Срам нямате!

https://svobodnoslovo.eu/politika/sram-nyamate/24553 SvobodnoSlovo.eu
Срам нямате!

"Имам опит за позицията, която ще заемам" - това заяви в началото на май настоящият външен министър Екатерина Захариева. Убедена съм, че ще се съгласите - до ден днешен мултифункционалната Захариева (която смени доста министерски кресла) ни го доказва. Това направи и пред ранобудните зрители вчера, имали неблагоразумието да си причинят това бедствие - денят им да започне с "изключителната" ерудираност на първия ни дипломат. Явно тази "неземна" компетентност дава право на госпожата с пренебрежителен тон и насмешка да твърди, че, видите ли, обществеността не била изобщо разбрала какво искал Макрон и каква била онази директива за командированите работници, въпреки обясненията на премиера Борисов по време на едночасовата му пресконференция. Що за общественост е тази, че да не разбере? Потресаващо невежа явно! Премиер и правителство са дълбоко вещи по всички въпроси и ръсят кое от кое по-експертни мнения на висотата на големите европейски политици. Всемирна несправедливост - управници, незаслужаващи тази неука общественост.

Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Ако същата тази общественост не я изпитваше всеки ден на гърба си тяхната "компетентност". И простотия, и лакейщина. Че свян нямате, е ясно отдавна. Милост към изстрадалия редови българин - също. Милост, поне от кумова срама, че "неразбралата общественост" ви е осигурила работните местенца с всички, произтичащи от тях облаги, с които си карате скъпите коли, благоденствате в луксозните си имоти, радвате се на марковите дрешки и дизайнерски чанти. Би следвало поне малко уважение да засвидетелствате към нея. Уви, срамът е чувство, което никога няма да познаете - личи си по ехидните ви физиономии, драги управници! Но вие не сте виновни - обществеността ви позволява, правите го: ръсите глупости, опаковани в заучени лустросани фрази, подценявайки грамотността. Резилите ни пред Европата, а и пред целия свят (мерзката постъпка на Кристалина Георгиева с кандидатурата й за генерален секретар на ООН няма да бъде забравена). Защото обществеността ви го позволява - за трети път!

Но толкоз глупави не сме. За нас Шенген не се изчерпва до липсата на проверки при самолетните полети, г-жо Захариева. "Тати ще ми купи колело, ама друг път" - такава е френската подкрепа за членството ни в зоната без граничен контрол и ние това много добре го осъзнаваме, макар вие демонстративно да потривате ръце от задоволство. Не ние, шефът ви, г-жо Захариева, говори само за еврофондове, щом стане дума за Евросъюза. Те за него са най-голямата евроценност. И такива като нас, българите, в ядрото на ЕС няма кой да ни иска, г-жо Захариева. Ние сме удобни в тази си позиция - на безгласни наблюдатели. Пък и според скорошно проучване нито една страна членка не ни приема за желан партньор. Що ли? Да не би нещо да куца, особено във външната ни политика?!

Вие срам нямате, но нас ни е срам от вас!

Кристиела Симеонова

Резултат с изображение за Екатерина Захариева.

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.