СИНЪТ НА КМЕТИЦАТА НА ТЕТЕВЕН С НАТИСК НАД ЖУРНАЛИСТИ ЧРЕЗ ПРОКУРАТУРАТА

https://svobodnoslovo.eu/politika/sinat-na-kmeticata-na-teteven-s-natisk-nad-zhurnalisti-chrez-prokuraturata/6001 SvobodnoSlovo.eu
СИНЪТ НА КМЕТИЦАТА НА ТЕТЕВЕН С НАТИСК НАД ЖУРНАЛИСТИ ЧРЕЗ ПРОКУРАТУРАТА

Наглостта не спира: Бояджиева възстанови на шефско място в общината дясната си ръка, задържан с багажник марихуана

Мадлена Бояджиева и синът й Христо Ничев явно още си мислят, че МВР се управлява от техния благодетел Цветан Цветанов или Младен Маринов. Двамата не спират да занимават институциите със себе си. След като цяла година редица медии пишат за зулумите, случващи се в община Тетевен пряко под закрилата на кметицата, нейният син Христо Ничев е предприел контраатака, характерна за бившето управление – затваряне устата на медиите чрез… прокуратурата.

BIG5 научи от свои достоверни източници, че Христо Ничев е подавал сигнали в Софийска градска прокуратура и в ГДБОП срещу медии и журналисти, които да писали за нередностите в община Тетевен. Факт е, че през изминалата година „семейното“ ръководство на общината бяха често споменавани, включително и от нашата медия, по поводи, свързани с подозрения в наркопроизводство, за нарушени обществени поръчки и незаконна сеч.

Нека припомним, че на 4 ноември служители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) влязоха на проверка в сградата на общинската администрация в Тетевен. Ден по-късно началникът на отдел “Управление и стопанисване на общински гори” в гр. Тетевен Цветомир Тодоров Симеонов бе задържан за притежание на наркотици.

Медийните публикации и проверките на службите в община Тетевен станаха повод пък кметицата и синът й да свикат пресконференция, на която да се оплачат от „координирана атака“ срещу тях и да обявят, че се страхуват за живота си. Похватът много прилича на други случаи от близките години, когато разследвани от органите на реда изведнъж  се чувстват застрашени за съществуването си.

Ето какво казват двамата на 8 ноември: „След проверката на 4 ноември аз установих една смущаваща координация между тези публикации и действията на проверяващите органи. На мен и на сина ми вече се преписва участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Не изключвам спрямо мен и семейството ми да се предприемат някакви незаконосъобразни действия от страна на полицията и поръчителите, да ми бъдат подхвърлени предмети, дори наркотици, касаещи извършването на престъпление“, заяви Бояджиева.

Синът на Бояджиева Христо Ничев допълни: „Преписваха ми се в тия статии финансови престъпления, пране на пари. Откровено съм обект на постоянна атака, която стартира още на предните парламентарни избори. Бях привикван няколко пъти в полицейските управления, във връзка със сигнали за престъпления, свързани с Изборния кодекс“.

Всъщност кметският син проявява наглост, използвайки методите на бандитско управление, като затваря устата на медиите чрез прокуратурата и ГДБОП, където също са привиквани журналисти на разпит. Странно е обаче, защо Ничев подава сигнали в ГДБОП, а не в полицията? За щастие, МВР вече има ново управление и стил на работа, съответстващ на законните разпоредби. А Цветан Цветанов, който е покровител на кметското тетевенско семейство, отдавна не е фактор в държавата.

Нека припомним с какво кметицата Мадлена Бояджиева и синът й Христо Ничев привлякоха вниманието на медиите защо агенти на ДАНС влязоха в Община Тетевен. И по-важното: че органите на реда и службите за сигурност не биха си губили времето със „семейното“ управление на община Тетевен, ако публикации в медии не съдържаха факти, които кметицата и синът й разчитат като „координирана атака“.

Партийните обвързаности на кметицата Мадлена Бояджиева

Публична тайна е, че Мадлена Бояджиева е човек на бившия втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов, и вече два мандата тя продължава да е „касичката“ на настоящият лидер на „Републиканци за България“ и твърдо защитава неговите интереси в района. Според местни хора от ГЕРБ, които не симпатизират на Бояджиева, Цветанов продължавал пряко да й дърпа конците през нейния син – адвокат Христо Ничев. Същият пътувал често до София, където посещавал новия щаб на Цветанов в Евроатлантическия център за сигурност. Там под диктовката на бившия втори се подготвяли всички фалшиви сигнали за нарушения в предизборната кампания в Тетевен и близките села. Бояджиева е и една от кметовете на малки общини с една от най-големите заплати: 3 500 лв. За сравнение – в близката община Троян, която е сред най-успешните по управление, кметът Донка Михайлова се разписва на хиляда лева по-малко.

Кметският син със завидна биография

Синът на Бояджиева – Христо Ничев, прави завидна кариера направо от студентската скамейка по времето на управлението на Цветанов. Едва завършил Право в Софийския университет, Христо Начев става юрисконсулт на водещи лизингови компании, както и сътрудник към Комисията по правни въпроси през целия период на действие на 44-то обикновено Народно събрание (2017 – 2021 г.), и като такъв взема участие в изготвянето и приемането на множество законопроекти и инкорпорирането на наднационални актове в законодателството на Република България, в това число е член на работната група изготвила и съгласувала последните мащабни промени в Гражданско процесуалния кодекс, приети през 2019 г.

Синът на тетевенската кметица е включен и като външен експерт в списъка към Агенцията по обществени поръчки и като такъв може да участва в комисии по провеждане на обществени поръчки и процедури по Закона за обществените поръчки.

Община Тетевен е обявила гръмка програма за опазване на околната среда на община Тетевен 2021-2027 г. Източници на финансиране на мащабните екологични проекти са не само общинският и държавният бюджети, но и Кохезионен фонд, Европейски фонд за регионално развитие, Финансови ресурси по линия на МОСВ, Оперативна програма „Околна среда“ 2021-2027 г., Механизъм „съвместно изпълнени” в рамките на протокола от Киото към Рамковата конвенция по изменение на климата и поне още дузина източници на финансиране.

В Програмата обаче, надхвърляща 100 страници с подробни описания на дейности, няма и ред за паричната стойност на проекта и дейностите по него. Според местни жители, ефекти от т.нар. опазване на околната среда няма как да се случат, обаче, докато масовата и неконтролируема сеч в района не спре.

Други проекти и програми на община Тетевен, привличащи внимание, са тези за използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива. Община Тетевен работи по две такива програми: Дългосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2013-2022 г. и Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на Община Тетевен 2021-2023 г. Отделно има и Програма за енергийна ефективност на Община Тетевен 2021 – 2027 година. Факт е обаче, че хората в общината продължават да се отопляват така, както са го правили и преди 50 години и се чудят къде и в какво са отишли големите суми по тези програми, които Общината е обявила на сайта си.

За отбелязване е, че изгарянето на отпадъци в общината е забулено в пълна тайна и тепърва ще разбираме какво се случва в това отношение.

Поголовна сеч и покровителство на дървената мафия

Медията ни многократно е писала за бруталните нарушения и беззакония в Тетевенско, където неконтролируемият дърводобив е свързан с имената на кметицата Мадлена Бояджиева и Цветомир Симеонов – началник отдел „Управление и стопанисване на общински гори“ гр. Тетевен – същият задържан и с наркотици от полицията.

Стотици са сигналите за тежки камиони, натоварени с ценна дървесина, които излизат натоварени до краен предел от защитените територии в Тетевенския Балкан, нарушавайки естественото обитание и емиграция на стотици животни. И всичко това под мълчаливата благословия на общинското и областно ръководство в района, за което вече почти няма съмнение, че представлява дървената мафия в Тетевен. Струва си само да припомним, че преди известно време в центъра на Тетевен бяха отсечени 100-годишни дървета, за да се построи… паркинг.

Оранжерии за отглеждане на марихуана

Името на горския шеф изскача и при подозрения в нелегално отглеждане на марихуана в региона. Нека припомним, че на 25 март миналата година Криминална полиция при ОДМВР-Ловеч и РУМВР-Тетевен под ръководството на Районна прокуратура – Ловеч, Териториално отделение – Тетевен и Окръжна прокуратура – Ловеч разбиха лаборатория за производство на наркотични вещества – марихуана. Тогава бе претърсен имот от четири сгради, две от които къщи за гости. В другите две 2-етажни сгради са установени съоръжения на производство на марихуана с над 600 броя растения и изградени сушилни. На 5 ноември пък горският Цветомир Симеонов бе задържан с голямо количество марихуана в колата си. Към днешна дата същият е възстановен на работа сякаш нищо не е било.

От близо година управлението на МВР е друго – не това на Цветанов или Маринов, а такова, което законово изпълнява своите задължения. Синът на кметицата на Тетевен обаче явно продължава по инерция от близкото минало да затваря устата на медиите чрез прокуратурата и привиквания за разпити. А в ръцете на самите тетевенци, които многократно са търсили медиите, за да разказват за безчинствата в подбалканското градче, е да решат дали да запазят „семейното“ ръководство и на следващите местни избори.

www.big5.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.