След 132 сигнала: Смениха ръководството на Комисията за защита на потребителите

https://svobodnoslovo.eu/politika/sled-132-signala-smeniha-rakovodstvoto-na-komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite/134258 SvobodnoSlovo.eu
След 132 сигнала: Смениха ръководството на Комисията за защита на потребителите

Правителството определи нов състав на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Досегашният председател и двамата членове на Комисията са освободени.

Относно работата на действащото към момента ръководство на КЗП в Инспектората на Министерството на икономиката са постъпили общо 132 сигнала, насочени срещу дейността му. При извършените проверки е установено, че в голямата си част, описаните твърдения в сигналите срещу КЗП отговарят на действителността.

Установените от инспектората нарушения най-често се отнасят до неспазване на законоустановени срокове посочени в Закона за защита на потребителите, неизвършване на проверка по всички проблеми и въпроси, повдигнати от потребителите в подадените от тях жалби. Системно неработеща електронна система/електронен портал за подаване на жалби, което е препятствало подаването на жалби и сигнали от потребители. Установени са още нарушения, допуснати при осигуряване на кадровата обезпеченост на КЗП, в т.ч. назначаване на служители и прекратяване на служебни и трудови правоотношения (в нарушение на законодателството).

Неправомерно сключени граждански договори, които представляват скрити трудови договори. Забавяне на изпълнението на дейности по приключване на административнонаказателно производство с произнасяне на административнонаказващия орган и допуснати процесуални нарушения при осъществяване на производствата. Липса на регламентация с вътрешни правила на осъществяването на контрола за нелоялни търговски практики и др.

Всичко това компрометира КЗП като орган, упражняващ контрол в защита на потребителите.

Новото ръководство на Комисията за защита на потребителите е в състав: Мария Асенова Филипова – председател; Александър Ленков Колячев – член; Цветислава Захариева Лакова – член.

Мария Филипова е магистър от УНСС, специалност “Право“. Тя е с над 10 годишен опит в правната сфера. Работила е в Министерство на правосъдието, както и в дирекция „Правна“ на Министерство на финансите, в Агенция по вписванията, Агенция за приватизация и следправатизационен контрол и др. Била е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“ и председател на Държавна комисия по хазарта.

Цветислава Лакова е юрист с дългогодишен опит в областта на търговското право, право на индустриалната собственост, защита на авторски и сродни права и граждански процес.

Александър Колячев е икономист с повече от 10 годишен опит в пазарните проучвания, пазарното поведение на субектите, сливания и придобивания, секторни анализи и антитръстови случаи, както в конкурентни, така и в регулирани икономически сектори.

Епицентър 

5 Коментара

Червената шапчица

4 weeks before

Мария Филипова беше шеф на управление "Надзор на инвестиционната дейност" в КФН от 2018 г. Тя бе назначена от финансовия министър Владислав Горанов. Филипова беше председател и на Държавната комисия по хазарта. Черепа какво ще каже, а...

Коментирай

Червената шапчица

4 weeks before

- Колко на час, маце? - Простак! Аз съм абитуриентка, не прости*утка!; - Ми сложи си табелка, човек как да разбере?!

Коментирай

****

3 weeks before

Курви, сър!

Коментирай

****

3 weeks before

Вагиналният асансьор се движи много бързо нагоре по етажите на властта. Има и достатъчно грес за смазване, за да няма протриване.

Коментирай

Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

3 weeks before

Поредната жена с понижена социална отговорност, задоволявала бабуинския полов нагон на Боко Тиквата от СИК.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.