Слави Василев: Служебното правителство накара „Лукойл“ да си плаща данъците

https://svobodnoslovo.eu/politika/slavi-vasilev-sluzhebnoto-pravitelstvo-nakara-lukoyl-da-si-plashta-danacite/119396 SvobodnoSlovo.eu
Слави Василев: Служебното правителство накара „Лукойл“ да си плаща данъците

Служебното правителство накара „Лукойл“ да си плаща данъците. Такова мнение изрази политологът Слави Василев. Ето цялата му публикация:

„Бях решил да си замълча малко, за да се изговорят другите. И да си отворя устата, само ако или по-скоро като чуя нещо чутовно. И ето го, дойде.

Та, гледам новина, споделена в много сайтове, включително на национални медии. Борисов и Пеевски, властелините на българската геополитика, ползват цялата си институциинална и репутационна мощ, за да “напляскат“ Лукойл. И благодарение на тях, руската компания ще плати много милиони данъци в България.

Добре де, кажете ми сега, хората могат и да сбъркат, ок. Всеки бърка. Ама когато професионалните журналисти, които работят професията да осведомяват обществото, те защо могат така “професионално“ да представят само една определена част от истината, която, погледната отделно от цялата истина, обслужва интересите на властимащите?

Не знам, на мен ми прави впечатление. И не го казвам, за да крякам в пространството – не ми се прави това. А защото ще ми избоде очите.

И знаете ли как стана това? Понеже служебият кабинет беше съставен от експерти и имаха цел, различна от това да се цакат в коалицията (такава нямаше) и да продават евтин популизъм, знаеха какво искат да постигнат за държавата ни. Анализирайки ситуацията около лукойл България, международното положение, интересите на българските гражани и правните възможности, решиха следното.

Ползваха основата на европейски регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година, относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. Този регламент послужи за промяна на Закона за корпоративното подоходно облагане и наложи на Лукойл, със специално дефинирани за неговата дейност условия, ДОПЪЛНИТЕЛНИ, над 10-те % корпоративен данък, които се прилагат на общо основание, едни 33% отгоре за Ликойл! Тоест, благодарение на служебния кабинет, Лукойл се съгласи да плащат близо 44% корпоративен данък!

По този начин служебният кабинет:

1) запази и гарантира функционирането на рафинерията в България;

2) гарантира неприкосновеността на правото на собственост;

3) гарантира дълготрайно ниски цени на горивата в България;

4) повиши събираемостта на преките данъчни постъпления.

Впрочем, кумулативно за последните 20 години, Лукойл е платил не повече от 70 милиона корпоративен данък.

И за да стане цветна справката, служебният кабинет на президента Радев успя, въз основа на промените на Закона за корпоративно подоходно облагане, да събере 180 милиона корпоративен данък, авансово, за тази данъчна година, през която министър е Асен Василев. Един път 90 милиона лева декември 2022г., и още един път 90 милиона лева през март 2023г. Нали – 180 милиона за шест месеца работа, при положение, че за 20 години, 10 от които на Борисов, Лукойл е платил кумулативно 70 милиона корпоративен данък!

Това е разликата между управлението на служебния кабинет на президента и сегашната власт. Но не там е въпросът.

Въпросът ми е защо медиите, според Вас, уважаеми приятели, не си правят труда да осведомяват гражданите с истината, такава каквато е, тоест цялата. А ползват само частица от нея, за да фабрикуват подобни заглавия?

Отговорът, вероятно е свързан с отговор и на въпроса – защо вече чувате от мен само през фейсбук, или най-много, през канала на Карбовски?

Но и това ще отмине. Надявам се, до скоро!“, смята Слави Василев.

https://www.big5.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.