Стефан Янев готви коалиция с ВМРО

Мераците на Български възход за самостоятелно явяване на изборите може да угаснат заради липса на структури и финансиране

https://svobodnoslovo.eu/politika/stefan-yanev-gotvi-koaliciya-s-vmro/52376 SvobodnoSlovo.eu
Стефан Янев готви коалиция с ВМРО

Мераците на Български възход за самостоятелно явяване на изборите може да угаснат заради липса на структури и финансиране

Стефан Янев и партията му Български възход обмислят коалиция с ВМРО за предстоящите парламентарни избори на 2 април, хвалят се представители от т.нар. „патриоти“.

 

В случая инициативата е дело на хората на Красимир Каракачанов, впрегнали всевъзможни посредници в нелеката задача да убедят Янев да ги приюти под крилото си.

 

След като в продължение на 4 години бяха послушният пудел, крепящ правителството на ГЕРБ, избирателите пратиха ВМРО в запас за дълго време. Разбира се ръководството на партията не пропусна възможността да осребри слугинското си поведение по максимата на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“. Тя естествено върви с ново участие във властта, което няма как да се случи при самостоятелно явяване на предстоящите избори, тъй като всички социологически изследвания дават на ВМРО около 1% от гласовете. Предвид факта, че получиха толкова и на последните четири вота, това налага спешно намиране на ракета-носител, за да утолят жаждата си за власт.

 

Единственият им вариант за това е партията на Стефан Янев – „Български възход“, която е на ръба да прескочи 4%-вата бариера за влизане в НС. Това означава, че нито един глас не им е излишен. Запознати твърдят, че пазарлъкът между двете партии тече с пълна сила, а за това преди дни намекна и самият Янев.

 

Макар мнозинството да не гледат с добро око на ВМРО, Янев е намерил железни аргументи, с които да оправдае евентуалния съюз. Пред поддръжници на партията споделял, че липсата на структури из страната няма да им позволи самостоятелно явяване на предстоящите избори на 2 април.

 

Освен това горчивата истина е, че партията на Стефан Янев остана без пукната стотинка, след като „Свобода“, „Земеделски народен съюз“ и „Партия на зелените“ прибраха по 1/3 от държавната субсидия, макар и без никакъв принос за резултата при явяването им на предишните избори.

И докато е лесно да се намерят дарители за партия, която ще влезе в парламента, то далеч не е толкова лесно да се открият хора, които да изнесат финансово кампанията.

 

Като към това се добави и фактът, че в избирателните комисии е масова практика бюлетините на опонентите да се превръщат в невалидни, то това прави задължително условие всяка една от партиите да осигури свой човек в секциите, които в страната са над 10 000. Сами се досещате, че шансът на „Български възход“ да намери толкова много хора, е нулев.

 

Партията почти няма структури в страната, а на местата, на които има, те са съставени от 2-3 души, които са търсещи облага кариеристи, преминали през поне няколко други партии.

Очаква се именно това да е и една от причините, с които Янев ще оправдае евентуалния си съюз с ВМРО, които макар и изпаднали зад борда, имат структури в цялата страна.

 

Допълнителен бонус са и около 20-те хиляди гласа, които може да изиграят ключова роля при преминаването на 4%-вата бариера за влизане в парламента. Социолозите са убедени, че в противен случай партията няма почти никакъв шанс да направи това самостоятелно.

Източник: Уикенд

4 Коментара

Джак

преди 1 година

В политиката 1+1 не е равно на 2. Стефан Янки и дебелогъзестия Краси ще си останат само с фантазиите.

Коментирай

Иванов

преди 1 година

Не знам по наложена технология ли ни работят, или това ни е слабостта . Вместо редуциране броя на партиите, оказва се че броят им расте, което гарантира пълно увеличаване на хаоса, дезориентиране на избирателите, отказ от гласуване и изява на твърдите ядра, тези , които са свързани с финансови облаги. При това не влияние, а абсолютен диктат, както става ясно от искането на американския чиновник. Те искат да има правителство, което да прикрива директната зависимост. И сагата продължава при невиждана наглост от страна на партньорите, и на техните подлоги,ега ти и съюзниците.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.