Скок на заплати, ама друг път: Асен Василев се отрече от бюджета си

Заседанието по обсъждането на бюджета продължило над 11 часа

https://svobodnoslovo.eu/politika/skok-na-zaplati-ama-drug-pat-asen-vasilev-se-otreche-ot-byudzheta-si/113873 SvobodnoSlovo.eu
Скок на заплати, ама друг път: Асен Василев се отрече от бюджета си

Заседанието по обсъждането на бюджета продължило над 11 часа

След продължителното 11-часа заседание на бюджетната комисия, депутатите от всички парламентарни групи се надпреварваха с популистични предложения за бюджет 2023 г. Този бурен дебат доведе до странната ситуация, когато финансовият министър Асен Василев оттегли своята подкрепата от своя бюджет.

Основната причина за тази решителност е свързана с рязкото увеличение на разходите за заплати и други плащания, както и с орязаните мерки за увеличаване на приходите, предложени от финансовото министерство. Според Василев заради отпадналите приходни мерки, вече не може да подкрепи представения бюджет.

Всички парламентарни групи бяха внесли обширни предложения за промени в бюджета в документ от 212 страници. Бяха включени искания за повече средства за читалища, училища, болници, музеи, както и увеличаване на заплатите в държавната администрация и общините. Не липсваха и предложения за подкрепа за земеделските производители, помощи за децата, насърчаване на туризма и какво ли не друго.

Изявлението на Тошко Йорданов от ИТН за връщането на ДДС на 20 процента за някои стоки и услуги също бе разисквано. Въпреки предложенията, министърът на финансите, Асен Василев, бе категоричен, че държавата не трябва да променя данъците посред годината.

Дебатите доведоха и до обвинения в плагиатство между партиите, като Румен Гечев от БСП обвини ГЕРБ в присвояване на негово предложение за повишение на заплатите в отбранителния сектор.

Поправките бяха приети на второ четене, което е окончателно в Комисията по бюджет и финанси, но ще бъдат обсъдени и на пленарната сесия. Въпреки че мнозинството от депутатите подкрепят измененията, предстои да се види дали ще бъдат одобрени от пленарната зала при гласуването.

Източник: narod.bg

 

2 Коментара

Иванов

преди 6 месеца

Няма ли да въведете прогресивното облагане бе ИЗРОДИ МРЪСНИ. Няма ли да освободите ПОНЕ от ДДС най-ниските пенсии и доходи. Най- бедните вече не могат и да оцеляват, защото ЧУЖДИТЕ търговски вериги ГРАБЯТ безпрепятствено и убиват родното производство. Докога бе ИЗРОДИ ще ни занимавате с неща, които са извън интереса на гражданите, докога ще вървите по свирката на американския КОЛОНИЗАТОР, ДОКОГА. Тук даже не става въпрос за влияние, щото над кирилицата и над българския е поставено огромно фекално тегло, т.н. медии не са и МИСИРКИ, а престъпни участници. Ние искаме да живеем , само това и нищо повече.

Коментирай

Настапир Аналниев

преди 6 месеца

ася васкова педерасткова доказва постоянно , че е долен, мръсен , гаден ПЕДЕРАСТ.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.