ШАШМАЛОГИИ

https://svobodnoslovo.eu/politika/shashmalogii/137737 SvobodnoSlovo.eu
ШАШМАЛОГИИ

ШАШМАЛОГИИ

.

Шест депутати от "Величие" - да ги наречем след разцеплението например Величие 1 внесоха законопроект. 

Прости господи на неуките. 

Те не знаят, че според Правилника на парламента нямат право на законодателна инициатива. Такава имат единствено парламентарните групи, които се образуват само при състав най-малко от 10 души. 

Освен това на депутатите в разцепила се партия според същия Правилник им се забранява да организират парламентарни групи, ако ще да са и 100 човека на брой. 

.

На картинка ви давам предложения текст на така нар. "законопроект" за допълнение към Закона за висшето образование. Отново повтарям - той няма как да да се разглежда, понеже такава инициатива е противоправна. 

__________________________________

В тази връзка отново поставям още няколко проблема: за партийната подчиненост и неравнопоставеността на народните представители, които противоречат на Конституцията. 

❗❗❗Понеже реално има два типа народни представители: 

✔такива с права да коват, обсъждат и гласуват закони 

✔и такива с право само да ги обсъждат и гласуват. И със забрана да ги коват.  

Защото:  

1. само парламентарните групи (разбирай партиите) имат право да внасят законопроекти. Сам депутат-партиец или независим, група депутати - партийци или независими нямат право да внасят законопроекти, ако не бъдат одобрени от съответната група на съответната партия;  

2. при разцепление на партията тези депутати, които са се опълчили срещу ръководството й, практически стават никои. Те освен от законодателна инициатива са лишени и от правото да членуват в парламентарни комисии, освен ако снизходително ръководството на парламента не им разреши по свое усмотрение.

И т.н., и т.н. 

Ще допълня още едно: при избори независимите кандидати според Кодекса са лишени от редица възможности, които имат зависимите партийно. Например независим може да се кандидатира само в един район, докато виден партиец - в два. Независимият, за да бъде избран, трябва да постигне като условие минимална квота гласове, докато зависимият партиен може да стане депутат дори и с няколкостотин гласа. И т.н., и т.н. 

Това е демокрацията ни - шашмалогия!

Григор Лилов

4 Коментара

Не е вярно

2 months before

Чл.87 от Конституцията на Република България предвижда, че:" Правосъдие на законодателна инициатива имат ВСЕКИ народен представител и Министерският съвет".

Коментирай

Не е вярно

2 months before

Чл.87 от Конституцията на Република България предвижда, че:" Правосъдие на законодателна инициатива имат ВСЕКИ народен представител и Министерският съвет".

Коментирай

jvg

2 months before

Точно така, Лилов много отдавна се е доказал като не много умен, но за сметка на това твърдоглав человек. Тоя същият по време на ковид измишльотината проповядваше, че всеки трябва да се ваксинира, и най-висшата ценност е човешкия живот. Мо то ако е така, Левски, Ботев, Волов, Бенковски, Петлешков и т.н. са тъпанари, не разбират от висши ценности.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.