни избори и т. н. Аз не гледам какво се случва в България, а какво се случва по света, гледам световните елити. Точно сега не мисля, че ще ни позволят да правим избори. Не виждам хората от посолството да има полза от едно ново Народно събрание, което може да бъде доминирано от хора, които са враждебни, да ги кажем така. Дали харесваме или не “Възраждане” е съвсем отделен въпрос, но това е партията, която би имала повишение на резултата при едни предсрочни избори.

Що се отнася до коалиционното споразумение, което искат от ГЕРБ и за което говори Борисов, то е абсолютно правилно. Това е справедливо и нормално. ППДБ решиха, че може да се държат неприлично. Но сегашното положение е унизително за ГЕРБ и ако то продължи, ГЕРБ ще се разпадне. Затова трябва да се разделят отговорностите с коалиционно споразумение, както става в цивилизования свят.

trud.bg

3 Коментара

хъъъ

преди 1 месец

лошо,...дефицит на обич..., а "мумурандума" как се свързва с "курулацията"..., хайде на парапета, че ще изпортим "ротацията"..., ама Кико да внимава, че Боце е много спец по парапетите и обича да минава с 200. "Посолството" не се месело, щото ако се месело, щяло да има ред..., какъв му е зора на "посолството" да има ред, "реда", който им е необходим е постигнат, дотолкова-доколкото им върши работа по изпълнение на поставените задачи, вие да не искате "посолството" да ви оправи държавата, ами че то я "оправя"...все пак то не е българско, а на една друга държава. А от тия нашите, "връткаджиите" (така си превеждам думата ротация), кой най-силно вика "Слава Украине!"?...Ха да видим,. е това им е важно засега.

Коментирай

хъъъ

преди 1 месец

лошо,...дефицит на обич..., а "мумурандума" как се свързва с "курулацията"..., хайде на парапета, че ще изпортим "ротацията"..., ама Кико да внимава, че Боце е много спец по парапетите и обича да минава с 200. "Посолството" не се месело, щото ако се месело, щяло да има ред..., какъв му е зора на "посолството" да има ред, "реда", който им е необходим е постигнат, дотолкова-доколкото им върши работа по изпълнение на поставените задачи, вие да не искате "посолството" да ви оправи държавата, ами че то я "оправя"...все пак то не е българско, а на една друга държава. А от тия нашите, "връткаджиите" (така си превеждам думата ротация), кой най-силно вика "Слава Украине!"?...Ха да видим,. е това им е важно засега.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.