СОЦИАЛНА ПАРТИЯ ЛИ Е ВЪЗРАЖДАНЕ?

https://svobodnoslovo.eu/politika/socialna-partiya-li-e-vazrazhdane/112136 SvobodnoSlovo.eu
СОЦИАЛНА ПАРТИЯ ЛИ Е ВЪЗРАЖДАНЕ?

Може да бъде изображение с текстово съобщение

За разлика от доста партийни членове, съм чела програмата на Възраждане, въпреки естетическият ми шок от петте цвята, в които е решена. Абстрахирайки се от правописните и технически грешки, отивам на раздела за данъчната политика, защото това е в основата на социалната държава, ако има такава.

Признавам, че като човек, неразбиращ особено от финанси, въпреки, че имам елементарни познания от два семестъра в университета по икономика, понятието "приходна политика" ми беше неизвестно. Проучвайки по-задълбочено, се оказа, че такава приходна политика няма, а има приходи и данъчна политика, но да не се заяждам за стила на програмата. Продължаваме нататък.

Изцяло приветствам семейното подоходно облагане, стига разбира се, в програмата да беше посочено в какво ще се изразява, какви ще са евентуалните облекчения, дали ще важи при съвместно съжителство, самотните родители дали ще имат възможност да се възползват, защото и те се водят семейство на самотен родител с дете. Едни такива въпроси. Защото само посочване на "семейно подоходно облагане" не означава нищо, без конкретизация в какво ще се състои.

Другото, което ми направи впечатление е, че данъчната политика е насочена предимно към бизнеса. Данък "уикенд" се наложи по конкретна причина - собственици и управители на фирми декларират имущество като фирмено, а го използват като лично и съответно плащат по-ниски налози. Възраждане предлагат фирмите да могат да продължат да ощетяват бюджета по този начин и да не си плащат данъка в пълен размер. Без съмнение данък "уикенд" трябва да се опрости като формулировка и уточняване и събиране, но за мен той ползва само собствениците на фирми, които се опитват да крият данъци.

Следващото, пак е в полза на богатите, да могат да им се приспадат от данъците имоти и имущество, което е купено за дейността на фирмата. Пример: Гергов си купува имение за един милион лева, пише го, че е за дейността на панаира и си го ползва да живее в него, след което си приспада разхода за закупуването от данъците, които плаща. Ако вие мислите, че е справедливо, аз не мисля така.

И стигаме до формирането на чудо сбирщайн от НАП и Агенция Митници. Не знам защо живея с впечатлението, че са различни неща и митниците имат доста по-специфична и голяма по обем дейност. Митниците към НАП. И бай Ганьо на Солунската митница. Не знам какво да кажа, може би по-запознати с материята на митниците и приходите ще се произнесат.

И тук ключовият момент на данъчната политика е, че няма и мъц по въпроса какъв вид данъчно облагане е правилно според Възраждане и какво предлагат - обикновен пропорционален /плосък/данък, какъвто е в момента - 10 % и всички под ножа, при което бедните понасят най-голямата тежест, а богатите запазват огромната част от доходите си, обикновен прогресивен данък, който е с различна данъчна основа в зависимост от доходите и при който бедните могат да бъдат освободени или да плащат минимален данък, а богатите да плащат повече, или например данък с етажна прогресия, като има различни данъчни ставки, разпределени на така наречените "етажи" на доходите. Плоският данък е убийствен за бедните и няма никакъв ефект върху идването на инвеститори, както ни беше рекламиран. Единственият резултат е, че бедните стават по-бедни, а богатите по-богати.

Данъчната политика е в основата на все по-голямото неравенство между бедни и богати в България. За десет години плоският данък не изпълни задачите, които му възлагаха – да привлече инвеститори, да се осигури по-голяма събираемост на данъците, да остави повече пари у хората. Напротив, стигна се до голяма данъчна тежест точно върху хората с най-малки доходи, защото и без това ниските им доходи се облагат.

Голяма част от икономистите и обществото искат промяна на данъчната политика, преосмисляне на видовете данъчна система и преминаване към прогресивната данъчна система.

При прогресивната система на данъчно облагане данъчната ставка се изменя по предварително избрана прогресия, а данъчното задължение нараства прогресивно с увеличаване на данъчната основа. Тази система на облагане води до промяна в съотношението на доходите, установено преди данъчното облагане. Ето защо този вид данъчно облагане е по-изгодно за по-ниските доходи и по-неизгодно за по-високите доходи.

И естествено е, че богатите не са съгласни с това. Защото плоският данък им позволява у тях да остават повече пари – за круизи, за нови коли, къщи, за задоволяване на техните нужди, докато същият плосък данък изяжда от и без това ниският доход на работниците.

Какво данъчно облагане искат Възраждане, остава загадка на този етап. Въпреки, че данъчната политика на една партия е в основите на програмата й. Оттам се вижда и каква ще бъде социалната политика и дали бедните ще бъдат защитени, а богатите да плащат достатъчно данъци като социална справедливост. В програмата им в част "Данъчна политика" виждам предимно облекчения за богатите и възможности да си намалят данъците. А намаляването на ДДС без други мерки за намаляване на цените, ще доведе до допълнително пълнене на джобовите на търговците.

И като последно ще завърша с това, че Възраждане не гласува да се увеличи минималната работна заплата, с която са свързани и редица социални плащания. Икономическият им експерт - Виктор Папазов, ученик на Клаус Шваб, коментира в социалните мрежи, че било безотговорно към бюджета, плащанията и т.н.. Накратко данъчната политика на партията се изразява в една римска синтенция: "Бедните да го...!".

Когато една партия иска власт, първото нещо, което трябва да каже на народа е, какво ще направи за хората. Защото хората са най-ценният ресурс на държавата. И по това дали ще заложи на хората или на олигарсите, ще разберете какво ви очаква.

Елена Гунчева-Гривова

* Извадката е от стр.49 и следващите на програмата на Възраждане.

6 Коментара

Сандра Бълок

1 year before

Г-жо Гунчева-Гривова Вие сте умна и интелигентна дама. Адмирации за Вашия неподражаем стил на изказ. Уважавам Ви като истинска българка , за която патриотизмът не е анахронизъм. Но малко в повече ми идват Вашите непрестанни писания срещу ПП "Възраждане" и нейния лидер. Те в никакъв случай не са ангели! Но е някак нехигиенично да плюеш тези, с които си бил в миналото... Не подайте до нивото на Петър Стоянович.

Коментирай

Мария...

1 year before

Госпожо Гунчева, държите се като изоставена жена.

Коментирай

Стъкмистик

1 year before

Милата кака Ленче критикува в подробности само предложенията за данъчна политика на Възраждане. Оставям настрана въпросът колко от тези предложетия ще се гласуват от отвъдокеанската коалиция. Но у мен не остана и капка съмнение, че каката е добре финансово мотивирана, за да громи катадневно Възраждане. Давай Ленче, ти си прекрасна всичколожка!

Коментирай

случаен

1 year before

И ТЕЗИ СА ПОРЕДНАТА ПОДЛОГА НА МАФИЯТА.

Коментирай

Счетоводител

1 year before

Г-жо Гунчева, моля занимавайте се с адвокатстване, а упражненията във финансовата сфера оставете на други. А и нещо странно забелязах, в предната статия за Вилнюс сте забравили да споменете Възраждане.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.